Semnal al lipsei de perspectivă? Shell închide în SUA stațiile de alimentare cu hidrogen

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, Shell, a anunțat că își închide toate stațiile de alimentare cu hidrogen a autoturismelor de pe teritoriul SUA. Dar nu este o mișcare strategică majoră și nici o povară financiară pentru că are o rețea mică. Este formată din doar șapte stații, toate situate în statul California.

Compania este discretă în comentarii, invocând motivele lichidării rețelei: „din cauza problemelor cu furnizarea de hidrogen și a altor factori externi de piață”. 

Inside EV notează că starea infrastructurii de realimentare cu hidrogen din Statele Unite este în general deplorabilă. Dintre cele 55 de stații (toate găsite în California), majoritatea nu sunt operaționale. Stațiile sunt complexe din punct de vedere tehnic și necesită întreținere calificată periodică, pe care nu o au. În plus, din august 2023, industria s-a confruntat cu o lipsă gravă de hidrogen combustibil. 

Și, dacă ar fi de privit situația mai larg, în lumina faptului că cel mai puțin costisitor mod de a produce hidrogen în mod industrial este separarea acestuia de gazele naturale fosile, închiderea unei rețele de stații de hidrogen de către una dintre cele mai bogate companii petroliere din lumea ridică problema perspectivelor vehiculelor FCEV în general. 

Între timp, Shell a investit miliarde de dolari în energie regenerabilă și în așa-numitele proiecte de decarbonizare în fiecare an, de la începutul anilor 2000. În afară de SUA, Shell mai operează stații de alimentare cu hidrogen în țări precum Canada, Olanda, Germania, Marea Britanie și Thailanda.

În prezent, cei mai mari producători de automobile FCEV sunt Toyota Motor, Honda Motor și Hyundai Motor. Și în ciuda unor astfel de știri, aceștia nu renunță la tehnologie și cred ferm că are viitor.

Cmentariile sunt închise