(video) Agil şi inovator! Acum 20 de ani lumea a văzut conceptul Mercedes-Benz F400 Carving

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În calitate de inovator constant al ingineriei auto, Mercedes-Benz parcurge uneori căi mai netradiţionale. Un exemplu este vehiculul de cercetare F400 Carving pe care marca l-a prezentat la Salonul Auto de la Tokyo (14 octombrie – 7 noiembrie 2001) acum 20 de ani. 

Automobilul dispune de multe sisteme orientate spre viitor, pricipala atracție fiind reglarea activă a aşa-zisului unghi de cădere a roților frontale (camber) – vehiculul pare să se aplece în curbe într-un mod similar cum face-o un schior. 

Astăzi, F400 Carving poate fi văzut în secțiunea „Fascinația tehnologiei” a muzeului Mercedes-Benz din Stuttgart. Această secțiune este accesibilă gratuit prin atrium.

Caracteristici cheie:

  • Sistemul inovator permite înclinarea verticală a roţilor frontale cu până la 20 de grade, în funcție de situația de conducere. Împreună cu anvelopele nou dezvoltate, acest lucru permite transmiterea unor forțe laterale cu 30% mai mari decât o suspensie cu reglaj fix al unghiului camber și anvelope standard. 
  • Totul se traduce într-un avantaj considerabil în siguranța activă, deoarece cu cât forțele laterale ale anvelopelor sunt mai mari, cu atât este mai bun contactul cu lor cu drumul și stabilitatea în viraje a vehiculului. Datorită controlului activ al unghiului, vehiculul de cercetare atinge o accelerație laterală maximă de 1.28 g, depășind cu aproximativ 28% valorile mașinilor sport ale vremii.
  • Anvelopele inovatoare, dezvoltate special pentru această mașină și combinând avantajele anvelopelor auto cu cele pentru motociclete, au o suprafață de contact asimetrică. Când roțile din exteriorul curbei se înclină în lateral, decapotabila cu două locuri circulă pe benzile interioare ale anvelopelor, care sunt ușor rotunjite și al căror profil și amestec de cauciuc sunt special concepute pentru a asigura o dinamică și siguranță ridicate în viraje. 
  • Pe de altă parte, atunci când se conduce pe o porţiune dreaptă de drum, zonele exterioare ale anvelopelor sunt cele care sunt în contact cu drumul. Aceste zone au un model de benzi de rulare încercate și testate, cu performanțe excelente la viteză mare și zgomot redus. Astfel, datorită controlului activ al unghiului de cădere, două concepte diferite sunt realizate într-o singură anvelopă.
  • Anvelopa este montată pe o jantă specială care are un diametru de 17 inci la interior, partea activă în viraje și de 19 inci la exterior!
  • Cu modelul F400 Carving, inginerii au câștigat și experiență în utilizarea noilor tipuri de tehnologie de suspensie în siguranță activă. Pe lângă stabilitatea mai mare a condusului în curbe, reglarea activă a unghiului camber oferă un avantaj clar în siguranța conducerii în situații de urgență.
    • Dacă există pericol de acvaplanare, sistemul poate schimba selectiv zona de contact a anvelopei;
    • Într-o manevră de frânare de urgență, toate cele patru roți ale vehiculului de cercetare pot fi cambrate rapid, reducând distanța de frânare de la o viteză de 100 km/h cu cinci metri.
    • Dacă există pericol de derapare din cauza subvirării sau supravirării, cu ajutorul sistemului hidraulic eficient, sistemul înclină pentru scurt timp una sau mai multe roți la un unghi calculat cu precizie, crescând astfel forțele de virare și stabilizând vehiculul.
  • Modelul cu două locuri mare are un sistem de direcție, frânare și suspensie orientat spre viitor. Primele două utilizează componente electrice şi cabluri în loc de conexiuni mecanice (drive by wire). De asemenea, inginerii au deschis un nou teren în tuning-ul suspensiei, folosind elemente hidropneumatice active pentru prima dată în cea mai recentă generație Active Body Control (ABC), care adaptează atât suspensia, cât și amortizarea vehiculului la situația de condus cu viteza fulgerului.
  • Sistemul de faruri este, de asemenea, o nouă dezvoltare. Sursa de lumină și farurile propriu-zise sunt separate – fibrele de sticlă transmit lumina adunată a becurilor cu xenon fără pierderi până acolo unde lentilele speciale o distribuie pe carosabil. Acest lucru este în avantajul, în special, al designului frontal al maşinii sport, deoarece farurile ocupă foarte puțin spațiu. În viraje, faruri laterale suplimentare sunt pornite în funcție de unghiul roților; ele funcționează, de asemenea, ca proiectoare anti ceață. Iar pentru indicatorii de direcţie se folosesc LED-uri de înaltă performanță a căror lumină este distribuită prin nişte tije prismatice.
  • Un sistem electric de bord de 42V este disponibil pentru alimentarea tuturor componentelor.
  • În cele din urmă, materialele: caroseria vehiculului de cercetare este realizată din plastic armat cu fibră de carbon (cântărind sub 100 de kg), iar șasiul are un design de cadru spațial folosind oțel, aluminiu și, de asemenea, materiale plastice armate cu fibră de carbon. Portierele tip „aripi de pescăruș” se deschid vertical.

În 2001, Mercedes-Benz F400 Carving a apărut ca un mesager al unui viitor fascinant. Între timp, unele dintre numeroasele sale caracteristici inovatoare au fost încorporate direct sau sub formă modificată în modelele de producţie ale mărcii. Acest lucru a arătat că dezvoltarea auto nu stă niciodată pe loc, iar fondul unic de cunoștințe Mercedes-Benz este pe deplin disponibil tuturor generațiilor de ingineri.

Conceptul a fost dotat şi cu un motor cu ardere internă pentru a putea rula pe drumuri închise în scopuri demonstrative: un V6 de 3.2 litri cu 218 CP la 5.700 rpm. Tracţiunea îi este pe puntea din spate, transmisia e manuală cu cinci trepte controlată electrohidraulic, iar frânele includ discuri carbo-ceramice.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise