(video) Apple introduce funcţia de alertă Crash Detection pe noile iPhone 14 şi noile ceasuri
Miercuri, 7 septembrie, compania Apple a organizat o tradiţională prezentare de produse la început de toamnă, prezentând o nouă generaţie de smartphone-uri, căşti TWS şi ceasuri inteligente. În afară de căşti, toate celelalte dispozitive suportă şi vor pune la dispoziţie noua funcţie de alertă Crash Detection.
Ce este mai exact Crash Detection şi cum funcţionează?
Din start este necesar de notat că, doar noile iPhone 14 şi noile ceasuri din Seria 8 + Ultra, suportă Crash Detection. Dispozitivele menţionate au fost dotate cu un nou accelerometru dual-core, capabil să detecteze şi să măsoare forţe de până la 256G, dar şi cu un nou giroscop cu un high dynamic range, cel mai mare dintr-un ceas inteligent.
Crash Detection pe iPhone poate detecta acum un accident de mașină grav și poate apela automat serviciile de urgență atunci când un utilizator este inconștient sau nu poate ajunge la telefon. Funcţia nouă se mai bazează pe componente existente, cum ar fi barometrul, care poate detecta acum schimbările de presiune în cabină, GPS-ul pentru a detecta schimbările de viteză și microfonul*, care poate recunoaște zgomote puternice caracterizate de accidente grave de mașină.
Algoritmii avansați de mișcare proiectați de Apple, antrenați cu peste un milion de ore de condus în lumea reală și date de la acești noi senzori de mișcare, testaţi în laboratoare profesionale de crash teste cu mașini de pasageri obișnuite, oferă o precizie și mai bună. Iar atunci când este combinată cu Apple Watch, Crash Detection valorifică perfect puterea unică a ambelor dispozitive pentru a obține ajutor eficient pentru utilizatori.
Atunci când este detectat producerea unui accident grav, interfața de apel a serviciilor de urgență va apărea pe Apple Watch, deoarece este cel mai probabil să fie mai aproape de utilizator, în timp ce apelul este plasat prin iPhone dacă este în raza de acțiune pentru cea mai bună conexiune posibilă.
*Microfonul este pornit numai atunci când este detectată conducerea unui autovehicul; acest lucru poate fi declanșat de Bluetooth, CarPlay sau viteză. Toate datele sunt procesate pe dispozitiv și eliminate după ce a fost detectat un accident, cu excepția cazului în care un utilizator a optat pentru partajarea datelor pentru a îmbunătăți detectarea accidentelor. Doar nivelul sunetului este partajat cu Apple, nu sunetul brut.
Funcţia Crash Detection a fost proiectată pentru accidentele în care sunt implicate doar autovehicule cu patru roți (autoturisme, SUV-uri, pickup-uri), cu anumite profiluri de greutate, forță G și viteză, în concordanță cu accidentele grave care pun viața în pericol. Reacţionează în accidente severe, care pun viața în pericol, cu impact ridicat, dacă este înregistrată o coliziune frontală sau posterioară, laterală sau răsturnare.
Crash Detection este disponibil în întreaga lume pe iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE și Apple Watch Ultra. În cazul producerii unei situaţii din cele menţionate mai sus, utilizatorul unui astfel de dispozitiv va avea la dispoziţie 10 secunde pentru a confirma că se simte bine şi anula notificarea salvatorilor despre cele întâmplate. În caz că nu va exista o reacţie şi timpul va expira, o notificare va fi trimisă imediat.
Personalul de intervenție în caz de urgență va primi locația dispozitivului utilizatorului, care este, de asemenea, partajată persoanelor de contact în caz de urgență.
Apropo, încă o noutate interesantă este Emergency SOS via satellite, o funcţie unică şi inovatoare lansată pentru prima dată pe un smartphone. Apple a declarat că a lucrat la aceasta în ultimii ani.
Doar gama iPhone 14 introduce funcţia, care combină componente personalizate profund integrate cu software-ul pentru a permite antenelor telefoanelor să se conecteze direct la un satelit, permițând mesageria cu servicii de urgență atunci când sunt se întâmplă vreun eveniment neplăcut şi vă aflaţi în afara arie de acoperire GSM sau Wi-Fi.
Sateliții sunt ținte în mișcare cu lățime de bandă redusă și poate dura câteva minute pentru ca mesajele să fie transmise. Deoarece fiecare secundă contează, cu Emergency SOS via satellite, un iPhone 14 va afişa în astfel de situaţii câteva întrebări vitale pentru a evalua situația utilizatorului, după care va arăta încotro este necesar de îndreptat telefonul pentru a se conecta la un satelit (cel mai bine va funcţiona sub cerul liber, deoarece performanța poate fi afectată de obstacole precum copaci).
Chestionarul inițial și mesajele ulterioare sunt apoi transmise centrelor cu personal de specialiști instruiți de Apple, care pot apela pentru ajutor în numele utilizatorului. Această tehnologie inovatoare le permite utilizatorilor să-și partajeze manual locația prin satelit cu Find My atunci când nu există conexiune celulară sau Wi-Fi, oferind un sentiment de securitate atunci când fac drumeții sau camping în afara rețelei, ori se întâmplă un accident de maşină într-o zonă departe de reţea şi civilizaţie.
Emergency SOS via satellite va fi iniţial disponibil pentru utilizatorii din SUA și Canada din noiembrie. Serviciul va fi gratuit timp de doi ani (ce taxă va urma după această perioadă nu s-a menţionat).
Şi încă un lucru: posesorii de Apple Watch Ultra vor putea fi găsiţi mai uşor, dacă nu se pot mişca din loc şi sunt în aşteptarea salvatorilor, de exemplu. O sirenă de 86 de decibeli a fost concepută pentru situații de urgență, în cazul în care utilizatorii se pierd sau se rănesc și poate ajuta la atragerea atenției asupra unei locații.
Semnătura sonoră unică încorporează două modele alternative distincte, care se pot repeta timp de până la câteva ore (pot fi auzite pe o rază de 180 de metri). Primul model de sunet sugerează primejdie, în timp ce al doilea imită alerta SOS universal recunoscută.
Cmentariile sunt închise