(video) O vedetă neașteptată! O maşină NASCAR va participa în maratonul de 24 de ore de la Le Mans

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Înființat în 2012, Garage 56, un garaj care există pe bune în boxele Circuit de la Sarthe din Le Mans, este rezervat unui prototip inovator care poate participa în maratonul de 24 de ore, însă nu sub formă de concurent.

Garage 56 a servit drept platformă pentru realizări tehnologice și umane remarcabile de-a lungul timpului, iar în acest an este ocupat de Hendrick Motorsports în parteneriat cu GM și Goodyear.

Este prima apariţie la Le Mans a celei mai de succes echipe din Cup Series, principalul campionat NASCAR, care are la activ 14 titluri și 296 de victorii la momentul publicării acestui articol.

Anul 2023 marchează şi cea de-a 75-a aniversare a NASCAR, iar pentru că acest eveniment coincide cu Centenarul de 24 de ore, organizatorii au ajuns la concluzia că ar fi o oportunitate de aur, una unică pentru o sărbătoare comună. De aici a venit ideea, provocarea, de a adapta un Next Gen pentru a putea participa în Le Mans.

Şi a fost nevoie de cineva care are cunoștințele necesare care să ajute la dezvoltarea și adaptarea acestui Chevrolet Camaro ZL1 cu ai săi în jur de 700 CP, motiv pentru care s-a apelat la Mike Rockenfeller, care este ştiut în rândurile GM deoarece a fost pilot din fabrică pentru Corvette Racing la Le Mans în 2018 și 2019 și a câștigat cursa în 2010, alături de Timo Bernhard și Romain Dumas într-un Audi.

„Acesta este motivul pentru care sunt implicat. Când au vorbit prima dată despre asta, am crezut că sunt nebuni, dar acum înțeleg ideea. Este ceva ce va fi o singură dată în viață pentru un pilot de curse, ceva ce este grozav pentru diversitatea cursei din Le Mans și a sportului cu motor în general.”

Elementele de bază ale unui coupe NASCAR Cup Series au fost păstrate. Cu toate acestea, pentru a optimiza greutatea (a slăbit cu 238 kg) și aerodinamica, au fost implementate o serie de suplimente, alături de faruri și oglinzi retrovizoare, discuri de frână din carbon și anvelope Goodyear special concepute. Însă pilotul tot prin geam va intra în spatele volanului.🙂

Maşina va fi condusă în schimburi de campionul mondial de Formula 1, Jenson Button (care a mai participat în Le Mans în 2018), începătorul de la Le Mans Jimmie Johnson (care a câștigat șapte din cele 14 titluri ale Hendrick Motorsports) și câștigătorul Le Mans din 2010 cu Audi – Mike Rockenfeller.

Ultima dată când maşini NASCAR au apărut pe legendarul circuit francez a fost în 1976, când s-au marcat două secole de la adoptarea Declarației Americane de Independență. Un Ford Torino și un Dodge Charger au apărut pe grila de start a celei de-a 44-a ediţii a cursei de 24 de ore de la Le Mans.

Cmentariile sunt închise