Toyota introduce un sistem de tracţiune integrală pentru Camry şi Avalon, preluat de pe RAV4

Pe măsură ce se apropie iarna şi aceasta este pe punctul de a-și extinde prezenţa în cea mai mare parte a Statelor Unite ale Americii, Toyota s-a gândit să pregătească modele Camry și Avalon cu tracțiune integrală pentru a ajuta șoferii să obțină o mai bună aderență pe drum.

Astfel, a apărut primul Camry AWD din 1991 și primul Avalon cu AWD din istorie. Sistemul AWD Dynamic Torque Control dezvoltat de Toyota va fi disponibil ca o opțiune pentru modelele Camry în echipare locală LE, XLE, SE și XSE, dar și pentru Avalon XLE și Limited.

De notat că, Camry AWD și Avalon AWD sunt modele destinate (deocamdată?) exclusiv Americii de Nord, fiind dezvoltate în SUA și asamblate exclusiv la Toyota Motor Manufacturing Kentucky. Atât Camry AWD, cât și Avalon AWD dispun de un motor cu patru cilindri DOHC de 2.5 litri de înaltă eficiență, cuplat la o transmisie automată Direct-Shift cu 8 trepte. Pe majoritatea Camry AWD produce 205 CP, în timp ce pe Camry XSE AWD și pe ambele echipări anunţate pentru Avalon AWD oferă 208 CP şi mai vin cu un eşapament cu terminaţii duble.

Noul sistem AWD echilibrează un plus de tracțiune cu o eficiență exemplară a consumului de combustibil. Modelele Camry și Avalon AWD mai subliniază angajamentul Toyota față de categoria sedan, un segment pe care unele mărci l-au părăsit, în timp ce Toyota a extins ofertele. Pe piaţa de peste ocean, noile generaţii Camry şi Avalon sunt disponibile atât ca nişte vehicule hibride, cât şi în versiuni de performanţă TRD (Toyota Racing Development).

Amintim că Toyota a oferit anterior un AWD Camry între anii 1988-1991, sistemul fiind numit AllTrac. Compania apreciază loialitatea, răbdarea și perseverența tuturor acelor clienți și dealeri care au trimis scrisori, e-mailuri, comentarii și texte, solicitând o versiune AWD modernă a sedanului preferat al Americii.

Pentru mulți cumpărători de mașini, tracțiunea integrală poate însemna un lucru, dar există multe tehnologii diferite pe piață. Toyota a găsit un tip ideal de AWD pentru Camry și Avalon în SUV-ul său compact RAV4 de ultimă generaţie. Sistemul AWD Dynamic Torque Control asigură o tracțiune eficientă pe vreme nefavorabilă și condiţii alunecoase de drum, reducând în același timp impactul tipic pe care îl poate avea un astfel de sistem asupra consumului de combustibil.

Sistemul de pe Camry și Avalon poate direcționa până la 50 la sută din cuplul motorului către roțile din spate, ca răspuns la accelerația de la pornire sau la alunecarea roților din față. În mod special, atunci când nu este necesar AWD-ul, cum ar fi pe suprafeţe lungi pe autostradă, cuplajul controlat electromagnetic din faţa punţii spate poate decupla axul cardanic de diferențial pentru a da prioritate eficienței consumului de carburant. Pe de altă parte, AWD-ul este proiectat pentru a se reangaja într-o clipă când este nevoie.

Toyota menţionează că instalarea sistemului de tracţiune integrală nu a afectat în nici un fel spaţiul pentru pasageri, cel al portbagajului, confortul călătoriei, liniștea în cabină și agilitatea vehiculelor.

Vezi şi: Noua Toyota RAV4 este acum disponibilă pentru comandă în Moldova şi cu sistem de tracţiune integrală

Nici noua generație Camry și nici Avalon nu au fost planificate inițial să aibă o versiune AWD, așa că echipa de inginerie de la Toyota Motor North America Research and Development din Saline, Michigan, au dezvoltat una. Noroc de platforma modulară TNGA.

Deoarece RAV4 se bazează, de asemenea, pe platforma TNGA, oportunitatea de a partaja componente și inginerie de bază a fost deja integrată în el. Echipa a combinat structura superioară a caroseriei Camry și Avalon cu motorul, transmisia, cutia de transfer și diferențialul posterior ale lui RAV4. Chiar şi suspensia spate multi-link a fost adaptată cu unele modificări și setată pentru a se potrivi în aceste două sedanuri, iar axul cardanic este o versiune modificată a celui găsit pe noul Highlander!

Adaptarea sistemului AWD la Camry și Avalon a necesitat şi modificări ale structurii podelei, plus utilizarea unei frâne de parcare electronice și a unui rezervor de carburant sub formă de șa, cu o capacitate optimizată pentru modelele AWD, mai degrabă decât rezervorul de tip plat din modelele cu tracţiune faţă. În interiorul mașinii, pe bancheta din spate, este aceeași înălțime a punctului șoldului ocupanţilor ca în versiunile hibride.

În ciuda adăugării unui diferențial spate, înălțimea podelei portbagajului a rămas aceeași ca în versiunile cu tracţiune faţă. Diferenţa de greutate dintre Camry cu FWD şi AWD este de doar 75 de kg, în timp ce greutatea unui Avalon AWD este similară cu cea a unui Avalon FWD cu motor V6.

Clienții se pot aștepta ca modelele Camry și Avalon AWD să ofere caracteristici de rulare și manevrabilitate similare ca modelele cu tracţiune faţă, plus, bineînțeles, o capacitate sporită de tracţiune. Suspensia tunată, jantele și anvelopele care diferențiază nivelele lor de echipare sunt disponibile şi pentru noile versiuni AWD. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că un Camry XSE poate avea şi o suspensie sport ajustată, și roți cu jante de 19 inci, fie că are tracţiune faţă sau integrală.

Toyota Camry AWD va apărea la dealerii americani din primăvara anului 2020, în timp ce Avalon AWD va ajunge abia la toamnă.

Cmentariile sunt închise