Șeful Stellantis: „Maşinile electrice amenință o catastrofă socială”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Carlos Tavares, directorul executiv al concernului Stellantis (PSA + FIAT-Chrysler), într-un recent interviu acordat presei europene a criticat ferm trecerea industriei auto la producția de vehicule electrice, numind-o un act politic care este contrar obiectivelor reale de combatere a schimbărilor climatice globale. Tavares a prezis consecințe negative profunde pentru societate din cauza producției în masă a vehiculelor electrice.

FOTO: Reuters/Christian Hartmann

Potrivit managerului de top, o interdicție completă a vânzării de mașini cu motoare cu combustie internă în Uniunea Europeană, planificată pentru 2035, nu are sens economic și nu lasă producătorilor de automobile de ales în stabilirea unei strategii pentru a obține neutralitatea totală a emisiilor de carbon.

Graba de reformare a fabricilor pentru producția de vehicule electrice și consumul de energie al producției de astfel de vehicule va duce inevitabil la șocuri profunde în economie și societate, consideră șeful Stellantis, potrivit Autonews.

Tavares mai notează că, în încercarea de a menține prețurile vehiculelor electrice la un nivel acceptabil, producătorii de automobile vor trece prin reduceri masive de personal și vânzări directe de mașini, lăsându-și dealerii practic fără muncă.

Dar indiferent de măsurile de austeritate, electrificarea actuală a industriei auto va face inevitabil mașina privată la îndemâna clasei de mijloc, deși până acum acest aspect este ascuns prin stimularea subvențiilor de stat introduse la nivel național în diverse țări. 

Actualitatea și etica „electromobilizării” ridică întrebări. La urma urmei, popularizarea vehiculelor electrice necesită plăți din fonduri bugetare și, în plus, realizarea neutralității carbonului va obliga țările europene să se orienteze din nou către energia nucleară.

Într-o contrabalansare a „electrificării impuse” a industriei auto, șeful Stellantis aduce şi citează „hibridizarea naturală”:

„Reieşind din echilibrul energetic al Europei, o mașină electrică trebuie să parcurgă 70.000 de kilometri înainte de a compensa pur și simplu amprenta de carbon care rezultă din producția de baterii. Abia atunci începe să se realizeze avantajul său față de un model hibrid. În plus, producţia unei maşini hibride este de două ori mai ieftină decât a unei mașini electrice.

Este mai bine să adoptăm beneficii eficiente, accesibile și imediate în ceea ce privește emisiile de CO2 ale autoturismelor hibride sau să avem vehicule electrice pe care clasa de mijloc nu și le poate permite, solicitând în același timp guvernelor să continue să crească deficitul bugetar pentru a oferi stimulente? E o chestiune de dezbatere publică pe care aș vrea să o văd, dar nu o văd.

Ceea ce este clar este că electrificarea este o tehnologie aleasă de politicieni, nu de industrie. Brutalitatea acestei schimbări creează riscuri sociale.”

Într-un interviu detaliat care a abordat diferitele provocări cu care se confruntă Stellantis, Tavares și-a nuanțat și promisiunea de a nu închide fabricile din Europa.

„În general, mă țin de promisiunile pe care le fac, dar trebuie și să rămânem competitivi”, a spus el, invocând în special costurile de producție din Italia, care au fost „considerabil mai mari, uneori dublul celor de la fabricile din alte țări europene”, în principal din cauza preţurilor „exorbitante” la energie.

Arătând spre Roma, unde guvernul lucrează pentru a reduce costurile industriale, el a spus: „Este nevoie de ceva timp pentru ca măsurile să fie implementate. Vom discuta din nou despre acest lucru la sfârșitul anului 2022”.

Stellantis va anunța un nou plan strategic pe termen lung pe 1 martie.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/