UTIL: Trebuie sau nu încălzit motorul mașinii iarna?

Sezonul rece aduce mari bătăi de cap șoferilor care trebuie nu doar să echipeze corespunzător propriul automobil, dar să aibă grijă la condițiile de drum și nu în ultimul rând să atragă o atenție specială la modul de exploatare al mașinii. Din ultima categorie face parte o întrebare care trezește multe discuții între șoferi, și anume – trebuie sau nu încălzit motorul pe timp de iarnă?!

imrs

De fapt motivul pentru care majoritatea șoferilor preferă încă să încălzească motorul mașinii se trage din anii când majoritatea automobilelor aveau carburatoare. Cele din urmă dacă nu erau încălzite bine nu asigurau o combinație optimă de aer și combustibil în motor, ceea ce putea cauza oprirea propulsorului.

La începutul anilor 90, constructorii de automobile au renunțat la carburatoare în favoarea sistemului electronic de injecție directă care mulțumită unor sensori asigură combinația perfectă de aer și combustibil în motor. Din acest motiv, încălzirea motorului pe timp de iarnă este inutilă, din moment ce acești sensori au grijă să adapteze cantitatea necesară de aer și combustibil în dependență de nivelul de încălzire a motorului.

Potrivit specialiștilor, în zilele foarte reci nu e nevoie mai mult de 30 secunde ca să încălziți motorul staționar și după care să porniți, deoarece anume în mișcare motorul mașinii Dvs, care se presupune că nu are carburator, se va încălzi mult mai repede.

Ba mai mult, potrivit unor măsurători efectuate de către Agenția Resurselor Naturale din Canada, o mașină care staționează pentru a fi încălzit motorul consumă mult mai mult combustibil. Pentru acest test au fost expuse unei temperaturi de -18 grade celsius trei mașini. Una a fost încăzlită 5 minute, a doua 10 minute, iar a treia a pornit imediat. Astfel, în urma măsurătorilor, față de automobilul care a pornit fără ca să-i fie încăzlit motorul, prima mașină a înregistrat o creștere a consumului de combustibil ce variază între 7 % și 14 %, pe când a doua mașină care a staționat 10 minute a înregistrat o creștere ce a variat între 12%  și 19 %. În plus, potrivit aceluiași studiu, dacă nord americanii nu ar fi încălzit motorul iarna, toți șoferii la un loc ar economisi o sumă de 5.9 mlrd dolari SUA care sunt irosiți la stațiile de alimentare din cauza creșterii consumului.

bigstock-Car-Exhaust-3122499

Nu în ultimul rând, încălzirea motorului are un impact negativ asupra mediului înconjurător. Potrivit ecologiștilor, doar în America de Nord de pe urma fenomenului de încălzire a motorului anual în aer sunt aruncate mai multe noxe decât o fac fabricile de sodă calcinată, aluminiu și a pietrei de var luate la un loc.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/