UE a interzis complet exportul de mașini premium în Rusia, dar ce folos

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

UE a adoptat un al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a continuării războiului ilegal împotriva Ucrainei, iar printre acestea se numără câteva ce vizează direct industria auto.

După cum se precizează în declarația oficială, nu mai este posibil exportul de mașini de lux din țările UE în Rusia – atât noi, cât și rulate, precum și toate mașinile cu motoare mai mari de 1.9 litri.

De asemenea, se introduce o interdicție completă a furnizării oricăror vehicule electrice și hibride, pe lângă Interzicerea totală a anumitor tipuri de componente de mașini.

Primele interdicții pe piața autoturismelor au fost introduse de Uniunea Europeană și Statele Unite în primăvara anului trecut. Apoi restricțiile s-au aplicat doar mașinilor mai scumpe de 50.000 de euro, dar de fapt au dus la lichidarea segmentului premium al pieței auto din Rusia.

Nu este încă clar dacă interdicția, fixată în cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni, va afecta importul de mașini din Japonia. În aprilie s-a raportat că UE și autoritățile nipone au discutat despre posibilitatea de a restrânge complet furnizarea de mașini second hand către Rusia, dar Japonia s-a opus unei astfel de interdicții. Ar avea un impact negativ asupra economiei nipone, întrucât Rusia asigură țării aproximativ 40% din totalul exporturilor din acest segment.

Între timp, în ciuda sancţiunilor, ruşii se folosesc bine mersi de metoda importurilor paralele, iar China are numai de profitat pe seama asta, după ce a vândut mai multe autoturisme peste hotare decât orice altă ţară în primele trei luni ale anului curent, unul dintre motive fiind anume explozia livrărilor la clienţii din Rusia.

Cmentariile sunt închise