Moldova: Circa 237 mln lei ne-ar costa extinderea sistemului de supraveghere video a traficului rutier la nivel național

Acum câteva ore, în cadrul unei ședințe conduse de şeful Guvernului, a fost prezentat și examinat un nou concept de dezvoltare a sistemului de monitorizare a traficului rutier. La eveniment a participat conducerea MAI, responsabili din cadrul instituțiilor subordonate și conducerea Serviciului Tehnologii Informaționale, care a făcut o amplă prezentare a noului proiect elaborat.

Acesta presupune extinderea sistemului de supraveghere video a traficului rutier la nivel național, revederea sistemelor vechi și stabilirea gestionării lor doar de către MAI, fără implicarea altor factori, dar și modernizarea celui existent în capitală. Acest fapt va permite prevenirea și reducerea numărului de accidente rutiere, eliminarea actelor de corupție în procesul de documentare a încălcărilor, oferind un suport instituțiilor responsabile de ordinea și liniștea publică.

FOTO: tiankong.com

Prim-ministrul a solicitat informații detaliate despre componența prezentă a sistemului și performanța lui, precum și viziunea de dezvoltare a sistemului împreună cu funcționalitatea și utilitatea lui socială.

Andrian Șova, directorul STI al MAI, a informat despre o investiție realizată de STI în 2018, care a presupus constituirea a 6 puncte de monitorizare în mun. Chișinău cu 15 camere de supraveghere cu capacități funcționale extinse. În rezultatul punerii în aplicare a acestor puncte de monitorizare au fost încasate amenzi în sumă de 15 milioane de lei în doar 6 luni.

Informația prezentată arată că INP a întocmit în anul 2019 circa 163.000 de procese verbale, dintre care 54% au fost generate de sistemul automatizat. Suma amenzilor achitate este de aproape 56 milioane de lei.

În prezent, sistemul de monitorizare a traficului rutier din mun. Chișinău conține în jur de 50 de puncte de interes, în peste 33 de intersecții a cel puţin 8 sectoare de drum. Sistemul de monitorizare în perspectiva apropiată va fi integrat în sistemul mai larg “Oraș Sigur” (Safe City). Experiența construcției sistemelor “Oraș Sigur” în orașele mari a generat efecte importante asupra îmbunătățirii ordinii publice și disciplinei în trafic.

Conceptul de dezvoltare a sistemului presupune modernizarea infrastructurii existente și extinderea la nivel național în patru etape, care în prognoza optimistă ar dura 3 ani și ar implica investiții de circa 237 milioane lei. Decizia de acceptare a conceptului va determina necesitatea elaborării cadrului normativ național, inclusiv referitor la protecția datelor cu caracter personal.

Șeful Executivului a menționat: “Prezentarea este bună și explică comprehensiv raționamentele investiției în sistem și utilitatea lui socială. Trebuie să clarificăm toate aspectele și să trecem la elaborarea unui plan de acțiuni cu termeni clari. Planul trebuie să fie gata în 2 săptămâni”.

Ion Chicu a vorbit că și-ar dori ca după implementarea proiectului suma amenzilor achitate să fie Zero, și numărul încălcărilor înregistrate să fie Zero. Statistica prezentată arată că și din punct de vedere financiar sistemul va fi sustenabil.

Prim-ministrul a solicitat ca planul de acțiuni de construcție a sistemului la nivel național să fie sincronizat cu programul de reabilitare a infrastructurii rutiere a Guvernului. “Nu ne putem permite luxul să amânăm investiția în dezvoltarea sistemului. Vom prevedea resurse pentru dezvoltarea acestuia în procesul de modificare a bugetului în vara 2020. Pregătiți planul de acțiuni detaliat”, a cerut Ion Chicu.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-noi-sanctiuni-in-planurile-politiei-pentru-soferii-moldoveni-detalii-de-la-ministrul-de-interne/

Incredibil! Peste 90% din capturile camerelor de supraveghere ale traficului din Chișinău nu pot fi folosite pentru amenzi

Se iau de noi, dar nu respectă înşişi regulile! Câte amenzi iau deputații prin intermediul camerelor de supraveghere

Cmentariile sunt închise