Util! În România a fost lansat Monitorul Prețurilor Carburanților

În România a fost lansat Monitorul Preţurilor Carburanţilor, o platformă online care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalele rețele de distribuție a carburanților auto. Avantajul mai este că prin acest instrument pot fi localizate şi terminale de încărcare pentru electromobile!

FOTO: costinrusu.ro

Accesând gratuit acest comparator de prețuri, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică a acestora și serviciile oferite de acestea, precum și prețurile practicate. Astfel, aceștia au posibilitatea de a alege, având la îndemână informații importante cu privire la oferta existentă pe piață în zona geografică de interes.

În acest fel, se va stimula concurența, atât prin preț, cât și prin serviciile oferite, de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanților auto. În curând se va implementa şi o regulă prin care toţi operatorii sunt obligaţi să afişeze simultan majorările preţurilor la carburanţi, în anumite zile şi la ore stabilite, pentru ca să nu se influenţeze reciproc. Drept exemplu s-a luat cea din Austria, acolo unde începând cu ianuarie 2011 a fost instituită obligaţia legală ca orice companie, care doreşte majorarea preţului carburanţilor, să poată face această creştere în orice zi, dar numai la ora 12:00, reducerile fiind permise în orice moment.

Monitorul Prețurilor Carburanților este valabil atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar și Gazprom din întreaga ţară, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

Platforma este gestionată de Consiliul Concurenţei, iar datele/informaţiile sunt încărcate în aplicaţie, la nivel național, de către companiile partenere. Monitorul Preţurilor Carburanţilor este una dintre componentele proiectului Monitorul preţurilor pentru alimente şi carburanţi, urmând ca în perioada următoare să devină funcțională și cea de a doua componentă a proiectului, respectiv cea referitoare la prețurile alimentelor.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

  • Aplicaţia va localiza zona în care se află persoana care accesează platforma (doar dacă utilizatorul va permite acest lucru);
  • Se selectează tipul de carburant: benzină standard, benzină premium, motorină standard, motorină premium, GPL sau încărcare electrică;
  • Aplicația va afișa mai multe filtre de căutare:
    ✓ distanţa în jurul locaţiei curente (locul în care se află persoana care a accesat platforma):
    ✓ în jurul unei locaţii selectate:
    ✓ într-o localitate:
    ✓ pe un traseu selectat:
  • Aplicaţia va afişa, conform criteriilor selectate, toate staţiile de comercializare, distanţa până la fiecare dintre ele şi preţul (lei/L);
  • Aplicaţia mai oferă posibilitatea de căutare în funcţie de:
    ✓ serviciile oferite de staţia de comercializare a carburanţilor:
    ✓ reţeaua de comercializare preferată:
  • Aplicaţia mai oferă posibilitatea de a contacta Autoritatea de Concurenţă atât pentru Sesizări/reclamaţii, cât şi pentru recomandări.

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/