(VIDEO) BRM Type 15 va fi reconstruit în trei exemplare. Iată cum se aude un V16 supercharged de 1.5 litri

Compania British Racing Motors a făcut public un filmuleţ care conține sunetul unui motor V16 restaurat din anii 1950. Împreună cu el, prima sa maşină, un monopost de Formula 1 numit Type 15 Mk 1 BRM V16 (P15), va fi reînviată în trei exemplare.

 

La începutul anilor 1950, mașina a fost echipată cu un motor revoluționar și extrem de complex, supraalimentat de 1.5 litri, care a produs mult mai multă putere decât oricare dintre contemporani. Unghiul între blocurile de cilindri constituie 135 de grade. Cu ajutorul unui compresor Rolls-Royce, motorul a dezvoltat în jur de 600 de cai putere la 12.000 rpm, având în acelaşi timp o greutate de aproximativ 740 de kg.

Motorul prezentat în videoclip este original. El a fost testat pe circuitul Silverstone în timpul sărbătoririi a 50 de ani de la înființarea BRM. Acum a fost reconstruit și adus la starea de lucru completă. Pe standul dinamometric a arătat că produce aproximativ 558 de CP la 10.000 rpm.

Conform portalului Car Throttle, propulsorul a fost reînviat pentru un motiv concret. Totul a început cu descoperirea a trei șasiuri P15 neutilizate, iar compania britanică BRM a decis să construiască trei mașini noi, pe deplin conforme cu originalul, în baza a 20.000 de schiţe originale scrise de mână!

O maşină va ajunge în proprietatea fiului fostului proprietar al companiei, John Owen în vârstă de 81 de ani, spre sfârşitul anului curent. Celelalte două vor fi vândute cel mai probabil prin licitaţii, deși prețul lor aproximativ este în prezent necunoscut.

https://www.youtube.com/watch?v=rnb_tv6Q13w
https://www.youtube.com/watch?v=aDa0bE258AE

Până în prezent a supraviețuit doar una dintre mașinile de curse P15, care participă periodic la diferite competiții retro.

https://youtu.be/79qhHOQ6ih8

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/