Un nou scandal cu implicarea VW! A făcut experimente pe animale cu gaze de eşapament

Un nou scandal cu implicarea VW! Acum câteva zile, presa de peste ocean a scos la iveală faptul că pe numele producătorului german de automobile a fost intentat un proces prin care a fost învinuit de organizarea în 2014 a unor experimente inumane pe mai multe animale.

Chiar dacă totul ar fi fost organizat legal, şeful concernului Volkswagen Matthias Muller l-a suspendat din funcţie pe toată durata anchetei pe directorul departamentului Relații Externe și Sustenabilitate Thomas Steg. Acesta din urmă şi-a recunoscut vina şi a acceptat să suporte toate consecinţele.

FOTO: Dr. Thomas Steg

Potrivit informaţiilor, în mai 2013 Thomas Steg a fost informat despre experimentul care se pregăteşte. Scopul acestuia era de a contrazice concluzia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii precum că gazele de eşapament pot duce la apariţia cancerului şi de apăra folosirea în continuare a motorinei.

Recent, Steg a remarcat într-un interviu acordat ziarului german Bild, că experimentul a respectat standardele științifice internaționale şi a fost aprobat inclusiv de Comisia de etică din SUA. Totuşi, după dezvăluirea datelor privind experimentele, conducerea grupului auto german şi-a cerut scuze și a declarat că metodele științifice selectate atunci au fost eronate.

FOTO: caranddriver.com

Experimentul a fost realizat de Institutul de Cercetare a bolilor respiratorii de la Lovelace din cadrul laboratorului din oraşul Albuquerque, la comanda Grupului european de studiu privind impactul transportului asupra mediului și sănătății (E.U.G.T.) Pe lângă Volkswagen, testele au fost finanţate de Daimler și BMW, însă aceşti doi giganţi auto nu ştiau că VW va ajunge să folosească animale vii.

Scopul testelor a fost să se demonstreze că motoarele diesel moderne sunt mult mai sigure și mai curate decât modelele predecesoare. Pentru aceasta s-au închis într-o cameră ermetică 10 maimuţe, care au fost „impuse” să privească desene animate în timp ce respirau gaze diluate, produse de eşapamentul unui VW Bettle. Care a fost soarta animalelor nu se cunoaşte. Cu toate acestea, cercetătorilor care au participat la experiment nu li s-a spus că autovehiculul utilizează un software special care reduce fictiv cantitatea de emisii nocive.

Amintim că în septembrie 2015, anume din cauza depistării acestui software a pornit cunoscutul scandal Dieselgate, care i-a costat deja pe cei de la Volkswagen circa 26 de miliarde de dolari.

Nu urmează decât să vedem care vor fi urmările în urma acestor ultime dezvăluiri, catalogate deja ca fiind o nouă întorsătură în scandalul emisiilor.

Vezi şi: Fostul top manager VW Oliver Schmidt a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Ar fi putut face şi 169

Cmentariile sunt închise