Test Drive: Noua generație Opel Astra K

Autor: Anton Danici

cq5dam.web.1280.1280 (7)

De curând echipa AUTOBLOG.MD a testat noul OPEL ASTRA K 2016 pe autostrăzile din Ungaria. Am fost foarte curioși să vedem cu ce ne surprinde modelul ajuns la a unsprezecea generație, debutat încă în 1936 sub numele de OPEL KADETT. Suntem nerăbdărtori să impărtășim impresiile noastre cu voi, cititorii AutoBlog.MD.

3

Imediat cum am aterizat pe aeroportul internațional Ferenc Liszt din Budapesta, am urcat la volanul hatchback-ului propulsat de motorul turbo-diesel 1.6CDTI cuplat la cutia automată în 6 rapoarte, care livrează 136 cai putere către puntea față.

Noul model este chipeș și foarte distinct în trafic. În comparație cu predecesorii săi, noua ASTRA este compusă din linii agresive, posedă un profil aerodinamic bine gândit și cucerește privirile fără vreun efort.

1

Mașina a devenit mai compactă și mai ușoară. Pe exterior modelul a pierdut 50mm pe lungime și 25mm pe înălțime, însă spațiul habitaclului din potrivă s-a mărit cu 35mm pentru picioarele celor din spate și 22mm pentru capul șoferului. Folosirea materialelor inovatoare în construcția automobilului, dar și reducerea de dimensiuni au făcut ca mașina să ajungă cu 200kg mai ușoară decât predecesorul său, ceea ce are un impact poztiv și asupra manevrabilității.

Comparație interactivă a generațiilor ASTRA J și ASTRA K:

[iframe src=”https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=403e5fd4-b3fd-11e5-a524-0e7075bba956″ width=”100%” height=”682″]

Volumul portbagajului este de 370 litri, o cifră destul de bună pentru clasa compact, dar acesta mai poate fi extins până la impunatoarele 1210 litri odată cu rabatarea scaunelor din spatele mașinii. Cifrele par a fi bune, dar totuși cel mai apropiat rival al său VW Golf mk7 oferă volum cu circa 20 litri mai mare.

Primul lucru care l-am observat mergând la volanul noii ASTRA este ținuta de drum, mașina menține direcția cu o precizie de invidiat, reacționând în timp real la întoarcerea volanului, feedback-ul fiind atât de instantaneu încât apare impresia că mașina îți prezice comenzile ce urmează.

Trebuie să recunosc că am reușit fără prea mult efort să mă obișnuiesc cu butoanele de control ale sistemelor aflate la bordul noii ASTRA K, care s-au dovedit a fi foarte ergonomic amplasate și accesibile la nivel intuitiv.

volan-astra

Materialele din habitaclul noii ASTRA sunt alese cu mare grijă, nu veți găsi plastic dur sau deficiențe în nivelul asamblării interiorului, din contra, calitatea predomină și oferă atât confort tactil cât și senzații vizuale plăcute.

habi

 

Noua generație ASTRA K este dotată cu sisteme foarte inteligente de asistență în trafic, cele mai remarcabile fiind Traffic Sign Assist (Asistența de recunoaștere a indicatoarelor rutiere) și Lane Keep Assist (Asistența la menținerea în bandă), care ușurează enorm viața în condiții de mare trafic. Ca sursă de date utilizează o cameră frontală de nouă generație – OPEL EYE. Am rămas plăcut surprins de performanța ambelor sisteme. În cazul Traffic Sign Assist, indicatoarele rutiere au fost “citite” corect de camera frontală în 100% de cazuri, proiectând indicatorul lângă ceasul vitezometrului dar și pe monitorul color. Semnele de interes pentru sistem fiind zona de interzicere a depășirilor și sfârșitul acesteia, dar și indicatoarele de limitare a vitezei maxime admise. Sistemul întâmpină doar dificultăți când zona de acțiune ale indicatoarelor rutiere se termină printr-o intersecție și nu un alt semn rutier, în acest caz sistemul continuă afișarea cerințelor zonei anterioare de restricție. Cât ține de LANE KEEP ASSIST, aici obiecțiile lipsesc. In zone cu marcaj rutier vizibil, sistemul trage de volan în momentul când mașina e pe cale să schimbe banda fără a semnaliza manevra.

sign-assist

https://www.youtube.com/watch?v=tvar1RdQYjk

Un alt sistem mai rar întâlnit în clasa compactă este FORWARD COLLISON ALERT. În condițiile unui trafic plin, pe autostrăzile din Ungaria, am fost mereu informați de acest sistem dacă cumva ne ieșea în față o mașină cu viteza mai mică sau dacă mașina din față aplica frâna. Sistemul, pentru a evita sau a diminua consecințele unei coliziuni iminente, cu câteva secunde înainte de posibilul impact, aplică frâna, și în dependență de viteză, poate aduce mașina pâna la staționarea completă.

collision

Aparte de sistemele inteligente de asistență in trafic, aș dori să apreciez sistemul multimedia, care livrează spre urechile celor aflați în habitaclu un sunet demn de sistemele audio de clasa premium. Un mare plus o constituie și integrarea sistemului inovator INTELLILINK INFOTAINMENT SYSTEM care este perfect optimizat pentru a fi conectat cât la dispozitivele pe OS Android atât și cele pe iOS prin intermediul ANDROID AUTO dar și APPLE CARPLAY, ceva cu totul nou în segmentul C.

carplay

Cât ține de senzațiile celui aflat la volan dar și a pasagerilor, trebuie să știți că și aici noua ASTRA a avansat enorm. Opel a aderat de ceva timp la ”Campania pentru un spate sănătos” – AGR, iar astfel toate scaunele sale trec certificarea pe criterii ergonomice. Pentru prima data găsim aici scaune cu funcție de masaj, memorie, ventilație și ajustarea suportului lateral. Ca opțiune sunt disponibile și scaune spate cu incălzire integrală.

agr

Cea mai mare surpriză, insă, ne aștepta după apusul soarelui. Când am descoperit funcționalitatea unui sistem coborât direct din filmele Sci-Fi pe noua ASTRA K, și numele îi este – INTELLILUX LED MATRIX LIGHT! Acesta presupune faruri față formate din 8 elemente LED fiecare, care permit de a circula pe timp de noapte cu faza lungă pornită în continuu, fără ai orbi pe ceilalți participanți din trafic! Modul în care funcționează sistemul este foarte ingenios – LED-urile așezate structurat în far, și având fiecare zona sa de carosabil spre iluminare, automat se activează și se deactivează atunci când camera frontală depistează alte vehicule circulând pe contrasens sau în fața mașinii. Ca rezultat iluminarea frontală a noii ASTRA literal ”ocolește” toate vehiculele din trafic conferind confort maxim, dar și siguranță sporită pentru toți participanții la trafic. Sistemul inteligent de control al luminii frontale, va deactiva in mod automat faza lungă in zonele urbane și o va activa la ieșirea din acestea.

led

https://www.youtube.com/watch?v=bCcedDbvUsk

Dacă tot am atins latura siguranței, să știți că măsurătorile au demonstrat că sistemul inteligent de iluminare frontală ai noii ASTRA permite ca obstacolele de pe carosabil, la viteza de 80km/h să fie observate cu 30-40 metri mai devreme decât o fac farurile convenționale cu halogen sau xenon în faza scurtă, fapt care oferă cu 1.5 secunde mai mult timp pentru a reacționa, spre exemplu atunci când un animal pe neașteptate traversează carosabilul.

În sistemul INTELLILUX LED MATRIX LIGHT lipsește componenta mecanică, funcționalitatea se produce numai datorită electronicii, fapt care exclude o potențială defecțiune mecanică, reduce din cost și complexitate.

Aparte de vasta listă a sistemelor active de siguranță, la capitolul cărora cei de la OPEL s-au dovedit a fi eminenți, treburile cu sistemele pasive stau la fel de bine. De curând noul model a trecut și testele EURONCAP unde a acumulat maximul posibil – 5 stele!

Pe noua ASTRA sunt disponibile mai multe motorizări, toate fiind de noua generație, proiectate cu ideia de a reduce din vibrații și nivel de sunet la maxim, motoarele economice fiind făcute din aluminiu în variantele de 3 și 4 cilindri, blocul motorului ajungând cu până la 10kg mai ușor decât modelele mai vechi.

engine

Motoarele disponibile sunt:

  • 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo care livrează 105CP și oferă un consum de doar 4,2L/100km. Motorizarea va fi disponibilă cuplată la cutia manuală în 5 rapoarte dar și la cea automată Easytronic în 5 rapoarte. Cuplul maxim oferit de motorul de 1 litru în 3 cilindri este de 170Nm.
  • În premieră mondială – 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo în 2 variante de putere – 125CP și 150CP și un cuplu maxim de 245Nm. Acest motor e disponibil în varianta cutiei manuale în 6 trepte cu consum mediu combinat de circa 5,4L/100km, dar și cea automată în 6 rapoarte cu același consum estimativ.
  • 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo ce livrează 200CP și 300Nm. Este disponibil doar cuplat la cutia manuală în 6 trepte și un consum combinat de 5,9L/100km.
  • Diesel-urile cu volum de 1.6 litri în variantele de 95CP, 110CP și 136CP și un cuplu maxim de până la 320Nm. Cuplate la cutia manuală în 6 rapoarte vor demonstra un consum de circa 3,7L/100km iar în varianta automatului în 6 rapoarte de circa 4,5L/100km.

Cum am menționat și mai sus, mașina cu care am reușit să petrecem mai mult timp și să parcurgem mai bine de 700km, era în varianta diesel 1.6 CDTI de 136CP cuplată la cutia automată. Consumul înregistrat de echipa noastră a fost unul prognozat și nu a depășit 4,5L/100km pentru zonele extra-urbane, dar am reușit să-l aducem mai aproape și de circa 6L-7L/100km atunci când am accelerat mașina ceva mai aproape de viteza sa maximă pe autostradă.

VERDICT AUTOBLOG.MD   

Noua ASTRA la sigur este un jucător foarte puternic în clasa compact, ce o scoate în evidență sunt dotările sale și nivelul de confort și siguranță care le oferă. Fără vreo jenă pot spune că OPEL ASTRA K este un Premium Compact Class.

Ca laturi mai slabe ale modelului pot să menționez izolarea fonică între habitaclu și compartimentul motorului, care la sigur ar putea fi mai bună, dar și calitatea imaginii proiectate pe monitor din camera spate ce asistă atunci când e cuplată treaptă reversivă.

Prețul noului Opel Astra K în Moldova

În Moldova prețul de start al noului model va fi de €12.500 pentru benzinar și €16.200 pentru varianta diesel.

https://www.youtube.com/watch?v=QWojCAojUDM

fin1

fin2

fin9

fin3

fin4

fin5

fin6

fin7

fin8

Cmentariile sunt închise