Renault şi-a suspendat activitatea industrială în Rusia din cauza presiunilor
Renault a anunţat că îşi suspendă toată activitatea industrială pe care o desfăşoară pe teritoriul Federaţiei Ruse, pe un termen deocamdată nedeterminat, după ce s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari odată cu reluarea proceselor la fabrica sa din Moscova, anterior fiind puse temporar pe pauză de câteva zile din cauza lipsei de componente.
Se întâmplă şi după ce, deşi obține aproximativ 10% din veniturile sale din Rusia, a fost reticentă în suspendarea activităţii așa cum au făcut-o toți ceilalți mari producători auto de la începutul invaziei în Ucraina.
Consiliul de Administrație al Renault Group, reunit în data de 23 martie 2022, a luat următoarele decizii:
- Activitatea uzinei Renault de la Moscova este suspendată începând din 23 martie 2022.
- Renault Group evaluează opțiunile posibile privind cota sa majoritară în cadrul AvtoVAZ, având în vedere responsabilitatea pe care o are faţă de cei 45.000 de salariați ai săi din Rusia.
- Renault Group îşi va revizui perspectivele financiare pentru anul 2022: o marjă operaţională la nivel de Grup de ordinul a 3% (vs ≥ 4% anterior) şi un free cash-flow operaţional al activității Automobile pozitiv (vs ≥ 1Miliard € anterior).
La momentul anunțării rezultatelor financiare pentru primul semestru al lui 2022 va fi înregistrată o taxă de ajustare corespunzătoare valorii bunurilor imobilizate consolidate ale Grupului în Rusia. La 31 decembrie 2021, acestea se ridicau la 2.195 milioane de euro.
Renault Group reamintește că a pus deja în aplicare măsurile necesare pentru a respecta sancțiunile internaționale. În continuare, Renault Group rămâne concentrat asupra aplicării planului strategic Renaulution. Grupul îşi continuă politica comercială axată pe valoare, întărirea competitivității şi îşi accelerează programul de reducere a costurilor.
Tot ieri, presiuni a mai manifestat un politician de opoziție din Marea Britanie care militează pentru sancționarea oligarhilor ruși, cerând cumpărătorilor britanici de mașini să boicoteze Renault după ce a reluat activitatea la fabrica Avtoframos, unde se fac modelele Renault Duster, Kaptur şi Arkana, dar şi Nissan Terrano.
Iar președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care a vorbit ieri în parlamentul Franţei, a îndemnat firmele franceze, inclusiv producătorul de automobile Renault, grupul de supermarketuri Auchan și retailerul de bricolaj Leroy Merlin, să părăsească Rusia: „Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor, şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă.”
Compania Renault a păstrat intacte legăturile de lungă durată cu Rusia, deoarece este îngrijorată de costul ridicat al retragerii din afacerea pe care o are cu AvtoVAZ, care deține Lada, cea mai bine vândută marcă auto din Rusia. Cu AvtoVAZ sub aripă, Renault ocupă aproximativ 30% din piața auto rusă.
Cmentariile sunt închise