UTIL: Trebuie sau nu încălzit motorul mașinii iarna?
Sezonul rece aduce mari bătăi de cap șoferilor care trebuie nu doar să echipeze corespunzător propriul automobil, dar să aibă grijă la condițiile de drum și nu în ultimul rând să atragă o atenție specială la modul de exploatare al mașinii. Din ultima categorie face parte o întrebare care trezește multe discuții între șoferi, și anume – trebuie sau nu încălzit motorul pe timp de iarnă?!
De fapt motivul pentru care majoritatea șoferilor preferă încă să încălzească motorul mașinii se trage din anii când majoritatea automobilelor aveau carburatoare. Cele din urmă dacă nu erau încălzite bine nu asigurau o combinație optimă de aer și combustibil în motor, ceea ce putea cauza oprirea propulsorului.
La începutul anilor 90, constructorii de automobile au renunțat la carburatoare în favoarea sistemului electronic de injecție directă care mulțumită unor sensori asigură combinația perfectă de aer și combustibil în motor. Din acest motiv, încălzirea motorului pe timp de iarnă este inutilă, din moment ce acești sensori au grijă să adapteze cantitatea necesară de aer și combustibil în dependență de nivelul de încălzire a motorului.
Potrivit specialiștilor, în zilele foarte reci nu e nevoie mai mult de 30 secunde ca să încălziți motorul staționar și după care să porniți, deoarece anume în mișcare motorul mașinii Dvs, care se presupune că nu are carburator, se va încălzi mult mai repede.
Ba mai mult, potrivit unor măsurători efectuate de către Agenția Resurselor Naturale din Canada, o mașină care staționează pentru a fi încălzit motorul consumă mult mai mult combustibil. Pentru acest test au fost expuse unei temperaturi de -18 grade celsius trei mașini. Una a fost încăzlită 5 minute, a doua 10 minute, iar a treia a pornit imediat. Astfel, în urma măsurătorilor, față de automobilul care a pornit fără ca să-i fie încăzlit motorul, prima mașină a înregistrat o creștere a consumului de combustibil ce variază între 7 % și 14 %, pe când a doua mașină care a staționat 10 minute a înregistrat o creștere ce a variat între 12% și 19 %. În plus, potrivit aceluiași studiu, dacă nord americanii nu ar fi încălzit motorul iarna, toți șoferii la un loc ar economisi o sumă de 5.9 mlrd dolari SUA care sunt irosiți la stațiile de alimentare din cauza creșterii consumului.
Nu în ultimul rând, încălzirea motorului are un impact negativ asupra mediului înconjurător. Potrivit ecologiștilor, doar în America de Nord de pe urma fenomenului de încălzire a motorului anual în aer sunt aruncate mai multe noxe decât o fac fabricile de sodă calcinată, aluminiu și a pietrei de var luate la un loc.
M-ai gresit nici ca nu se putea.fals.
Motorul trebuie incalzit 2-3 min, dupa care incepeti o pornire calma, dupa ce se incalzeste puteti ridica turatiile
Corect…2-3 minute si pornim calm pina la incalzirea motorului.
eu tot asa stiu, dar nu inkurka sa o inkalzesti makar 2-4 min
Dar ce spun specialistii de viscozitatea uleiului rece (de capacitatea de ungere)?
Trebuie vrio 2 min , să înceapă sistema să distribuie lichidele peste tot,ungerea, altfel și uzură la piese este mai mare.să nu ne uitam departe,Un om care face un efort fizic,mai sigur îl faci ,cînd încălzești puțin mușchii nu!? Asai și aici
Motoarele pe CNG din uzina pin nu le incalzesti minimul 5min, nici nu poti sa te pornesti. Asa ca motorul incalzit duce la un termen de exploatare mult mai mare.
un prost a facut acest reportaj pentru ca nu pricepe nimic in moatoare. Uleiul este foarte gros cind e rece si nu circula bine, ceea ce duce la un resurs de viata scazut a motorului dar mai ales este rau pentru cutiile automat
Aici este vorba despre altceva. Este vorba de ecologie, de sametul care a avut loc acum câteva zile în legătură cu încălzirea globală unde toate țările sau obligat în reducerea noxelor prin diferite metode. ..de aceea și minciunele au locul lor în presă.
Desteptilor, cum ramine cu temperatura si presiynea uleiului, mai ales din transmisiile automate???
poate pentru automobilele cu motor electric da, poti porni instantaneu
Astai biznes. Mai multe mașini se strica mai mulți bani la Servisuri