Suntem sau nu mințiți la pompă? Răspunsul aflat de un şofer din Chişinău, unul care ar trebui să fie o lecție pentru mulţi
Suntem sau nu mințiți la pompă? Practic orice posesor de maşină se poate întreba asta, dar care ar fi răspunsul?
Anterior s-au mai semnalat situaţii similare în spaţiul online, însă iată că cel mai recent, acum câteva ore, un conducător auto din Chişinău a rămas uimit şi s-a revoltat de faptul că la o staţie de alimentare i s-a făcut plinul, iar în locul celor 50 de litri pe care ştia că îi are rezervorul, au încăput tocmai 64 de litri de motorină!
După cum spune însuşi şoferul, el a cerut ca pompa din care a fost alimentată maşina să fie verificată. S-a efectuat, iar etalonul special de făcut măsurări a arătat o marjă de eroare de 0.25 litri la întregul volum de 50 de litri.
Vădit nemulţumit de această procedură simplă, acesta a insistat ca să fie prezent un reprezentant oficial al companiei, iar ulterior cu şeful de staţie au mers la un centru de deservire auto, acolo unde a fost scos tot carburantul din rezervor – deja 68 de litri.
Până la urmă s-a constatat că nimeni nu poartă nici o vină! Cum se face asta? Aflaţi că este bine cunoscut (dar din câte se pare nu de toţi) faptul că rezervorul unei maşini se poate alimenta cu mai mult carburant decât este specificat în cartea de identitate a vehiculului, la rubrica „capacitatea rezervorului”. Această practică nu este recomandată de producătorul maşinii, deoarece volumul carburantului poate să crească în urma temperaturilor ridicate din sezonul cald și, în cazul unor modele, alimentarea excesivă poate face motorul să ruleze într-un mod neuniform.
Astfel, dacă în specificaţiile unui autoturism este notat că rezervorul îi are un volum de 50 de litri, asta nu înseamnă că asta este volumul lui real, într-un final putând constitui 10-15% pe deasupra, în dependenţă de modelul maşinii, aici incluzând şi rezerva din el, dar şi cantitatea care mai poate sta în conductă până aproape de buşon.
Deci până la urmă, este posibil de umplut rezervorul de carburant complet sau cu mai mult decât capacitatea nominală? Tehnic vorbind, şi da și nu. Este normal, teoretic, că nu poți pune 60 litri într-un container de 55 litri de exemplu. Capacitățile rezervorului de carburant au nevoie, de asemenea, de un volum stabil pentru a activa în mod normal. Totuşi, în unele cazuri, după cum am menţionat, în buşon şi în conducta prin care se varsă combustibilul în rezervor, în unele cazuri, se mai poate conţine 10-15 litri suplimentar, potrivit presei de specialitate din occident.
În plus, cele mai multe rezervoare separate de vapori sunt mai mari decât capacitatea nominală a unui rezervor de combustibil, pentru că astfel nu ar exista aer suficient în partea de sus şi astfel se previne blocarea vaporilor. Experţii nu recomandă de supraîncărcat rezervorul unei maşini deoarece nu va lăsa niciun spațiu pentru aer. În acest caz, combustibilul nu va avea loc să se extindă când este cald, creând presiune pe pereții rezervorului și conducând până la urmă la deteriorarea motorului.
Vezi şi: E bine să ştii! Carburanţii de la staţiile PECO din statele membre UE şi-au schimbat denumirea
Cmentariile sunt închise