Va fi posibil doar într-o perioadă de un an! Detalii despre legea care va permite unor moldoveni să importe maşini fără taxe
Iată şi detaliile promise despre proiectul de lege, înaintat în această săptămână Parlamentului spre adoptare de către preşedintele ţării Maia Sandu, care va permite unor concetățeni să importe maşini fără taxe (scutirea de plata drepturilor de import), în unele condiţii. Facilitățile fiscale și vamale sunt dedicate doar acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care decid să revină cu traiul înapoi acasă.
Amintim din start că ideea nu este una nouă. Despre aceasta s-a vorbit şi anul trecut, iar la începutul lunii august a fost înaintată o versiune iniţială a acestui proiect de lege. De atunci şi până în prezent, din anumite motive, acesta nu a completat nicio ordine de zi a Parlamentului, astfel încât a fost timp să se facă şi o serie de revizuiri.
Iată prevederile cheie:
- Acordarea facilităților se aplică persoanelor eligibile (vârsta minimă de 18 ani) în baza prezentei legi, doar o singură dată!
- Facilitățile prevăzute în prezenta lege NU se aplică cetățenilor Republicii Moldova care se află temporar pe teritoriul altor state, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în virtutea funcției publice sau a funcției de demnitate publică.
- Se va permite importul unui singur mijloc de transport clasificat la poziția tarifară 8703 (Autoturisme și alte autovehicule, proiectate în principal pentru transportul persoanelor (maximum 9 locuri), inclusiv mașinile de tip „break” și mașinile de curse), cu scutire de plata drepturilor de import, la prezentarea documentelor confirmative şi cu respectarea cumulativă, adică fără excepţii, a următoarelor condiţii:
- termenul de exploatare să nu fie mai mare de 7 ani (deci noi sau rulate), din momentul fabricării;
- valoarea în vamă să nu depăşească 400.000 lei (20.411 euro, după cursul de schimb de astăzi);
- capacitatea cilindrică a motorului să nu depășească 2.000 cm3 (în cazul maşinilor pur pe benzină sau pur diesel) sau 2.500 cm3 (în cazul modelelor hibride de orice fel, inclusiv plug-in hybrid).
- să nu prezinte defecte şi/sau deteriorări vizibile generate de accidente în traficul rutier sau de situaţii de forţă majoră (gen calamități naturale);
- mijlocul de transport să nu fie destinat activității comerciale sau de producție.
- Se interzice comercializarea, gajarea, donaţia, darea în locațiune, uzufruct, leasing sau orice altă formă de dare în posesie ori folosință, a mijloacelor de transport importate în temeiul prezentei legi, până la expirarea termenului de 5 ani de la data beneficierii de scutire de drepturile de import, cu excepția cazului achitării anticipate a acestora!
- Doar proprietarul, ori fie soţul sau soţia beneficiarului scutirii, vor putea conduce mijlocul de transport! Alte persoane, inclusiv copiii, vor fi sancționați contravențional dacă vor fi prinşi (până la 4.500 lei), iar beneficiarul de scutiri va fi obligat să achite toate drepturile de import în vigoare la momentul beneficierii de facilitați fiscale, conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal!
- Aceste automobile se vor putea transmite în moştenire, cu menţinerea scutirilor.
- Acestor automobile li se vor elibera nişte plăcuţe de înmatriculare distincte, cu careva deosebiri.
Cine poate solicita aceste facilităţi, ce documente vor fi necesare, care e procedura de depunere a cererii, care e limita de cereri, ce restricţii există, ce condiţii speciale de utilizare a mijlocului de transport vor fi impuse, dar şi alte detalii importante, te invităm să le afli din textul, uşor de citit şi înţeles, al proiectului de lege!
Prezenta lege se doreşte a fi în vigoare de la 1 iulie 2022 şi va fi valabilă doar timp de un an calendaristic!
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/04/Proiect-de-lege-facilitati-fiscale.pdf”]Guvernul este de acord şi a propus câteva modificări:
[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-34-il-159-2022.pdf”]
Cmentariile sunt închise