(video) Audi arată profilul noului Q4 e-tron Sportback şi cum îi produce unele panouri de caroserie
Premiera noului Audi Q4 e-tron este programată pentru ziua de 14 aprilie 2021 şi pentru prima dată producătorul german dezvăluie că modelul va exista şi într-o caroserie coupe – Sportback! În acest sens ne arată din profil forma frumoasă a automobilului electric.
Linii spectaculoase, suprafețe cizelate și blistere quattro de netrecut cu vederea: cu noul său Q4 e-tron, Audi face următorul pas în evoluția limbajului de design al modelelor sale electrice. SUV-ul compact implementează în producția de serie liniile de design introduse de demo-car-ul prezentat la începutul anului 2019.
Iar aceasta se datorează și echipei diviziei Audi de fabricare a utilajelor, ce transpune ideile designerilor în producție, la cea mai mare precizie. Precizia aceasta merge până la o miime de milimetru la proiectarea și fabricarea sculelor, deoarece fabricarea sculelor și uneltelor joacă un rol esențial pentru standardele extrem de ridicate de calitate de la Audi.
Precizie fascinantă: panoul lateral de la Audi Q4 e-tron
Fie că îl priviți din față, din profil sau din spate, SUV-ul Audi Q4 e-tron fascinează din fiecare unghi, grație designului său expresiv. Panoul lateral al derivatului din gama coupeurilor aduce în producția de serie liniile demo-car-ului prezentat în iulie 2020 și reprezintă un excelent exemplu pentru caracterul complex al fabricării de automobile. Provocări majore au fost, de pildă, ridicate de o mică zonă din spate: montantul D se îmbină perfect cu marginea laterală de sus, pe când eleronul se extinde în direcția opusă și apoi mai departe în jos, în blister, cu raze înguste și unghiuri de degajare adânci. Toate aceste curburi și linii sunt implementate cu finisaje incredibile ale suprafeței și cu precizie maximă.
Aceasta se datorează echipei diviziei de proiectare și fabricare a utilajelor, ce traduce viziunea designerilor în realitate. Proiectanții metodelor de fabricare sunt implicați încă din primele faze ale dezvoltării produsului și analizează fezabilitatea propunerilor. Coordonarea și dezvoltarea sunt realizate în cele mai multe cazuri digital, pe calculator.
Pentru Q4 e-tron, două echipe de la două unități germane Audi și-au împărțit munca. Astfel, specialiștii din Ingolstadt au fost responsabili pentru panourile laterale, portiere și plafon, iar colegii lor din Neckarsulm s-au ocupat de capota motorului și de hayon!
Giganți din fontă: cu o lungime de 4.5 metri și o greutate de 47 tone
În fabricarea sculelor, funcționalitatea extrem de complexă întâlnește precizia fără compromisuri și metalele grele. Fiecare dintre sculele de presare folosite pentru fabricarea panourilor laterale este un colos din fontă, cu o lungime de aproximativ 4.5 metri, lățimea de 2.4 metri, înălțimea de 1.35 metri și greutatea de 47 de tone. Acestea sunt rezultatul a zeci de mii de ore de manoperă și conțin până la 500 de componente individuale, de la utilajele glisante de umplere și procesare, la dispozitivele ce țin foile de metal și utilajele modelatoare, la cuttere și perforatoare. Fiecare set de utilaje mari necesită mai multe luni de muncă pentru a fi asamblat.
Utilajele în stare finală au fost mai întâi instalate în presele de testare și apoi în liniile mari de presare. De multe ori, aceasta s-a întâmplat mai întâi la fabrica Audi din Ingolstadt, înainte să fi fost transportate la Zwickau, unde este produs Q4 e-tron. Între aceste etape au loc numeroase faze de optimizare, de multe ori doar pentru adaptări de câteva miimi de milimetru.
Apare pe curbura foii de tablă o mică urmă de la suporturi sau o protuberanță inacceptabilă? Se observă la componente o subțiere abia vizibilă sau se văd cute în urma uneia dintre etapele procesului de producție? Sistemele moderne de măsurare optică furnizează date precise, dar totuși nu pot înlocui încă ochiul uman, degetele sensibile ale omului și intuiția dată de experiența conduitei foilor de metal în presă.
Șase bătăi: producția de volum la presă
În producția de volum, liniile de presare din Zwickau au nevoie de în total șase pași de fabricare pentru a forma panoul lateral, în fiecare pas fiind folosit câte un utilaj specifică. Între aceste etape, componentele sunt transferate cu ajutorul graifărelor de la un banc de lucru le următorul.
Primul utilaj întinde foaia în forma dorită, iar următoarele utilaje sunt apoi folosite pentru a tăia foia, de exemplu în zona din jurul geamurilor laterale, pentru a crea marginile și liniile fine, găurile de asamblare și unghiurile de degajare complicate, pliurile și formele de pe interiorul componentelor din foi metalice ce sunt necesare pentru procesele ulterioare de îmbinare din asamblarea caroseriei.
Deoarece foile au tendința ușoară de revenire la forma inițială, foaia este remodelată în fiecare pas de lucru. În procesul acesta intră o simplă foaie dreaptă și din proces iese o componentă tridimensională, de precizie extraordinară și un design emoțional.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise