(video) Ariel pregăteşte o maşină electrică neobişnuită, capabilă să facă 0-100 km/h în două secunde
Compania britanică Ariel Motor revine în centrul atenţiei, după ce a devenit faimoasă în întreaga lume prin mașina sa sport compactă și ușoară Atom, deși în gama de produse mai are un buggy Nomad și o motocicletă sport Ace. Urmează completarea gamei cu primul electromobil, unul super sport, al cărei prototip ne este prezentat sub denumirea HIPERCAR (abreviere de la High Performance Carbon Reduction).
Ariel s-a orientat spre electromobilitate în cadrul unui proiect de stat deschis cu scopul electrificării și parțial pe baza granturilor de la guvernul britanic. O divizie Ariel Electric Ltd a fost creată special pentru dezvoltarea unei mașini cu baterii și, în plus, au fost conectate în proiect și alte companii din Marea Britanie.
Pentru primele etape ale testării a fost folosit un prototip într-un corp de Mustang vechi.
Caracteristici cheie:
- Ariel HIPERCAR are o lungime de 4.298 mm şi un design neobișnuit, combinat cu o aerodinamică avansată. Există aripioare stabilizatoare verticale nu numai peste roţile din spate, ci și peste cele din față.
- Are la bază o construcție monococă din aluminiu, de care sunt atașate subcadre din aluminiu, însă caroseria este în întregime fibră de carbon.
- Portierele în stil “aripi de fluture” se deschid/închid prin mecanism electronic.
- Primul prototip are tracțiune pe toate cele patru roţi.
- Fiecare roată este mişcată de propriul motor electric Equipmake APM200, producând individual 299 CP și 450 Nm.
- Motorul are o arhitectură revoluționară a rotorului radial, cu magneți aranjați în jurul exteriorului rotorului. Acest lucru face ca motorul să fie extrem de dens și reduce materialul magnetic cu aproximativ 25%, economisind greutate și utilizarea metalului.
- Fiecare astfel de modul, care mai include un invertor și o cutie de viteze cu o singură treaptă, cântărește 57 kg.
- Puterea totală a versiunii cu tracțiune integrală este de 1.196 CP, iar cuplul se ridică la acest moment la 1.800 Nm.
- Se anunţă planuri şi pentru o versiune cu tracţiune spate, cu două motoare şi respectiv jumătate din putere.
- Fiecare roată este mişcată de propriul motor electric Equipmake APM200, producând individual 299 CP și 450 Nm.
- Bateria litiu-ion utilizată este construită de Cosworth funcționează sub o tensiune de 800V (nominală 690V) și are o capacitate de 62.2 kWh. Celulele sunt ambalate în carcase din aluminiu și fibră de carbon, care sunt situate sub podeaua cabinei și în tunelul central.
- Sistemul de răcire cu lichid este unul brevetat. Sistemul alimentează lichidul de răcire cu apă-glicol refrigerat sau încălzit direct și uniform la fiecare celulă din ambalaj, şi este monitorizat de senzorii de temperatură din întregul ambalaj. Informațiile senzorului sunt utilizate pentru a controla în mod activ cererea de încălzire sau răcire, după cum este necesar.
- Autonomia livrată doar de energia din baterie este de 240 km. Aceasta poate fi încărcată de la o priză casnică sau de la o staţie de încărcare. Sistemul este compatibil cu hardware-ul CHAdeMO și Type 2. Noul sistem split charger permite încărcare folosind infrastructura standard existentă proiectată pentru mai puțin de 500V.
- Mașina va avea opțiunea unui range extender datorită unui generator ce foloseşte o micro turbină cu gaz Cosworth 35kW CatGen (Catalytic Generator), alimentată de o reacție exotermă catalitică, pentru a încărca bateria în mișcare.
- Turbina se poate roti cu până la 110.000 rpm și produce 35 kW de energie electrică continuă pentru a reîncărca bateria. Se poate conecta şi deconecta automat.
- Cântăreşte toată construcţia mai puţin de 50 kg. Proiectată pentru a funcționa cu o varietate de combustibili, unitatea are niveluri neglijabile de emisii atunci când funcționează în prezent cu benzină și va avea emisii zero când va folosi hidrogen în viitor.
- Autonomia totală cu acest range extender nu se anunţă deocamdată.
- HIPERCAR mai dispune de un sistem multi-circuit încălzit și răcit cu apă-glicol pentru climatizarea în cabină, pachetul de baterii, electronică de putere și tren de rulare. Cu cerințe de temperatură diferite de la baterie, motor, invertoare, range extender și cabină, există 8 circuite de răcire separate care alimentează 10 sisteme pe mașină.
- Sistemul de management termic a fost proiectat să funcționeze într-un interval de temperatură de -20..+45 de grade Celsius.
- Cabina dispune de încălzire și aer condiționat – o altă premieră pentru Ariel, unde aerul proaspăt anterior nu a fost o problemă.
- Ariel HIPERCAR are un șasiu cu suspensii cu braț dublu pe toate roţile, amortizoare adaptive Bilstein și stabilizatori reglabili.
- Volanul necesită 2.75 rotații până la un capăt sau altul.
- Frânele sunt de la AP Racing – cu mecanisme cu șase pistoane pe puntea față, cu patru pistoane pe spate și discuri din oțel de 370/328 mm. Acestea asigură şi un sistem de frânare regenerativă care poate fi conectat sau deconectat.
- Prototipul are jante forjate, însă vor exista şi unele din carbon mai uşoare. Anvelopele vor fi Michelin Pilot Cup2 sau Cup 2R (265/35/20 pe față și 325/30/21 pe spate).
- HIPERCAR dispune în prezent de un control reglabil al tracțiunii, iar mașina de producție va avea vectorizare reglabilă a cuplului pentru a oferi putere maximă și aderență fiecărei roți atunci când este necesar. Vectorizarea completă a cuplului, legată de alte sisteme ale vehiculului, va avea capacitatea de a propulsa roțile la viteze diferite pentru a îmbunătăți și mai mult tracțiunea.
- În această etapă de dezvoltare, greutatea prototipului este de 1.546 kg, dar inginerii se așteaptă să ajungă la 1.5 tone, în timp ce versiunea cu tracțiune spate ar trebui să cântărească mai puțin de 1.4 tone.
- În timpul testelor a reușit să accelereze de la 0 la 97 km/h în 2.09 secunde și până la 161 km/h în 4.4 secunde. După calibrarea atentă a sistemului separat de control al motorului, inginerii se așteaptă ca timpii să scadă la 2.0 şi 4.0 secunde respectiv. Viteza maximă este limitată deocamdată la 250 km/h.
- Cabina cu două locuri va permite cazarea confortabilă pentru șofer și pasager. Ecrane TFT vor oferi informații, însă datorită performanțelor extreme ale maşinii, nişte butoane montate la nivelul tavanului și pe volan au fost mai favorizate decât funcțiile accesate printr-un ecran tactil. Designul final al interiorului nu a fost încă prezentat, dar este descris de Ariel ca fiind “Plush Le Mans”.
Noul model Ariel are nevoie de încă doi ani pentru a fi setat, dar comenzile sunt deja deschise şi deja există! Potrivit primelor estimări, modelul va costa aproape 1.000.000 de lire sterline!
Maşina este proiectată pentru a putea corespunde cerinţelor de omologare pentru o serie mică în Europa şi Australia.
Specificaţii tehnice:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/09/Ariel-HIPERCAR-Specification.pdf”]GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise