Proiect de lege! Şi în Moldova maşinile electrice vor purta plăcuţe de înmatriculare speciale
Piața globală a vehiculelor electrice cunoaște o creștere exponențială în ultimul deceniu. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55.000 de vehicule electrice. Cu zece ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa şapte milioane.
Trendul poate fi observat și în Republica Moldova. Astfel, în anul 2021 în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1.132 de vehicule electrice și 26.265 hibride.
În anul 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1.973 vehicule electrice și 31.643 hibride!
Recent, Executivul a operat o serie de modificări la Legea nr. 139/2018 cu privire la eficiența energetică. Unul dintre obiectivele enunțate este popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport, care au o emisie scăzută.
Mai exact, legea se va completa cu noul articol 18 prim cu următorul cuprins:
„Articolul 181. Aspecte privind eficiența energetică în sectorul transporturi și de promovare a vehiculelor electrice
(1) Guvernul promovează e-mobilitatea și utilizarea vehiculelor electrice prin:
a) Extinderea facilităților fiscale și scutirilor de taxe existente, precum și dezvoltarea de noi politici de încurajare a mobilității individuale prietenoase mediului;
b) Dezvoltă și implementează programe de reînnoire a parcului auto existent prin substituirea vehiculelor cu motoare cu ardere internă cu vehicule electrice, precum și de extindere a infrastructurii publice de încărcare cu energie electrică;
c) Stabilește cerințe minime privind integrarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor electrice în clădirile de locuit cu multe apartamente, atât pentru clădirile noi, cât și la renovarea majoră a acestora, în clădirile publice și cele aferente sectorului de prestări servicii;
d) Promovează vehiculele electrice prin dotarea acestora cu plăci de înmatriculare cu fond de culoare albă și simboluri de culoare verde;
(2) Autoritățile administrației publice locale promovează e-mobilitatea și utilizarea vehiculelor electrice prin implementarea măsurilor la nivel local, în conformitate cu propriile strategii de dezvoltare a sectorului, având ca element distinctiv al acestora plăcile de înmatriculare cu fond de culoare albă și simboluri de culoare verde. Autoritățile administrației publice locale asigură, prin politicile promovate, dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice la nivel local.
(3) Agenția Servicii Publice prezintă semestrial, în termen de 30 de zile de la încheierea unui semestru, către autoritatea responsabilă de implementarea politicilor în domeniul eficienței energetice, următoarele informații relevante procesului de monitorizare a implementării Planului integrat privind energia și clima:
a) numărul vehiculelor electrice, pe categorii, înmatriculate în perioada de gestiune, precum și cumulativ;
b) numărul vehiculelor hibride, pe categorii, înmatriculate în perioada de gestiune, precum și cumulativ;
c) parcursul înregistrat în anul precedent de vehiculele electrice, pe categorii.
După ce respectivul proiect legislativ va fi votat de către Parlamentul Republicii Moldova, Agenția Servicii Publice va individualiza vehiculele electrice cu plăci de înmatriculare speciale, care au un fond de culoare alba și simboluri (litere și cifre) de culoare verde.
Totodată, conform textului proiectului de lege, ar urma să fie introduse noi facilități fiscale pentru cei care aleg un electromobil. Detalii sunt deocamdată indisponibile.
Prin introducerea plăcilor de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi: România (din 2022), Norvegia, China, Marea Britanie, Canada etc.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise