Revin carburatoarele sub capota maşinilor ruseşti? Detalii despre certificarea simplificată sub standard Euro 0
Discutate de la sfârșitul lunii februarie, simplificările pentru certificarea mașinilor în Rusia au fost în sfârșit oficializate și legalizate. Guvernul Federației Ruse a publicat Decretul nr. 855 din 12 mai 2022 „Cu privire la aprobarea aplicării cerințelor obligatorii pentru anumite vehicule cu roți și efectuarea evaluării conformității acestora”.
Acest document anulează de fapt mai multe puncte din Regulamentul Tehnic introdus în 2011, deşi Ministerul local al Mediului s-a arătat împotrivă. Autorii acestuia nu au inventat însă noi standarde simplificate, ci au revenit doar la regulile care erau în vigoare în Rusia acum 15-25 de ani în urmă!
Schimbările intrate în vigoare permit producătorilor de autovehicule din Rusia să nu mai folosească componente moderne (în principal electronice), care au devenit rare din cauza sancțiunilor şi crizei de pe piaţa internaţională. Decretul specifică 69 de parametri pentru evaluarea certificării autoturismelor – de la balamalele ușilor la echipamente de siguranță. Majoritatea acestor parametri au un efect redus asupra proprietăților de consum ale mașinilor, dar există concesii foarte semnificative.
În primul rând, cerințele privind toxicitatea gazelor de eşapament sunt de fapt eliminate! Pentru majoritatea categoriilor de vehicule, standardul de emisii Euro 0 a fost din nou legalizat! Însă, deşi decretul conține documente de reglementare pentru standardele ecologice ale tuturor generațiilor, până la cel Euro 5 valabil oficial în prezent, producătorii pot acum decide singuri până la ce nivel de emisii să fie simplificat fiecare model fabricat.
Amintim că în Europa standardul Euro 0 a încetat să funcționeze încă din 1992. Desigur, legalizarea sa în Rusia nu va duce la reluarea producției de mașini cu carburator, asta pentru că tehnologiile de producţie a acestor componente sunt învechite şi pe alocuri pierdute. În schimb, acest lucru va elimina o serie de senzori și unități de control din sistemul de injecție de combustibil. În același timp, producătorii sunt obligați să păstreze catalizatorul, deși eficacitatea acestuia în acest caz este îndoielnică.
În al doilea rând, cerințele pentru sistemul de frânare au fost simplificate: decretul permite producția de mașini fără ABS! În consecință, nu va exista un sistem de stabilizare.
În al treilea rând, cerințele moderne pentru testele de impact au fost anulate! Maşinile simplificate şi ieftine vor trebuie să susţină doar proba, de mult învechită, a unui impact frontal într-un cub de beton (fără suprapunere). Această simplificare va elimina airbagurile, dispozitivele de pretensionare a centurilor de siguranţă și alte sisteme, fără de care mașinile nu vor putea nicidecum trece testele moderne de impact.
În cele din urmă, în al patrulea rând, cerința pentru sistemul de avertizare de urgență ERA-GLONASS a fost simplificată. Potrivit decretului, este încă obligatoriu un astfel de sistem pe toate maşinile noi produse, însă nu va mai exista funcţia de apel/notificare automată la urgenţă în caz de accident: se va putea realiza doar manual prin apăsarea unui buton şi asta dacă va putea supraviețui cineva într-un asemenea autovehicul…😵💫
Până acum, această cerință a fost valabilă pentru vehiculele comerciale. În același timp, o decizie separată a Comisiei Economice Eurasiatice (CEE) permite acum producătorilor de automobile să realizeze produse fără sistemul ERA-GLONASS.
Rezoluția nr. 855 este valabilă până la 1 februarie 2023, deși poate fi prelungită în orice moment. În același timp este important de menționat că acesta permite, însă nu obligă îndeplinirea tuturor prevederilor enumerate. Cu alte cuvinte, producătorii auto vor putea păstra în programul de producție modelele cu ABS, airbaguri și motoare Euro-5, însă acestea vor fi considerabil mai scumpe și mai rare decât mașinile simplificate care vor începe să fie “împinse” maselor foarte curând.
Cmentariile sunt închise