(video) Autorităţile din New York nu recomandă de stat sau adăpostit în maşini în caz de atac nuclear
Departamentul de management a situaţiilor excepţionale din New York a lansat luni, 11 iulie, un videoclip cu instrucțiuni în cazul unui atac nuclear. Imaginile au devenit virale în spaţiul online.
Deși probabilitatea ca un incident cu arme nucleare să aibă loc în sau lângă orașul New York este foarte scăzută, este important că locuitorii să cunoască pașii principali pentru a rămâne în siguranță.
„Așadar, a avut loc un atac nuclear. Nu mă întrebați de ce și cum, doar să știți că bomba mare a lovit”, aşa şi-a început prezentatoarea instrucțiunea video.
Ea a continuat să descrie primii trei pași în cazul unei astfel de situaţii: Get inside – părăsiți pe cât de repede posibil străzile şi intraţi în clădiri, cât mai departe de geamuri; Stay inside – adăpostiți-vă într-un subsol dacă există în preajmă şi e posibil, ori cât mai aproape de centrul unei clădiri; Stay tuned – fiţi pe fază şi urmaţi sfaturile autorităţilor.
Dacă explozia a prins o persoană pe stradă și aceasta a reușit să supraviețuiască, trebuie să se spele imediat pentru a scăpa de praful radioactiv. Locuitorii au mai fost sfătuiți să nu iasă afară până când autoritățile nu vor permite.
Discuțiile despre o posibilă lovitură nucleară sau începutul unui război nuclear au început în întreaga lume după invazia Rusiei în Ucraina. Acestea s-au intensificat după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca forța rusă de descurajare, care include arme hipersonice și nucleare, să fie pusă într-un „regim special de alertă”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit ordinul lui Putin drept o „retorică periculoasă” și un comportament iresponsabil. „Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum posibilă din nou”, a declarat secretarul general al ONU António Guterres.
În următorul deceniu, lumea așteaptă o nouă rundă a cursei înarmărilor nucleare, au avertizat experții de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) într-un raport anual. Potrivit experților, toate cele nouă ţări care dețin sau se presupune că dețin arme nucleare – Rusia, Statele Unite, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord – încep să își modernizeze în mod activ arsenalul.
Nimeni nu poate reproșa nimic celor care intră în panică după ce văd şi aud vuietul unei explozii nucleare. Dar există un lucru pe care nimeni nu ar trebui să-l facă niciodată, potrivit lui Brooke Buddemeier, un expert în fizică medicală şi radiații la Lawrence Livermore National Laboratory, citat de Business Insider.
„Nu vă urcați în mașină, nu încercați să conduceți (pentru că nu veţi fugi departe de radiaţie, indiferent de viteza dezvoltată) și nu presupuneți că sticla și metalul unui vehicul vă pot proteja.”
Evitarea conducerii după o explozie nucleară este ceva înțelept, deoarece străzile ar fi probabil pline de șoferi dezorientați, accidente și moloz. Dar Buddemeier spune că există un alt motiv important pentru a renunța la mașină: o consecință înfricoșătoare a exploziilor nucleare numită fallout.
Fallout este un amestec complex de produse de fisiune sau radioizotopi, creat prin scindarea atomilor. Multe dintre produsele de fisiune se descompun rapid și emit radiații gamma, o formă invizibilă, dar foarte energetică de lumină. Expunerea la prea multă astfel de radiație într-un timp scurt poate deteriora celulele corpului uman și capacitatea acestuia de a se repara – o afecțiune numită boală acută de radiații.
„De asemenea, afectează sistemul imunitar și capacitatea dumneavoastră de a lupta împotriva infecțiilor”, a mai spus Buddemeier.
Doar materialele foarte dense și groase, cum ar fi centimetri semnificativi de murdărie sau plumb pot opri în mod fiabil un Fallout. Vehiculele moderne sunt fabricate din sticlă și metale foarte ușoare și aproape că nu oferă protecție.
Există însă o excepție de la regula „fără mașini”, spune Buddemeier: dacă vă aflați într-o parcare închisă cu mașina, betonul ar putea acționa ca un scut. În acest caz, ai putea să stai acolo și să asculți un radio în interiorul mașinii tale, recomandabil între 12 şi 24 de ore, până când nivelurile de radiaţii iniţiale vor scădea şi vor prezenta mai puţin pericol.
Cmentariile sunt închise