Stingătoarele de incendii recomandabile de avut în maşini. Ce spun pompierii moldoveni

Deşi RCR prevede prezenţa obligatorie a unui stingător de incendiu în automobilele care sunt exploatate pe teritoriul Republicii Moldova, o bună parte dintre şoferii moldoveni pur şi simplu nu au aşa ceva la bord! Ne-am convins şi noi de asta când au avut loc în trecut mai multe accidente în care s-au aprins maşini, iar în ajutor nu prea săreau mulţi pentru că, inclusiv, nu aveau cu ce.

Unii conducători auto încă nu îşi pot explica de ce ar trebui să fie prezent sau să care cu ei un astfel de recipient, dacă tot se gândesc că au o maşină modernă, nouă, căreia nimic nu i se poate întâmpla sau conducătorul se consideră atât de atent încât riscul implicării sale într-un accident rutier cu un eventual incendiu este nul.

Alţii au în autovehicul doar o trusă medicală şi un triunghi de presemnalizare care pot veni standard din fabrică (stingătorul poate fi opţional), considerându-le mult mai importante şi mai puţin ocupante de spaţiu, însă sunt şi cei din categoria care nu au absolut nimic din cele necesare, asta pentru că – cine verifică asta?

Cu adevărat, nu prea auzim în sintezele INSP sau statisticile poliţiei să se sancţioneze participanţi la trafic pentru lipsa acestor lucruri, însă amenzi există pentru aşa ceva! Totuşi, întrebarea la care am dorit să ajungem este ce tip de stingător este cel mai eficient şi mai recomandabil de avut la bord? Ne-am consultat cu specialişti de la IGSU şi iată ce răspuns am primit.

FOTO: thewirecutter.com

Pompierii afirmă că în fiecare autovehicul trebuie să existe un stingător şi acesta trebuie să fie în primul rând sigur pentru şofer. Cele mai bune şi mai eficiente stingătoare pentru a le avea în maşină şi pentru a le folosi pentru stingerea unui eventual incendiu de maşină sunt cele cu pulbere.

“Da, cu acesta se poate păta interiorul și chiar corpul mașinii, astfel încât să poată fi foarte dificil ulterior de curăţat/spălat, dar extinctoarele cu pulbere sunt cele mai eficiente în drum și necesită – este important de spus – cunoştinţe minime în utilizare”, este de părere Vasile Gaşpar, şef al Direcției de prevenire a riscurilor a Direcției Generale Prevenție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Stingătoarele cu CO2 sunt, de asemenea, acceptabile pentru mașină ca alternativă. Dar ele nu permit, de exemplu, deschizând uşor capota, dacă un incendiu a izbucnit acolo, să-l lichideze. Un astfel de stingător trebuie să fie orientat strict spre foc și fixat în siguranță. În caz contrar, amestecul răcit cu o temperatură de până la minus 75 de grade, poate ajunge pe corpul uman.

“Arsurile la rece sunt foarte neplăcute. În plus, amestecul de dioxid de carbon, care este scos afară sub o presiune destul de mare, conține substanțe toxice, și nu întotdeauna vântul poate sufla în direcția cea bună”.

Salvatorii recomandă ca în autoturisme uşoare cu o greutate de până la 2.0 tone să fie prezent un extinctor cu o greutate de două kilograme. Pentru un SUV cu o greutate de până la 3.0 tone se recomandă unul de trei kilograme, iar pentru un microbuz sau camion cu o greutate de peste 3.5 tone, cel puţin un recipient de 5 kg.

De asemenea, este de notat că în cazul în care o maşină ia foc, aceasta poate arde complet în 4-6 minute, timp care, în majoritatea cazurilor, nu este suficient pentru a lichida flăcările de sine stătător şi în care un echipaj de pompieri ar putea să nu ajungă.

De aceea, dacă vi se poate întâmpla o astfel de situaţie, primordial este asigurarea securității personale şi tuturor pasagerilor prin părăsirea autovehiculului şi apoi, după situaţie, întoarcerea după alte lucruri de preţ, gen acte sau gadget-uri, dacă acestea nu au fost din start la îndemână pentru a putea fi salvate.

Principalele cauze ale incendiilor de maşină sunt de regulă starea tehnică proastă sau funcţionarea defectuoasă a vehiculului în sine, ori, după caz, un accident dur care a afectat părţi componente care pot fi supuse riscului de a se aprinde, etc.

FOTO: automachi.com

Amintim că, potrivit Regulamentului Circulației Rutiere a Republicii Moldova, conform articolului 122 “Este interzisă exploatarea vehiculelor în cazurile în care sunt depistate devieri de la normativele tehnice şi ecologice”, aliniatul 6, litera j: “dacă lipsesc la autobuze, troleibuze, autoturisme, autocamioane şi maşinile autopropulsate − trusa medicală, stingătoarele (stingătorul) de incendiu, triunghiul de presemnalizare sau lanterna portativă cu lumină de culoare roşie intermitentă, alături de vesta de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizantă. Trusa medicală şi stingătorul de incendiu trebuie să fie fixate în locurile indicate de producător. În cazul în care aceste locuri nu sunt prevăzute prin construcție, trusa şi stingătorul se fixează în alt loc uşor accesibil (cu excepţia portbagajului autoturismului)!

Cmentariile sunt închise