Sancţiuni rutiere actualizate în stânga Nistrului. Şoferii care fac drifturi riscă să stea închişi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Răspunderea contravențională a fost crescută în regiunea din stânga Nistrului pentru șoferii care încalcă regulat regulile de circulație. Consiliul Suprem a adoptat în lectură finală două proiecte de lege care modifică Codul contravențiilor administrative.

Astfel, din 23 octombrie 2023, se înăspresc sancțiunile pentru conducerea unui vehicul de către un șofer care nu are un drept special de a conduce un vehicul. Pentru încălcarea repetată, astfel de persoane vor fi amendate cu 1.840 de ruble locale și va exista, de asemenea, posibilitatea de a impune arestul pe un termen de până la 30 de zile. Acum, pentru o astfel de încălcare există o amendă de 920 ruble, iar dacă este plătită în 20 de zile, suma este redusă de două ori (arestul nu este prevăzut).

Conform MAI-ului local, din ianuarie 2022 şi până în martie 2023, 85 de șoferi care nu aveau dreptul de a conduce un vehicul au fost penalizaţi de două sau mai multe ori în decurs de un an. Au fost şi cazuri de atragere la răspundere a unor astfel de șoferi în urma a peste cinci încălcări pe parcursul anului.

S-a mai propus şi adoptat înăsprirea răspunderii administrative a acelor utilizatori ai drumului care pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor și încalcă în mod repetat regulile de circulație, printre care:

  • Arestul de până la 30 de zile pentru șoferii care sunt privați de dreptul de a conduce un vehicul, dar continuă să conducă;
  • Creșterea amenzilor pentru depășirea repetată a vitezei cu 40 până la 60 de kilometri pe oră (până la 1.840 de ruble);
  • Eliminarea posibilității plății amenzii în jumătate pentru cei care au depășit limita de viteză cu 40 până la 60 de kilometri pe oră;
  • Creșterea responsabilității șoferilor pentru conducerea repetată a unui vehicul defect;
  • Dublarea răspunderii administrative a pietonilor, pasagerilor și bicicliștilor pentru încălcările care interferează cu circulația vehiculelor. Pentru traversarea străzii în locuri interzise se va aplica o amendă de 184 de ruble (în cazul în care s-a creat obstacol în trafic). În cazul în care traversarea neregulamentară s-a soldat cu producerea unui accident, amenda va constitui 368 de ruble.

Ar mai fi de notat că s-au luat măsuri și pentru iubitorii de a derapa, des întâlniți în ultima perioadă. Cei care o fac repetat riscă privarea de dreptul de a conduce pe o perioadă de la șase luni la un an. A doua opțiune este arestul administrativ pentru 15 zile.

O rublă transnistreană este echivalentul a 85 de bani moldoveneşti.

Cmentariile sunt închise