Scandal în Texas: General Motors a fost acuzat de vânzarea datelor telemetrice ale mașinilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a dat în judecată General Motors pentru practicile sale comerciale false și înșelătoare legate de colectarea și vânzarea ilegală de date private de conducere ale peste 1.5 milioane de texani, fără știrea sau consimțământul acestora.

General Motors
FOTO: carscoops.com

Această acțiune urmează după anunțul din iunie 2024 al procurorului, care a deschis o investigație ce îi vizează pe mai mulți producători de automobile cu privire la acuzațiile potrivit cărora companiile au colectat în mod necorespunzător cantități masive de date despre șoferi direct din vehicule și apoi au vândut informațiile către terți.

„Ancheta noastră a arătat că General Motors s-a angajat în practici comerciale revoltătoare care au încălcat viața privată a texanilor și au încălcat legea. Îi vom trage la răspundere!

Companiile folosesc tehnologii invazive pentru a încălca drepturile cetățenilor noștri în moduri de neconceput. Milioane de șoferi americani au vrut să cumpere o mașină, nu un sistem cuprinzător de supraveghere care înregistrează în mod ilegal informații despre fiecare drum pe care îl fac și le vinde datele oricărei companii dispuse să plătească pentru ele.”

General Motors a folosit tehnologia instalată în majoritatea vehiculelor produse de concern începând din 2014 și mai noi pentru a colecta, înregistra, analiza și transmite date foarte detaliate despre condus, de fiecare dată când un șofer a folosit vehiculul său

Conform dosarului inițiat, General Motors a vândut aceste informații mai multor companii, inclusiv la cel puțin două companii cu scopul de a genera așa-numitele „Driving Scores” despre clienții GM și de a vinde aceste scoruri companiilor de asigurări.

General Motors și-a înșelat mulți dintre clienți atunci când i-a obligat să se înscrie în produsele sale, inclusiv OnStar Smart Driver, ca parte a procesului de înscriere la bordul vehiculului, spunându-le că, dacă nu se înscriu, vor fi dezactivate caracteristicile de siguranță ale vehiculului lor. Cu toate acestea, clienții nu știau că, prin înscrierea în produsele GM, erau „de acord” cu colectarea și vânzarea datelor lor de către General Motors.

În ciuda dezvăluirilor lungi și complicate, General Motors nu și-a informat niciodată clienții cu privire la comportamentul său real – colectarea și vânzarea sistematică a datelor lor foarte detaliate privind condusul. În plus, scurgerea de date a dus, în unele cazuri, la o creștere bruscă a tarifelor de asigurare, deoarece asigurătorii au devenit conștienți de comportamentul de conducere al multor automobiliști.

Ancheta a făcut parte dintr-o amplă inițiativă privind confidențialitatea și securitatea datelor lansată de procurorul general Paxton în iunie 2024 pentru a se asigura că întreprinderile respectă drepturile texanilor la confidențialitate și aplică legile privind protecția vieții private.

Cmentariile sunt închise