(video) Mercedes-Benz – primul producător auto care introduce legal Autopilot de Nivel 3 pe teritoriul SUA

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mercedes-Benz va lansa versiunea DRIVE PILOT pregătită pentru producție în Statele Unite. Sistemul lider de clasă pentru conducerea automatizată condiționat se lansează la sfârșitul anului 2023 cu o flotă limitată de sedanuri EQS în California și Nevada, numită DRIVE PILOT: First Class.

La începutul lui 2024, Mercedes-Benz planifică livrări suplimentare clienților de modele EQS Sedan și S‑Class echipate DRIVE PILOT cu dealeri Mercedes-Benz autorizați participanți din California și Nevada.

Fiind primul producător de automobile din lume care a introdus acest sistem într-un vehicul de producție standard pentru clienții din SUA, Mercedes-Benz stabilește din nou punctul de referință pentru progresele de pionierat în conducerea automată. California și Nevada sunt primele două state care au aprobat sistemul și au emis certificare pentru utilizare pe autostrăzile majore. În timp ce cadrul de reglementare variază în funcție de stat, Mercedes-Benz intenționează să extindă în continuare disponibilitatea acestei noi tehnologii revoluționare pe piețe suplimentare din SUA în viitor.

DRIVE PILOT este o tehnologie inovatoare care permite vehiculului să preia sarcina de conducere dinamică până la viteze de 40 mph pe tronsoane de autostradă adecvate și în timpul traficului cu densitate mare. Odată activat, DRIVE PILOT controlează viteza și distanța, ghidând fără efort vehiculul pe banda sa. În timpul unei călătorii automatizate condiționat, anumite aplicații pot fi activate pe afișajul central integrat al vehiculului, care altfel sunt blocate în timpul conducerii.

Siguranța rămâne esențială pentru această inovație Mercedes-Benz, care impune cerințe mari privind fiabilitatea operațională. DRIVE PILOT se bazează pe tehnologia de detectare a vehiculelor din pachetul de asistență pentru șofer și include senzori suplimentari pe care Mercedes-Benz îi consideră indispensabili pentru conducerea în siguranță, automatizată condiționat. Printre aceștia se numără un LiDAR, o cameră în luneta din spate și microfoane pentru detectarea vehiculelor de urgență, precum și un senzor de umiditate a drumului în arcurile roților.

Un vehicul echipat cu DRIVE PILOT are, de asemenea, actuatoare redundante de direcție și frânare și un sistem electric redundant la bord pentru a asigura manevrabilitate în cazul în care unul dintre aceste sisteme se defectează. Aceste elemente ajută la asigurarea predării maşinii în siguranță către șofer.

DRIVE PILOT va fi instalat pe anumite modele EQS și S-Class și va fi activat prin magazinul Mercedes me connect din SUA printr-o taxă unică de 2.500 USD (opțiuni de ofertă suplimentare vor fi anunțate la o dată ulterioară). Având în vedere natura avansată a tehnologiei, acest protocol de activare asigură că clienții sunt informați despre capacitățile sistemului în momentul activării Nivelului 3.

Datorită progresului continuu al integrării software, o ofertă bazată pe abonament oferă, de asemenea, clienților flexibilitatea de a alege opțiunile care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor individuale. De exemplu, dacă un client se mută într-un alt stat sau zonă fără acces la autostrăzile compatibile cu nivelul 3, acesta are opțiunea de a nu reînnoi abonamentul. Costul abonamentului nu s-a anunţat deocamdată.

Locația exactă a unui vehicul Mercedes-Benz echipat cu DRIVE PILOT este determinată folosind un sistem de poziționare de înaltă precizie, care este mult mai performant decât sistemele GPS tradiționale. Este atât de precis încât poate determina poziția vehiculului într-un interval de centimetri! Pe lângă datele anonime colectate de LiDAR, cameră, radar și senzori ultrasonici, o hartă digitală HD oferă o imagine tridimensională a drumului și a împrejurimilor. Această hartă include informații despre geometria drumului, caracteristicile itinerarului, indicatoarele rutiere și evenimentele speciale din trafic (de exemplu, accidente sau zone de lucrări rutiere sau de construcții). Informațiile hărții sunt stocate în centre de date backend și actualizate în mod constant. Fiecare vehicul stochează, de asemenea, o copie a acestor informații pe hartă la bord, o compară în mod constant cu datele backend și actualizează setul de date local după cum este necesar.

Iar pentru a informa toți șoferii atunci când funcția de conducere automată este activată, Mercedes-Benz a dezvoltat lumini speciale de marcare pentru conducere automată de culoare turcoaz (pe baza practicii recomandate SAE J3134) care ar identifica momentul în care DRIVE PILOT este cuplat. În prezent, nu există un cadru național de reglementare în SUA pentru a implementa această tehnologie. Cadrul de reglementare și trafic rutier național necesită o adaptare suplimentară la un standard comun. Discuțiile cu diverse agenții de stat și federale sunt în desfășurare, iar Mercedes-Benz va adapta în continuare arhitectura sistemului DRIVE PILOT în conformitate cu standardele definite pe măsură ce acestea evoluează.

Mercedes-Benz cere ca noile tehnologii prezentate pe drumurile publice să respecte toate cerințele de reglementare. O echipă interdisciplinară formată din experți tehnici, juridici, etici, de certificare și siguranță a lucrat împreună în procesul de dezvoltare, transpunând reglementările de circulație în software. Mercedes-Benz respectă prevederile în conformitate cu Ordinul general permanent al NHTSA care reglementează vehiculele echipate cu ADS.

Amintim că, potrivit standardului Societății Americane de Ingineri Auto (SAE), împărțirea sistemelor de pilotare automat se face în cinci niveluri. Primul și al doilea implică doar o mică asistență pentru șofer, care are în continuare responsabilitatea de a controla maşina. Al treilea nivel înseamnă că funcția de conducere automată preia anumite sarcini de conducere. Cu toate acestea, șoferul trebuie să fie pregătit să preia controlul vehiculului în orice moment atunci când acesta este solicitat de către vehicul să intervină.

Mercedes a mai anunțat că viteza maximă permisă pentru sistemul utilizat în Germania va fi crescută treptat până la 130 km/h.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise