(video) BMW a început producţia noului Seria 5. Vezi cum se desfășoară şi cât costă în Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul BMW Seria 5, inclusiv noul model electric BMW i5, a sărbătorit începerea oficială a producţiei la uzina BMW Group din Dingolfing, în prezenţa premierului Bavariei, Markus Söder. Locaţia din Bavaria Inferioară, care în 2023 sărbătoreşte 50 de ani de producţie de automobile BMW, a lansat acum al treilea model electric în doi ani, după BMW iX şi BMW i7.

Se estimează că ponderea automobilelor electrice în producţia totală la cea mai mare locaţie europeană de producţie a BMW Group va creşte anul viitor la peste 40%. În prezent, nouă din 10 automobile BMW produse sunt vândute clienţilor din afara Germaniei.

Directorul fabricii, Christoph Schröder, se aşteaptă ca, în următorii câţiva ani, lansarea noului BMW Seria 5 să crească volumul de producţie al uzinei: “În mod tradiţional, BMW Seria 5 a fost modelul de bază la Dingolfing şi va oferi din nou un impuls valoros pentru volumele de producţie”.

În 2022, peste 280.000 de automobile au ieşit de pe linia de asamblare a uzinei din Dingolfing. În anul următor, odată cu începerea producţiei pentru BMW Seria 5 Touring şi modelelor BMW M5 din a opta generaţie, Schröder se aşteaptă ca acest volum să crească la peste 300.000 de automobile.

Dealerul oficial BMW în Republica Moldova ne-a putut spune că primele maşini sunt aşteptate acasă în luna septembrie. Sunt valabile deocamdată preţuri de start (ce se pot schimba în timp) pentru şase versiuni:

  • BMW i5 eDrive40 (un singur motor electric pe puntea din spate cu maximum 340 CP/430 Nm, până la 582 km autonomie) – 62.000 de euro;
  • BMW i5 M60 xDrive (două motoare electrice cu un total de 601 CP şi 820 Nm, până la 516 km autonomie) – 83.700 de euro;
  • BMW 520i (benzinar turbo cu patru cilindri şi volum de 2.0 litri, cu 208 CP şi 330 Nm) – 46.900 de euro;
  • BMW 530i xDrive (benzinar turbo cu patru cilindri şi volum de 2.0 litri, cu 258 CP şi 400 Nm) – 54.900 de euro;
  • BMW 520d (turbo diesel cu patru cilindri şi volum de 2.0 litri, cu 197 CP şi 400 Nm) – 53.000 de euro;
  • BMW 520d xDrive (turbo diesel cu patru cilindri şi volum de 2.0 litri, cu 197 CP şi 400 Nm) – 55.100 de euro.

Între 2021 şi 2024 vor fi integrate 15 automobile electrice în reţeaua de producţie a constructorului auto. Pentru a realiza acest lucru, BMW Group se bazează pe arhitecturi flexibile, iar cele mai multe dintre modelele sale sunt oferite clienţilor din întreaga lume cu diferite variante de propulsie. BMW Seria 5 – precum Seria 7 şi X1 – va fi disponibil cu un sistem de propulsie electric, cu motor termic ori sau cu sistem plug-in hybrid. Acest lucru necesită un grad ridicat de flexibilitate, dar permite companiei să utilizeze eficient capacitatea uzinelor sale şi să îşi ajusteze oferta la cererea clienţilor.

Şi acest lucru a fost posibil prin investiţii ample în reţeaua de producţie. BMW Group a investit peste un miliard de euro în integrarea BMW iX, BMW Seria 7 şi BMW Seria 5 la uzina auto din Dingolfing.

50 de ani de automobile BMW la Dingolfing

Din cele aproximativ 12 milioane de automobile BMW construite la locaţie până în prezent, un total de opt milioane – adică două treimi – sunt modele BMW Seria 5. Acest lucru este strâns legat de istoria uzinei din Dingolfing.

Cu exact 50 de ani în urmă, în septembrie 1973, primul automobil BMW a ieşit de pe linia de producţie la noua fabrică auto – un BMW 520i, portocaliu, de prima generaţie. De atunci, fabrica din Bavaria Inferioară a devenit una dintre cele mai importante locaţii din industria auto – şi un vector pentru dezvoltarea economică a regiunii.

Salariile anuale pentru cei peste 18.000 de angajaţi BMW din Dingolfing sunt de peste un miliard de euro, iar fabrica are contracte cu aproximativ 1.000 de furnizori din Bavaria Inferioară. Pe lângă investiţiile în uzina auto din Dingolfing, BMW Group a direcţionat, de asemenea, peste un miliard de euro în producţia de componente ale sistemului de propulsie electric din locaţie din 2015.

Uzina BMW Group din Dingolfing

Uzina din Dingolfing este cea mai mare locaţie europeană de producţie a BMW Group. În fiecare zi, peste 1.500 de automobile Seria 4, Seria 5, Seria 6, Seria 7 şi Seria 8, precum şi noul BMW iX părăsesc linia de asamblare. În 2022, uzina a produs aproximativ 282.000 de automobile.

În prezent, uzina din Bavaria Inferioară are o forţă de muncă de peste 18.000 de angajaţi, precum şi 850 de stagiari în 15 domenii. Prin aceasta, locaţia BMW Group din Dingolfing este nu numai cel mai mare angajator din regiune, ci şi una dintre cele mai mari locaţii de producţie industrială şi de formare profesională ale ţării.

Pe lângă automobile, componentele de automobile precum piese presate sau cele pentru şasiu şi sistem de propulsie sunt produse şi ele la Dingolfing. În uzina de componente 2.2 se află Centrul de Competenţă al BMW Group pentru Producţia de Motoare Electrice, care aprovizionează uzinele BMW Group din lumea întreagă cu motoare electrice şi baterii de înaltă tensiune pentru automobile plug-in hybrid sau electrice.

De asemenea, locaţia face caroserii brute pentru toate modelele Rolls-Royce. Aşa-numitul Dynamic Centre, un punct de tranzit şi spaţiu de stocare de mari dimensiuni în centrul logisticii aftersales a BMW Group, furnizează organizației retail BMW şi MINI din lumea întreagă piese şi accesorii originale.

Cmentariile sunt închise