Vânzările de mașini electrice se prăbușesc în Europa, însă cele din China stabilesc noi recorduri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La sfârșitul anului trecut, guvernul german a anulat stimulentele pentru achiziționarea de mașini electrice. În același timp, mulți producători auto au decis să compenseze subvențiile din propriile buzunare. Dar majoritatea acestor propuneri au fost valabile doar până în aprilie 2024…

Deja în luna mai, vânzările de mașini electrice în Germania s-au prăbușit cu 30.6%! Iar ultimele statistici nu au făcut decât să confirme tendința!

Doar Tesla Model Y încă e populară în Europa

În iulie 2024, pe piața germană au fost vândute 30.762 de mașini electrice (-36.8%). Ca urmare, cota de piață a vehiculelor electrice a scăzut de la 20% în 2023 la 12.9%.

Pentru comparație, mașinile pe benzină și diesel au înregistrat o creștere minimă de 0.1 și, respectiv, 1.4%. Iar vânzările de hibrizi (inclusiv PHEV) au crescut cu 18.4%.

Situația este similară în Elveția vecină, unde vânzările de mașini electrice au scăzut în iulie cu 19%. Iar în Suedia au scăzut cu minus 15%.

Iată și ce spun statisticile agenției JATO Dynamics pentru prima jumătate a anului curent. Numărul de mașini electrice vândute a crescut cu doar două procente. Iar în lista celor mai vândute 25 de modele a rămas doar Tesla Model Y. Din restul 24, aproape toate nu au încă versiuni electrice.

Vezi și: Câte mașini s-au vândut în 2023 în toată lumea? Iată datele finale de pe 151 de piețe

Lipsa cererii aduce pierderi

Principalul motiv al scăderii interesului europenilor pentru mașinile cu baterii este considerat a fi prețurile ridicate, care au crescut în mod evident, odată cu anularea subvențiilor. În plus, introducerea unor taxe suplimentare pentru mașinile electrice chinezești importate în Europa nu va contribui în mod clar la reducerea prețurilor.

Scăderea cererii de mașini electrice a afectat în mod inevitabil producătorii auto care au făcut un pariu pe termen lung și au investit sume uriașe în electrificarea gamei lor de modele. Volkswagen a raportat o scădere anuală de 14% a profitului net pentru prima jumătate a anului 2024. Acest lucru se datorează în principal scăderii cu 15% a vânzărilor de vehicule electrice atât în Europa, cât și în SUA.

Analiștii din industrie consideră că anul viitor veniturile concernului german ar putea scădea cu încă 2.2 miliarde de dolari din cauza cererii scăzute de mașini electrice. Dar și alte mari concerne europene (Stellantis, BMW, Renault și Mercedes-Benz) au înregistrat, de asemenea, o scădere a profitului net în prima jumătate a anului.

Producătorii de componente pentru mașini electrice se simt și mai rău. Valeo SE caută acum cumpărători pentru două dintre uzinele sale grav subutilizate. Iar OPmobility a raportat că volumele de producție de componente pentru vehicule electrice sunt la jumătate față de estimările inițiale. În cele din urmă, cel mai mare furnizor european de baterii, LG Energy Solution, ia în considerare trecerea la faricarea de baterii de stocare staționare.

În China totul e stabil

Jumătate din toate vehiculele vândute luna trecută în China au fost ori vehicule complet electrice, ori hibride plug-in, un nivel care arată cât de departe a ajuns cea mai mare piaţă auto din lume cu adoptarea EV, comparativ cu pieţele occidentale.

În iulie, vânzările de vehicule propulsate cu forme noi de energie (NEV) au urcat în ritm anual cu 37% în China, reprezentând un nivel record – de 50.7% – din vânzările auto, arată datele publicate astăzi de Asociaţia Producătorilor Auto din China (CPCA).

Ritmul de creştere al NEV a accelerat de la avansul de 28.6% din iunie. În particular, vânzările de vehicule complet electrice au urcat cu 14.3% luna trecută, faţă de o expansiune de 9.9% în iunie.

Dar vânzările totale de maşini pe piaţa chineză au scăzut cu 3.1% în iulie. Este a patra lună de declin consecutiv, ceea ce arată că subvenţiile guvernamentale nu au reuşit să-i atragă pe consumatori, care sunt prudenţi în legătură cu cheltuielile masive, pe fondul redresării lente a economiei.

La finalul lunii trecute, autorităţile de la Beijing au anunţat dublarea subvenţiilor în numerar pentru achiziţionarea de vehicule, la 20.000 yuani (2500 euro) per achiziţie. În plus, unele oraşe au relaxat restricţiile la achiziţionarea de vehicule.

Vezi și: Noul lider global! Japonia a cedat anticipat Chinei întâietatea în exporturile mondiale de mașini

Cmentariile sunt închise