Noul lider global! Japonia a cedat anticipat Chinei întâietatea în exporturile mondiale de mașini

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 12.01.2024) Datele finale arată că exporturile au crescut cu 58%, până la 4.91 milioane unităţi. Rusia a fost principala destinaţie pentru exporturile de automobile ale Chinei în 2023, în condiţiile în care a primit peste 841.000 de vehicule în primele 11 luni ale anului, mai mult decât dublu faţă de numărul doi, Mexicul.

Grupul SAIC Motor Corp. a rămas cel mai mare exportator auto din China, urmat de Chery Automobile Co., care a urcat pe locul al doilea graţie livrărilor spre Rusia. Pe locurile următoare se situează Zhejiang Geely Holding Group Co. şi Chongqing Changan Automobile Co., potrivit CAAM. 


Datorită livrărilor masive către Federația Rusă și Mexic, dar și unei industrii globale de vehicule electrice în creștere, China este pe cale să devină oficial noul lider mondial în exporturile de automobile, potrivit ziarului Nikkei, care a consultat datele preliminare publicate de Asociația Chineză a Producătorilor de Automobile (CAAM).

Conform datelor statistice, Japonia (fostul lider mondial al exporturilor de mașini) a livrat 3.99 milioane de autovehicule în străinătate în cele 11 luni ale anului curent (+15%), iar până la sfârșitul anului se preconizează că acest volum va ajunge la 4.3 milioane de unități.

Între timp, exportul de mașini produse în China pe parcursul a 11 luni s-a ridicat deja la 4.41 milioane de unități (a crescut cu 58.4% comparativ cu aceeași perioadă din 2022)! Și asta înseamnă că Japonia își va ceda întâietatea în clasamentul global al exportatorilor de mașini.

Ultima dată când Japonia a căzut de pe primul loc a fost în 2016, când a fost depășită de Germania. China își propune să devină o putere auto și vede trecerea globală către vehiculele electrice ca o modalitate de a atinge acest obiectiv.

Experții consideră că această situație a fost influențată în mare măsură de situația de pe piața auto din Federația Rusă și de modul în care ambele țări se comportă astăzi în raport cu livrările rusești. China a exportat 730.000 de vehicule în Rusia în perioada ianuarie-octombrie, de șapte ori mai multe decât cu un an mai devreme. Chery Automobile și Great Wall Motor au exportat în mare parte mașini alimentate pe benzină în țară, inclusiv vehicule utilitare sport (SUV) de dimensiuni medii și mari.

Pe de o parte, Japonia, în cadrul sancțiunilor anunțate împotriva Rusiei, a redus drastic exportul de mașini și piese de schimb (decizia a intrat în vigoare la 9 august 2023, iar până la sfârșitul anului, Ministerul nipon al Afacerilor Externe a promis că va impune restricții suplimentare în această direcție), motiv pentru care, în mod evident, și-a redus în general performanța de export.

Pe de altă parte, producătorii auto chinezi, dimpotrivă, au încercat să-și folosească noile oportunități de afaceri, profitând pe deplin de plecarea mărcilor japoneze, coreene și europene din Rusia. Și-au intensificat oferta de mașini pentru a-și crește cota de piață.

Conform agenției ruse AUTOSTAT, în anul curent 19 noi mărci chineze au intrat pe piața rusă – BAIC, Haima, Hongqi, Jetour, Kaiyi, Livan, Jetta, SWM, TANK, JAECOO, ORA, Wey, AITO, Forthing, Lixiang, Rising, Venucia, Voyah, Skywell. Aceștia sunt cei care au susținut prezentări oficiale, și-au anunțat intenția de a vinde autoturisme în Rusia, au deschis vânzările în dealeri auto (proprii sau partenere) și au început să formeze rețele de dealeri și centre de service.

În total, la ora de față, pe piața auto din Rusia activează peste 60 de mărci de autoturisme din China, iar multe dintre ele și-au crescut semnificativ vânzările în acest an. Marea majoritate s-au ”infiltrat” în nici doi ani de când a fost deschisă portița.

După Rusia, Mexic este țara unde au ajuns cele mai multe mașini chineze, numărul lor crescând în perioada sus notată cu 71%, până la 330.000 de vehicule (Chery, SAIC și JAC fiind în top cele mai populare mărci). De ce Mexic? Pentru că producătorii chinezi au o strategie prin care caută să construiască o bază de clienți în țară, una care să servească drept punct de sprijin pentru o eventuală extindere pe piețele din SUA și Canada!

Din numărul total sus menționat, exporturile de vehicule electrice și hibride au crescut cu 77%, până la 1.43 milioane de unități în perioada ianuarie-octombrie, potrivit CAAM. Categoria de vehicule a reprezentat 34% din toate exporturile auto în aceste luni.

Majoritatea exporturilor de vehicule electrificate ale Chinei s-au îndreptat către Europa și Asia de Sud-Est. Tesla, care are operațiuni în China, și BYD, cel de-al doilea producător de vehicule electrice din lume, stimulează aceste exporturi. De exemplu, modelul actual principal al BYD, ATTO 3, se vinde cu 38.000 de euro în Europa. Comparativ, prețul mediu al vehiculelor electrice europene oscilează între 50-60 de mii de euro.

Producătorii de automobile chinezi au extins exporturile și către Asia de Sud-Est, unde rivalii japonezi încă dețin o cotă mare de piață. Dar trecerea prea lentă la vehicule electrice de către producătorii auto din Japonia a dus la o scădere a cotei de piață. În perioada ianuarie-octombrie 2023, exporturile de mașini electrificate către alte piețe asiatice s-au apropiat de volumul european. De exemplu, exporturile către Thailanda au dublat cifra de anul trecut, depășindu-le pe cele către Marea Britanie

„De acum înainte, aceasta va deveni o eră a unei bătălii împotriva japonezilor pe piața din Asia de Sud-Est”, a spus un director al unui important producător de automobile chinez de stat.

Tomoyuki Suzuki, director general la firma americană de consultanță AlixPartners, consideră subvențiile de stat ca un factor major în avantajul competitiv al producătorilor de automobile chinezi în export: „Infuzia masivă de subvenții de către guvernul chinez a extins lanțul de aprovizionare pentru producția și vânzările de automobile dincolo de graniță.”

Cmentariile sunt închise