Undă verde pentru implementarea noilor norme Euro 7! Ce s-a decis provizoriu la nivel oficial
La 10 noiembrie 2022, Comisia Europeană a propus standarde mai stricte privind emisiile de poluanți atmosferici pentru vehiculele cu motor cu combustie internă, indiferent de combustibilul utilizat. Limitele actuale de emisie se aplică mașinilor și furgonetelor (Euro 6) și autobuzelor, camioanelor și altor vehicule grele (Euro VI). Ca noutate, propunerea Euro 7 abordează emisiile non-eșapament (microplastice din anvelope și particule din frâne) și include cerințe privind durabilitatea bateriei.
Luni, 18 decembrie 2023, Parlamentul și Consiliul Europei au ajuns la un acord provizoriu privind noile norme de reducere a emisiilor din transportul rutier pentru autoturisme, camionete, autobuze, camioane și remorci.
Regulamentul pentru omologarea de tip și supravegherea pieței autovehiculelor (Euro 7) urmărește să sprijine tranziția către o mobilitate curată și să mențină prețurile vehiculelor private și comerciale accesibile pentru cetățeni și întreprinderi. Vehiculele vor trebui să respecte noile standarde mai mult timp, asigurându-se că rămân mai curate pe toată durata de viață pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
Limite actualizate pentru emisiile de evacuare
Pentru autoturisme și camionete, negociatorii au convenit să mențină actualele condiții de testare Euro 6 și limitele de emisii de eșapament! Însă la cererea Parlamentului, numărul de particule de evacuare va fi măsurat la nivelul PN10 (în loc de PN23, incluzând astfel particulele mai mici).
Pentru autobuze și camioane, textul convenit include limite mai stricte pentru emisiile de evacuare măsurate în laboratoare (de exemplu, limita NOx de 200 mg/kWh) și în condiții reale de conducere (limită NOx de 260 mg/kWh), menținând în același timp condițiile actuale de testare Euro VI!
Mai puține emisii de particule din anvelope și frâne, durabilitate crescută a bateriei
Acordul mai stabilește limitele de emisii de particule de frână (PM10) pentru mașini și camionete:
- 3 mg/km pentru vehiculele pur electrice;
- 7 mg/km pentru majoritatea vehiculelor cu motoare termice, hibride și cu celule de combustie;
- 11 mg/km pentru camionete mari cu motoare cu combustie internă.
De asemenea, se vor introduce cerințe minime de performanță pentru durabilitatea bateriei la mașinile electrice și hibride (nu trebuie să piardă mai mult de 20% (din 100%) în primii cinci ani de utilizare sau în primii 100.000 de km, respectiv nu mai mult de 28% în primii opt ani de utilizare sau primii 160.000 de km parcurși).
În cazul dubițelor electrice (nu mai mult de 15% în primii cinci ani de utilizare sau în primii 100.000 de km), iar a celor electrice (nu mai mult de 33% în primii opt ani de utilizare sau în primii 160.000 de km parcurși).
O mai bună informare a consumatorilor
Se va mai impune un pașaport de mediu pentru vehicule, care urmează să fie pus la dispoziție pentru fiecare vehicul și care să conțină informații despre performanța acestuia de mediu la momentul înmatriculării (cum ar fi limitele de emisii de poluanți, emisiile de CO2, consumul de combustibil și energie electrică, autonomia electrică, durabilitatea bateriei).
Utilizatorii vehiculelor vor avea, de asemenea, acces la informații actualizate despre consumul de combustibil, sănătatea bateriei, emisiile de poluanți și alte informații relevante generate de sistemele și monitoarele de la bord.
Și încă un aspect foarte important: producătorii de automobile vor trebui să își proiecteze vehiculele astfel încât să se prevină modificarea sistemelor de control al emisiilor prin digitalizarea monitorizării automobilelor!
„Prin acest acord, am reușit să atingem un echilibru între obiectivele de mediu și interesele producătorilor auto. Scopul negocierilor a fost de a asigura accesibilitatea la prețuri a mașinilor noi mai mici cu motoare cu ardere internă pentru clienții casnici și, în același timp, de a permite industriei de automobile să se pregătească pentru transformarea generală așteptată a sectorului. Uniunea Europeană va aborda acum și emisiile de la frâne și anvelope și va asigura o durabilitate mai mare a bateriei.”
Parlamentul și Consiliul European trebuie acum să aprobe oficial acordul înainte ca acesta să intre în vigoare. Regulamentul se va aplica la 30 de luni de la intrarea sa în vigoare pentru mașini și camionete și la 48 de luni pentru autobuze, camioane și remorci.
Pentru vehiculele construite de producători de volum mic, noile reguli se vor aplica de la 1 iulie 2030 (mașini și camionete) și de la 1 iulie 2031 (pentru autobuze și camioane).
Cmentariile sunt închise