Şoferilor moldoveni li s-ar putea închide până şi accesul pe teritoriul Rusiei dacă încalcă reguli acolo şi evită plata amenzilor

Guvernul rus analizează introducerea unui pachet de măsuri pentru a schimba radical situația privind pedeapsa șoferilor străini care neglijează regulile de circulație, scrie Kommersant.

Sisteme de blocare a roţilor, reţinerea automobilelor în caz de neplată a amenzii, instalarea unui sistem de camere la hotarele cu ţările Uniunii Euroasiatice, automatizarea transferului informaţiilor despre proprietarii de maşini de la Serviciul Vamal Federal la GIBDD, mărirea numărului de angajaţi ai poliţiei şi ai Serviciul Federal de Supraveghere a Transporturilor, sunt doar câteva dintre ele.

FOTO: zr.ru

Proiectul foii de parcurs a Ministerului de Interne al Federaţiei Ruse ține cont de propunerile Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal Federal, guvernului Moscovei și altor departamente relevante. Până la 1 februarie 2020, punctele de control de la frontiera cu țările Uniunii Economice Euroasiatice trebuie să fie echipate cu camere care vor înregistra numerele de înmatriculare ale tuturor mașinilor care intră pe teritoriul Federaţiei Ruse. Aceste date vor fi transmise în sistemul informațional al Serviciului Vamal Federal, iar de acolo Inspectoratului de Stat pentru Siguranța Rutieră (GIBDD).

În plus, se propune ca la ieșirea din Federaţia Rusă, tuturor proprietarilor/posesorilor de mașini cu numere străine să le fie verificate profilurile în vederea identificării unor amenzi neplătite. Dacă există încălcări, atunci mașina ar putea fi reținută la frontieră, plasată într-o parcare specială și să i se blocheze roţile.

Documentul trebuie semnat de viceprim-ministrul Maxim Akimov. Reprezentantul vicepremierului a confirmat că proiectul foii de parcurs se află în aparatul Guvernului rus şi este la moment “studiat și analizat”. Pentru aceasta, până la 1 februarie 2020, Ministerul Dezvoltării Economice, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor Federaţiei Ruse ar trebui să se înţeleagă cu conducerea ţărilor membre ale Uniunii cu privire la schimbul de date despre unităţile de transport care intră pe teritoriul Rusiei temporar.

Oficiali din Centrul de gestionare a traficului din Moscova (CODD) au declarat că, la propunerea lor, în foaia de parcurs a fost adăugat un alt tip de încălcare de către şoferii străini – neplata taxelor pentru locurile de parcare cu taxă. Aceasta este una dintre tipurile frecvente de încălcări ale șoferilor de vehicule cu numere străine.

“În plus, s-a propus rezolvarea problemelor de interacțiune dintre ministerele de Afaceri Interne ale țărilor membre ale Uniunii Euroasiatice privind schimbul de date despre șoferi. În prezent, doar 1% din amenzile pentru toate încălcările înregistrate de către șoferi străini sunt emise în capitală. Credem că acest lucru este inacceptabil”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

De asemenea, CODD a adăugat că de la începutul anului curent, 2.078 de mașini cu numere străine au fost reținute și trimise în parcările speciale. Șoferii le-au lăsat în spaţii cu semne care interzic oprirea și parcarea, creând situații de accident și făcând dificil traficul.

FOTO: gazeta-butyrsky.ru

În Federaţia Rusă încă nu există un sistem eficient pentru pedepsirea șoferilor străini. Cea mai acută problemă este la Moscova, unde 95% din încălcările din trafic sunt înregistrate de camere şi după cum am spus doar 1% din proprietarii de mașini cu numere străine pot fi amendați, în alte cazuri existând insuficiente date. În Moscova, lideri printre șoferii care încalcă regulile  de circulaţie cu mașina sunt cei originari din Belarus, Ucraina, Republica Moldova și Armenia.

Potrivit datelor statistice ale GIBDD, de la începutul anului curent, pe teritoriul Federației Ruse a fost observată o creștere cu 3.8% a numărului de accidente de circulație cu implicarea șoferilor străini. Din vina lor au avut loc 4.180 de incidente, în timp ce această cifră a crescut semnificativ din 2016.

În total în acest an, împotriva cetățenilor străini au fost pornite peste 728.000 de dosare administrative. În același timp, în baza imaginilor obţinute prin camerele de supraveghere din trafic au fost iniţiate peste 22.000 de procese verbale.

În acest sens, străinilor care nu şi-au plătit amenzile care le-au fost impuse în Rusia pentru încălcarea regulilor de circulaţie rutieră li s-ar putea interzice chiar şi intrarea în țară, a declarat pentru RIA Novosti, șeful adjunct al Direcției principale pentru siguranța rutieră a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, colonelul de poliție Alexandr Bîkov.

“În cazul în care o amendă administrativă nu este plătită în termenul stabilit pentru plata voluntară, un set de măsuri restrictive poate fi aplicat unui cetățean străin până la interzicerea intrării pe teritoriul Rusiei”, a spus el.

Proprietarii de vehicule cu numere de înmatriculare străine se pot familiariza cu informațiile despre amenzi și fotografii ale încălcărilor înregistrate de complexele de înregistrare foto/video și le pot plăti imediat, fie pe site-ul oficial GIBDD, fie prin primirea la domiciliu a unui proces verbal corespunzător.

“Există persoane care au comis peste 350 de încălcări în trafic deoarece au simțit impunitatea. Dar toate aceste încălcări se salvează, iar inspectorul de patrulare când va opri autoturismul șoferului, le va putea vedea imediat în baza de date. Ca urmare, șoferii vor fi trași la răspundere pentru toate episoadele înregistrate de camere, deși cu o ușoară întârziere în timp. Prin urmare, îi sfătui pe cei care vin la noi din alte țări cu mașina să se gândească la asta de pe-acum”.

Vezi şi: În Rusia a fost prins şoferul cu 1353 de amenzi neachitate! Iată în cât timp le-a adunat

Cmentariile sunt închise