Ofertă din partea statului pentru proprietarii de mașini cu numere străine. Reducere de 70% la vămuirea acestora

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Codului vamal al Republicii Moldova, cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul ţării de către persoane fizice.

Proiectul se doreşte a fi o “soluţie” la o problemă apărută recent, cu care se confruntă oamenii care nu îşi au reşedinţa în ţara noastră şi conduc prin Moldova maşini înmatriculate peste hotare, cu un permis de conducere emis în ţara în care îşi au domiciliul.

Amintim că începând cu 1 ianuarie 2023 aceştia nu mai pot sta cu automobilele în Moldova pe o perioadă mai mare de 180 de zile în decursul unui an calendaristic! După această perioadă, următoarea posibilitate de a intra în ţară va fi după alte şase luni.

Conform textului proiectului, propunerea este numită o bună alternativă și o soluție fezabilă pentru proprietarii acestor unități de transport. Totodată, punerea în aplicare a acestui proiect de lege va genera venituri suplimentare semnificative pentru Bugetul de Stat pentru anul 2023.

Ideea este ca să existe o fereastră de plasare sub regim vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 pentru mijloacele de transport care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, mijloacele de transport auto clasificate la poziția tarifară 8703 (maşini proiectate în principal pentru transportul de pasageri) cu vârsta de exploatare între 5 și 10 ani, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice rezidente până la data de 1 ianuarie 2023 și au fost declarate prin acțiune conform legii vamale, vor putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023.

Totodată, mijloacele de transport al cărui termen de exploatare este mai mare de 10 ani, la data achitării drepturilor de import, pot fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru vârsta de 10 ani pentru anul 2023.

De asemenea, proiectul de lege menţionează că, din data intrării sale în vigoare şi până la 31 decembrie 2023, mijloacele de transport auto clasificate la poziția tarifară 8703, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până la data de 1 ianuarie 2023 și declarate prin acţiune conform legii vamale, indiferent de vârsta de exploatare, dar care actualmente nu mai există (au fost distruse sau vândute la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei), la cererea persoanei care a introdus pe teritoriul Republicii Moldova și a declarat prin acțiune acest mijloc de transport, vor fi excluse din sistemul informațional al Serviciului Vamal doar după achitarea drepturilor de import în mărime de 15.000 de lei.

Pentru aceste mijloace de transport Formularele tipizate TV-25 și TV-14 nu se vor mai elibera, dar în cazul identificării pe teritoriul țării a mijlocului de transport pentru care s-au încasat drepturile de import în baza prevederilor prezentului articol și constatării ulterioare prin documente justificative că acesta nu a fost distrus s-au vândut la piese auto, Serviciul Vamal va încasa diferența drepturilor de import în dependență de vârsta acestuia în baza legislației în vigoare la momentul constatării, cu eliberarea Formularului tipizat TV-25.

Prevederile prezentei legi nu se vor aplica persoanelor care au fost sancționate contravențional, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin emiterea deciziei cu privire la sancționarea contravențională prin care Serviciul Vamal a decis încasarea contravalorii mijlocului de transport sau a drepturilor de import.

Proiectul de lege:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/04/105.2023.ro_.pdf”]

Ataşăm şi tabelul cu accize pentru calcule proprii:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/04/cote-accize-moldova-2023.pdf”]

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise