România: Un şofer a obţinut câştig de cauză după ce a fost amendat pentru alcoolemie generată de șervețele umede

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un ieșean a demonstrat în instanță că alcoolemia i-a ieșit pozitivă după ce s-a șters cu șervețele umede la gură. Așa a scăpat de amenda de 1.305 lei româneşti pe care o primise, alături de o suspendare a dreptului de a conduce timp de 90 de zile.

Totul a început în urmă cu un an, când bărbatul a fost implicat într-un accident auto în ziua de 1 iunie 2021. Acesta a fost lovit în spate de un autovehicul, iar la rândul lui a lovit din inerţie o altă mașină. Potrivit procedurilor, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest. Atunci, aparatul a arătat o concentrație a alcoolului de 0,06% mg/l alcool pur în aerul expirat.

Prin expertiză făcută pe baza probelor biologice, ieșeanul a reușit să demonstreze ceea ce a și susținut de la început: faptul că nu consumase băuturi alcoolice în aceea zi. Acesta a declarat că, înainte de a sufla în alcooltest, s-a șters la gură cu șervețele umede care conțineau alcool, fiind rănit pe față și pe mâini în urma accidentului.

FOTO simbol: freepik.com

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au verificat în primul rând temeinicia procesului-verbal, constatând că acesta fusese întocmit corect şi cuprindea toate detaliile necesare pentru stabilirea faptelor. În schimb, judecătorii au constatat că sancţiunea aplicată pentru conducere sub influenţa alcoolului nu are o acoperire faptică.

„Dispoziţiile legale prevăd posibilitatea conducătorului de autovehicule de a solicita recoltarea de probe tocmai ca expresie a dreptului său la apărare. Având în vedere rezultatul analizei toxicologice, instanţa apreciază că petentul a făcut proba contrară rezultatului obţinut cu aparatul alcooltest, drept pentru care nu poate reţine existenţa elementelor constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 102 alin. (3) lit. a) din OUG nr. 195/2002 (conducere sub influenţa alcoolului, n.r.)”, au constatat judecătorii, conform Ziarul de Iaşi.

Aceştia au decis exonerarea şoferului de amenda de 1.305 lei, cât şi de suspendarea dreptului de a conduce. Avertismentul şi cele două puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară (toţi şoferii implicaţi în accident erau în culpă, aflându-se pe linia de tramvai) au fost menținute. De altfel, nici şoferul nu le contestase.

Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene au făcut apel împotriva sentinţei, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/