(video) Faţa mărcii! Evoluția grilei radiatorului pe maşinile Mercedes-Benz din 1900 şi până în prezent

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Anul 1900 a fost unul revoluționar în primele zile ale automobilului. A marcat prima dată când Wilhelm Maybach și-a montat invenția sa, radiatorul tip fagure, pe modelul Mercedes 35 PS. Designul brevetat a rezolvat problema răcirii motorului cu ardere internă o dată şi pentru totdeauna, permițând producerea de vehicule care nu numai că erau mai puternice, ci și mai fiabile.

Deoarece radiatorul stătea în față și în centrul vehiculului, a avut un impact imediat asupra imaginii mărcii. Începuse o nouă eră. Concurenții s-au grăbit să imite, motiv pentru care un capăt frontal cu un radiator vertical a fost o practică standard în întreaga lume până în anii 1930.

Acum, peste 120 de ani, se întoarce o pagină nouă. Vehiculele Mercedes-EQ cu baterii electrice aduc o față nouă, distinctivă mărcii, cu steaua cu trei colțuri. Grila Black Panel se îmbină perfect cu farurile, dublându-se în același timp ca un hub tehnologic.

Conductele care au pus automobilul pe drumul spre succes

Răcirea motorului a fost una dintre cele mai mari provocări din primele zile ale automobilului. Era nevoie de un sistem de răcire eficient, capabil să funcționeze într-un circuit închis. Una dintre primele soluții a fost radiatorul tubular inventat de Maybach în 1897. Acesta consta dintr-un rezervor de apă îngust, cu nişte conducte cu capăt deschis care mergeau din față în spate, prin care curgea aerul pe măsură ce mașina circula. Un ventilator acționat de arborele cotit însemna că sistemul de răcire va continua să funcționeze chiar și atunci când motorul era la ralanti. Radiatorul tubular a fost cel care a facilitat motoarele mai puternice.

Marele descoperire a venit în 1900 cu radiatorul de tip fagure de pe Mercedes 35 PS. Acesta era format din peste 8.000 de conducte mici cu o secțiune transversală pătrată de aproximativ șase mm pe latură. Suprafața frontală mai mare și fluxul de aer mai mare oferit de conductele pătrate au furnizat o putere de răcire semnificativ mai mare. După această constatare, toate au fost lipite împreună pentru a crea un nou tip de radiator dreptunghiular cu un rezervor integrat.

Un ventilator în spatele radiatorului a îmbunătățit reglarea temperaturii la viteze mai mici pe drum. Motorul de 35 CP al primului Mercedes avea nevoie de doar nouă litri de apă în loc de cei 18 litri anteriori. Iar după un an și o serie de modernizări mai târziu, volumul necesar s-a redus la doar şapte.

Mercedes 35 PS din 1900

Grila radiatorului Mercedes stabilește un standard de design

Designul Mercedes 35 PS cu grila sa performantă verticală a avut un impact de durată asupra lumii auto. Până la jumătatea anilor 1930, aproape toate mașinile de serie aveau un design similar de radiator – cu ușoare variații între plat și ascuțit. Cea cu pliul vertical distinctiv la mijloc a apărut în 1911 și a permis o suprafață de răcire puțin mai mare. Cu toate acestea, deoarece a fost mai complicat de produs, a fost rezervată în mare parte vehiculelor cu motoare puternice.

În primii 40 de ani de istorie auto, radiatorul avea o funcție pur practică. Producătorii de mașini nu l-au văzut inițial ca pe un semn distinctiv pentru o marcă. Designul individual a fost în mare parte în mâinile creative ale carosierilor, cărora le plăcea să experimenteze, de asemenea, forma radiatorului – de la curbe opulente până la designuri raționalizate inspirate din aviație.

Grila radiatorului în calitate de capac de protecție

Marea schimbare a venit în 1931, odată cu sosirea lui Mercedes-Benz 170 (Typ W 15). Pentru prima dată, radiatorul a fost montat pentru protecție în spatele unui grilaj. Noua componentă a făcut parte din capotă și a fost proiectată cu o atenție deosebită. Forma elegantă, rotunjită, dreptunghiulară s-a bazat pe cea a radiatorului însuși.

Cu toate acestea, grila a fost sporită și de un cadru cromat larg, care transmitea un mesaj de calitate și eleganță atemporală. Iar steaua Mercedes a apărut nu o dată, ci de două ori pe capacul inovator al radiatorului – ca o insignă și, de asemenea, ca un ornament demn. Modelul de fagure fin a avut un rol atât funcțional, cât și estetic. A protejat radiatorul de murdărie și de a fi lovit de pietre. Aripioarele murdare ale radiatorului au fost mai puțin eficiente la răcire decât aripioarele curate, în timp ce impactul pietrelor putea provoca daune, ducând motorul la supraîncălzire.

Grila radiatorului de pe Mercedes-Benz 170 V din 1937 a păstrat aceeași formă fundamentală, verticală și zveltă. Cu toate acestea, era ușor înclinată spre spate și spre interior, spre partea de jos. Acest lucru a transmis un mesaj vizual mult mai puternic despre performanța dinamică a noii limuzine. Forma ușor ascuțită a radiatorului a îmbunătățit subtil acest efect. Atenția la detalii a fost evidentă și în țesătura fină și traversele cromate, care au împărțit vizual suprafața în secțiuni precise.

Mercedes-Benz 170 (W15) din 1931

Grila cromată – dezvoltare prudentă în numele aerodinamicii

Grila cromată a devenit ulterior una dintre caracteristicile cele mai recunoscute ale mărcii. Designerii Mercedes-Benz au mers cu atenție, efectuând doar nişte adaptări foarte graduale la forma sa generală până în anii 1960. Apoi grila Mercedes-Benz a crescut în lățime și s-a micșorat în înălțime. Accentul pe lățime a transmis mai multă putere și prezență.

Cu toate acestea, a fost și o funcție a tendinței de coborâre a capotei pentru a îmbunătăți aerodinamica și, prin urmare, eficiența. Această dezvoltare atentă a unei semnături distinctive vizuale precum grila radiatorului a întărit recunoașterea Mercedes-Benz pe șosea și, prin urmare, imaginea mărcii în întreaga lume. Designul grilei cromate a continuat să se întindă și să evolueze până în prezent.

„Fața mașinii sport” își face un nume pentru sine

În anii 1950, Mercedes-Benz a creat un al doilea design de radiator complet independent. Legendarul 300 SL „Gullwing” și roadsterul mai mic 190 SL au primit o alternativă modernă cunoscută in-house drept „sports car face”.

O stea mare Mercedes a fost montată în fața deschiderii late și puțin adânci a radiatorului și flancată de aripioare cromate orizontale. Acest design a devenit semnul distinctiv al mașinilor sport și roadster-urilor, dovedindu-se de-a lungul deceniilor care au urmat a fi la fel de atemporală și de durabilă precum grila clasică de radiator Mercedes.

Ofensivele modelelor din anii 1990 și 2000 au văzut partea frontală a maşinilor trecând la un aspect mai sportiv. Intrarea pe noi segmente de piață cu modele precum A-Class şi B-Class, SUV-urile, mai multe decapotabile, coupeuri și roadstere a necesitat noi variante de design. Numeroase variante ale feței mașinii sport – cu sau fără aripioare orizontale distinctive – și-au găsit drumul în mai multe game de modele, subliniind noua direcție a mărcii, mult mai orientată spre performanță.

Este alegerea clientului – clasic sau sportiv

Au existat excepții specifice, cum ar fi nasul inspirat din cel al monoposturilor de Formula 1, folosit pe modelele SLK de a doua generație și SLR McLaren. În 2007, însă, a venit decizia revoluționară împreună cu C-Class (W 204) de a lăsa decizia la latitudinea clientului. În funcție de linia de echipare, grila clasică (Classic și Elegance) sau sportivă (Avantgarde) a îmbrăcat partea din față a mașinii. Conceptul a fost extins la E-Class și se aplică până în prezent pentru ambele game de modele.

Designul grilei radiatorului la modelele actuale Mercedes-Benz este chiar mai individual și, mai presus de toate, mai sculptural. Formele, contururile și aripioarele diferite facilitează diferența dintre gamele de modele, fără a neglija caracterul distinctiv al mărcii grilei Mercedes-Benz. Acestea rămân unice în ceea ce privește identitatea și valoarea lor de recunoaștere. Un Mercedes va rămâne întotdeauna clar recunoscut ca fiind un Mercedes – în fiecare epocă, de peste 120 de ani.

Același lucru este valabil și pentru mărcile G-Class, Mercedes-AMG și Mercedes-Maybach. Grila pentru Clasa G este la fel de emblematică și unică ca și vehiculul în sine. Are aripioare orizontale și o stea centrală mare, fiind flancată de două faruri rotunde. Cu nişte contururi edgy, reflectă limbajul de design al clasicului off-road atemporal, caracterizat prin linii clare și suprafețe mari, refăcut cu atenţie din 1990.

Mercedes-Benz G-Class din 2008

Cu ale sale contururi înclinate în jos și aripioarele verticale, actuala grila AMG dedicată face referire la mașina de curse 300 SL de succes la nivel global, care a câștigat legendara cursă Panamericana din Mexic în 1952. Într-o serie de iterații de-a lungul anilor, a devenit cea mai distinctivă identificare caracteristică a tuturor modelelor AMG noi.

Iar show car-ul Vision AMG a previzualizat viitorul grilei AMG – un panou în aceeași culoare a caroseriei, dar păstrând forma inconfundabilă AMG cu aripioare verticale. Iluminarea va asigura că fața va rămâne imediat recunoscută chiar și pe timp de noapte.

Valoarea de recunoaștere a prestigioasei grile Mercedes-Maybach constă în tratamentul sculptural al aripioarelor verticale – inspirat de un costum cu dungi. Marcajul MAYBACH este integrat în cadrul cromat al grilei. Cel mai recent concept, EQS Maybach, arată interpretarea complet electrică a grilei – fără sudură, cu o placă radar integrată.

Aspect nou pentru partea frontală – fuziunea dintre tehnologie și design creează o grilă distinctă Black Panel

Evoluția continuă. În timp ce propulsia electrică înseamnă că nu mai este necesar un radiator în partea din față a vehiculului, rămâne nevoie de prize de aer. Cu toate acestea, designerii au libertatea de a le poziționa în altă parte, deschizând posibilitatea de a crea un design frontal complet nou și distinctiv, care subliniază luxul progresiv al modelelor Mercedes-EQ. În locul grilei se află un panou negru cu o stea centrală care se îmbină perfect cu farurile inovatoare. Lățimea vizuală de-a lungul întregului front reflectă performanța dinamică a vehiculelor complet electrice.

Designul încorporează stele fin detaliate care creează un efect subtil, tridimensional. Variațiile în detaliile designului conferă modelelor EQ caracterul lor individual. Panoul negru și farurile sunt, de asemenea, conectate printr-o bandă orizontală de lumină. Și în timp ce luminile distinctive de zi ale limuzinei EQS sunt identificate prin trei puncte luminoase, semnătura de pe EQS SUV prezintă trei triunghiuri.

Suprafață perfectă pentru senzori ascunși, dar indispensabili

Pe lângă faptul că este distinctiv din punct de vedere vizual, Black Panel oferă și suprafața perfectă pentru integrarea unei varietăți de senzori care sunt esențiali pentru conducerea automată condiționată a viitorului. Printre aceştia se numără senzori cu ultrasunete, camere, radar și LiDAR. O cameră pentru Active Distance Assist DISTRONIC este integrată în steaua Mercedes, iar în spatele panoului negru de pe EQE și EQS se află tehnologia avansată pentru inovatorul DRIVE PILOT.

Cmentariile sunt închise