Se cere implementarea şi în Republica Moldova a Legii Anastasia din România
Se cere implementarea şi în Republica Moldova a unei legi promulgate de curând în România, după recentul accident mortal din Sîngera care a marcat din nou societatea noastră.
Este vorba despre așa-zisa Lege Anastasia, care este văzută drept una dintre soluțiile eficiente care ar permite corectarea unor “breşe” din legislaţia naţională şi pedepsirea pe bună dreptate a celor care iau viaţa altora prin comiterea de accidente rutiere.
In memoria Valentina Bivol , cer implementarea legii Anastasia și în Republica Moldova! Oricine folosește mașina ca pe o…
Publicată de Ksenia Kirillove pe Marţi, 29 august 2023
Legea Anastasia, mai exact cea pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, promulgată de președintele României în data de 7 iulie 2023, denumită în memoria Anastasiei, o fetiţă de 4 ani, ucisă în România chiar de ziua ei, în faţa casei sale, de o şoferiţă fără permis, a introdus noul alineat 3 prim în acest articol, cu următorul cuprins:
„Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 Uciderea din culpă alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 Conducerea unui autovehicul fără permis de conducere sau 336 Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.”
Legea a apărut pentru că practica deasă a instanțelor de judecată de a soluționa astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancțiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu importanța obiectului infracțiunii ocrotite de stat prin politică penală, şi anume relațiile sociale referitoare la dreptul la viaţă. Cu alte cuvinte, legea spune că şoferii care comit accidente în condiţiile sus menţionate ajung GARANTAT după gratii!
S-a considerat deosebit de important implementarea unei astfel de legi pentru ca să aibă următoarele efecte:
- Să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancțiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reținută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanţelor psiho-active. Aplicarea sancțiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii.
- Să creeze premisele reducerii incidenței accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanţelor psiho-active.
- Să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale față de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a formă conștiința specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă și integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.
Încă o postare care pune pe gânduri:
Merge soția si copilul tău pe trotuar după hramul orașului. Mai apoi te suna cineva și îți zice că ea a murit dar…
Publicată de Alexandru Mahu pe Marţi, 29 august 2023
Cmentariile sunt închise