(video) Audi introduce o nouă suspensie opţională de 5450 de euro pentru modelul flagship A8

Audi oferă acum o altă inovație high-tech pentru noua generaţie A8 – suspensia activă predictivă – cea care vine standard pe noul S8! În funcție de setările alese, sistemul oferă modelului emblematic al brandului fie confortul suprem al unei limuzine conduse de un şofer personal, fie o manipulare fermă ca şi cea a unei mașini sport.

În Germania și pe alte piețe europene, noua suspensie poate fi inițial comandată pentru versiunile cu motoare TFSI ale sedanului.

Suspensia activă predictivă pentru noul Audi A8 este un sistem de suspensii complet activ cu nişte actuatoare electro mecanice care o ajustează. Una din funcţiile sale importante este că poate ridica corpul maşinii sau îl poate coborî deasupra fiecărei roţi individual pentru a gestiona în mod activ garda la sol în fiecare situație din momentul deplasării. Ambele exerciţii pot fi făcute într-un interval de 85 milimetri din poziția sa centrală, în toate cele patru colțuri, în termen de cinci zecimi de secundă.

De acest lucru răspund nişte motoare electrice compacte situate aproape de fiecare dintre roțile unui A8, care funcţionează pe baza energiei generate de sistemul electric primar de 48 V şi în baza setărilor electronicilor de putere. Componentele adiționale includ angrenajele, un tub rotativ cu o bară de torsiune din titan și un levier care exercită până la 1.100 Nm pe suspensie via unei tije de cuplare.

Suspensia activă predictivă funcționează şi foarte eficient. Consumul mediu de energie este în intervalul de doar 10-200 W, mult mai puțin decât cea a sistemelor hidraulice comparabile. Ori de câte ori forţele fizice din timpul condusului încearcă să apese corpul maşinii pe roţi, de exemplu pe drumuri accidentate, suspensia activă predictivă contracarează acest efect. Un impuls extrem de ascuțit va produce o cerere de energie foarte scurtă, dar mare, cu un potenţial de până la 6 kilowați. În funcție de situația de condus, până la trei kilowați de energie se pot stoca și în acumulatorul de 48 de volți.

În combinație cu suspensia pneumatică și cu sistemul de manipulare dinamică Audi drive select (ambele standard), suspensia activă predictivă permite un spectru de opţiuni fără precedent. În profilul “dynamic”, sedan de lux dobândește manipularea unei mașini sport. Când A8 se transformă într-un astfel de automobil ferm și când abordează viraje rapid, iar acceleraţia laterală ajunge la o forţă de 1g, ruliul constituie doar 2 grade comparativ cu cele peste 5 arătate de o suspensie obişnuită.

În fiecare situație de conducere, momentul ruliului este distribuit optim și se “scufundă” atunci când accelerarea sau frânarea este redusă la minim. Rezultatul este o calitate sportivă de auto-direcție.

De cealaltă parte, dacă se alege modul “comfort plus”, sedanul de lux alunecă catifelat peste orice denivelare sau groapă. Suspensia activă predictivă funcționează împreună cu o cameră frontală pentru acest lucru. Datorită camerei, creierul electronic al maşinii scanează carosabilul, identifică suprafeţele care nu sunt netede înainte de a avea contactul cu ele şi reglează în mod predictiv suspensia activă.

Chiar înainte ca mașina să se lovească cu o roată de un “cucui”, funcția de predicție trimite un semnal către actuatori cu mesajul: care trebuie să fie deplasarea corectă a poziționării lor. Procesul complex durează doar câteva milisecunde: camera generează informații despre proprietățile suprafeței carosabile de 18 ori pe secundă. Platforma electronică a şasiului procesează datele suprafeței rutiere și acționează cu precizie toate componentele suspensiei aproape în timp real.

În acelaşi mod de rulare, suspensia activă predictivă oferă o altă caracteristică inovatoare: reducerea forței transversale. Asta înseamnă că la intrarea într-o curbă, corpul maşinii se ridică pe partea exterioară şi coboară pe cealaltă. A8 se poate apleca în curbe cu până la 3 grade, mai mult decât se poate face cu o motocicletă obişnuită. Anume acest unghi reduce forțele transversale.

Efectul este deosebit de impresionant în intervalul de viteză 80-130 km/h și la o accelerație laterală de până la 0.4 g. Șoferul și pasagerii abia pot observa manevra de virare și chiar și un pahar plin de cafea, pus în suportul de pahare, nu se va vărsa. Totuşi, intensitatea reducerii forței transversale depinde de o serie de factori: viteza de deplasare, forțele g întâlnite și suprafața drumului.

Iar în cazul deplasărilor pe drumuri în linie dreaptă, cu profilul “comfort plus” activat, suspensia activă predictivă poate reduce la fel forțele care acționează asupra organismului uman. Atunci când se accelerează sau se frânează brusc în situații care ar putea afecta confortul, mișcările corpului maşinii se egalizează, de exemplu când au loc opriri la semafoare. Supra precompensarea ușoară pe care o realizează înseamnă că ocupanții vor fi uşor împinși în scaune în loc să se aplece înainte peste centurile de siguranţă cuplate.

Suspensia activă predictivă oferă ocupanților şi un tratament generos atunci când mașina stă pe loc. Dacă cineva din exterior se apropie de automobil şi atinge mânerul portierei, de exemplu şoferul, tot corpul sedanului este ridicat rapid cu până la 50 mm pentru o intrare și respectiv o ieșire mai uşoară. Funcţia se numeşte Elevated Entry.

Suspensia activă predictivă crește, de asemenea, siguranța pasivă în combinație cu sistemul de siguranță “pre sense 360”, parte a complexului “City”. Aceasta funcționează în combinație cu sistemul central de asistență pentru șofer (zFAS), care utilizează datele senzorului fuzionat pentru a identifica situațiile periculoase din jurul mașinii. În cazul în care este detectat un impact lateral iminent, realizat de un vehicul care se deplasează cu peste 25 de km/h, suspensia activă ridică corpul lui A8 cu până la 80 milimetri anume pe partea laterală care va primi asupra sa lovitura.

Înălţimea mărită ridică respectiv pragul (care este mai dur decât portierele) într-o poziție mai bună pentru a absorbi energia impactului. Deformarea cabinei și sarcinile care acționează asupra ocupanților, mai presus de toate în zonele toracice și abdominale, pot fi astfel reduse cu până la 50% comparativ cu un accident similar cu o maşină care nu poate face aşa ceva.

Noua suspensie va putea fi comandată pe noul A8 din august 2019. În Germania este o opţiune şi costă 5.450 de euro.

Vezi şi: (video) Maniabilitatea şi stabilitatea noului Audi A8, testate cu o căldare cu apă şi un trabuc

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/