(video) Acum 25 de ani a apărut Opel MAXX. Ce a încercat producătorul să demonstreze cu el
Creșterea cererii consumatorilor pentru consum redus de combustibil și reglementări din ce în ce mai stricte pentru emisiile de CO2 au făcut ca motoarele cu trei cilindri de înaltă eficiență să fie o alegere populară, deşi sunt oferte destul de rare. Însă Opel este unul dintre puţinii constructori auto care mai oferă şi astăzi astfel de unități de propulsie în toată gama sa de autoturisme, fie ele pe benzină sau motorină.
De exemplu, noul Astra, cu ultimele sale agregate turbo de ultimă generație, cu trei cilindri în linie, este chiar un campion în clasa sa în ce priveşte emisiile de CO2.
Însă ştiaţi de când Opel se ocupă de dezvoltarea unui astfel de motor compact? În acest an marchează un sfert de secol de la debutul la Salonul Auto de la Geneva din 1995 a primului său autovehicul conceptual cu o astfel de dotare – MAXX – motiv pentru care a făcut o trecere în revistă.
Douăzeci și cinci de ani în urmă, motoarele cu trei cilindri, chiar şi cele natural aspirate, au fost încă destul de rare, în ciuda avantajelor lor inerente față de motoarele cu patru cilindri precum: eficiența mai mare, greutatea mai mică și pierderi de frecare mai mici. Dar status quo-ul a început să se schimbe dramatic la ediţia din 1995 a Salonului Auto de la Geneva, atunci când Opel a prezentat MAXX – un concept inovator pentru un viitor vehicul urban, alimentat de un motor pe benzină de ultimă oră, cu doar trei cilindri. MAXX și unitatea sa de propulsie high-tech au uimit vizitatorii expoziţiei auto.
După mai puțin de 12 luni, Opel a surprins din nou lumea anunțându-și intenția de a pune unitatea în producția de serie. Decizia a făcut din Opel primul producător european de automobile care a dezvoltat un motor modern cu trei cilindri până la etapa de al lansa gata în serie.
MAXX a fost un concept pentru un viitor vehicul urban. În loc de panouri din oțel presat, corpul i-a fost fabricat din aluminiu extrudat, astfel încât prin această metodă uzina putea produce cu ușurință secțiuni de diferite dimensiuni și forme. Secțiunile au fost sudate împreună pentru a forma o cușcă, parțial expusă, peste care s-a format designul exterior şi interior neobişnuit
Aşa-numita cuşcă a oferit nu numai siguranță optimă, ci și baza construcției modulare, care a fost cheia conceptului MAXX și un precursor al platformelor moderne flexibile. Astfel, Opel a declarat atunci că pe aceeași platformă era posibilă de construit atât o decapotabilă, un pickup, un vehicul off-roader, o autoutilitară sau un fel de taximetru. Clientul avea libera posibilitate de alegere când îşi comanda o maşină.
Deși clienții nu au putut modifica dimensiunile, ei puteau schimba aspectul exterior și echipamentul interior, chiar și după ce au preluat livrarea vehiculului. Cu o lungime de 2.975 mm și o lățime/înălțime de 1.575 mm, MAXX-ul în versiune scurtă cu două portiere oferea deja mult spațiu. În cazul în care clientul îşi dorea să transporte o mulțime de bagaje, acestea ar fi putut opta pentru două locuri, plus un spaţiu pentru bagaje de aproximativ aceeași dimensiune ca și cea a unui break Astra.
Iar cu o banchetă posterioară, instalată în structura de aluminiu şi detaşabilă, la bord puteau urca până la patru pasageri. Interesant mai este că locurile din faţă la fel formau o banchetă, iar pentru acces mai confortabil pe locurile din spate aceasta putea fi mişcată înainte sub un anumit unghi, în dependență de uşa pe care se intra.
Siguranța era la fel de importantă ca și versatilitatea. Pe lângă structura stabilă din aluminiu, MAXX avea airbag pentru șofer și sistem ABS, suspensie frontală McPherson bazată pe principiul Dynamic SAfety (DSA) de la Opel Vectra și Omega, un rezervor de combustibil poziţionat între roțile spate pentru o siguranță optimă, în timp ce structura din aluminiu extrudat a închis capătul din spate și a furnizat o structură deformabilă în față.
Un alt obiectiv important a fost compatibilitatea cu cerințele de mediu. Aluminiul nu este doar ușor de reciclat, ci şi uşor. MAXX cântărea doar aproximativ 650 kg și astfel se permiteau economii suplimentare de energie.
Motorul cu trei cilindri al lui MAXX a oferit o eficiență energetică suplimentară. Compactă, ușoară și economică, rafinată și puternică, noua unitate de propulsie pe benzină a fost prima dezvoltată pentru disponibilitate în producția de serie de către un producător european de automobile. Dispunând de un volum de 973 cm3, arbori cu came gemene deasupra cilindrilor și câte patru supape per cilindru, motorul “high tech” a fost turat în primii kilometri fiind instalat în două prototipuri.
Cu un volum de aproximativ 330 cm3 per cilindru, noul membru al familiei de motoare ECOTEC a avut un raport optim al cursei cilindrilor, ale căror avantaje s-au reflectat în cuplul maxim impresionant de 90 Nm la doar 2.500 rpm, în timp ce puterea de vârf de 50 CP se atingea la 5.000 rpm. Datorită acestor cifre, motorul de 1.0 litri și-a depășit contemporanii cu patru cilindri și i-a dat lui MAXX o performanță plină de viață: accelerație de la 0 la 100 km/h în 12.1 secunde și o viteză maximă de 151 km/h.
Dar cel mai impresionant a fost utilizarea economică a energiei – cu raportul său de compresie de 10,1:1, motorul cu trei cilindri al lui MAXX consuma doar 3.9 l/100 km, dacă se păstra constant o viteză de 90 km/h, conform ciclului de testare contemporan “Euromix”.
După deja peste 25 de ani de la debutul maşinii compacte, care aşa şi nu a mai ajuns în serie, eficiența ridicată a motoarelor cu trei cilindri rămâne o caracteristică proeminentă a portofoliului grupului motopropulsor Opel – în special în Corsa, modelul care a oferit debutului inovator al unităţii de un litru în 1997 și continuă să aibă motoare ultramoderne, cu trei cilindri, chiar şi astăzi.
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise