(video) Bugatti arată ce structură complexă şi inovatoare se află în centrul noului Bolide

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Succesul și inovația în sporturile cu motor au fost inseparabile legate de Bugatti de mai bine de 100 de ani, de când Type 13 a adus prima victorie emblematicului brand la Grand Prix de la Sarthe în 1920. Inegalabilul Type 35, care a ieșit pe pistă patru ani mai târziu, a cimentat reputația Bugatti de a produce mașini de curse frumoase și de succes, reclamând peste 2.000 de victorii și podiumuri pe parcursul lungii și distinsei sale cariere în competiție.

Această moștenire de neegalat, combinată cu tehnologia de ultimă oră și excelența inginerească, a determinat modelul Bolide să întruchipeze viziunea Bugatti pentru cea mai bună mașină super sport numai pentru utilizare pe circuit.

Pentru a putea desena Bolide şi a se potrivi cât mai bine în jurul legendarului motor turbo W16 de 8.0 litri al mărcii, a fost necesar să se dezvolte o nouă structură monococă avansată sub caroserie, realizată din compozite din fibră de carbon de cea mai bună calitate, care sunt utilizate în mod normal doar în Formula 1 și mașini de curse participante în Le Mans.

Noua structură monococă reflectă proporțiile unui catamaran elegant, ceea ce înseamnă că șoferul și pasagerul stau perfect echilibrați în interiorul mașinii. Acest aranjament permite, de asemenea, grupului motopropulsor inegalabil să fie poziționat cu 60 mm mai în față decât este pe Chiron, asigurând un ambalaj ideal pentru utilizarea pe pistă. Drept urmare, motorul beneficiază de o nouă aranjare care îi permite să fie integrat optim.

Performanța incredibilă a lui Bolide a necesitat o structură monococă chiar mai puternică și mai rigidă decât cea a lui Chiron. Cerințele de siguranță de la Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) pentru reglementările LMH și LMDh pentru mașinile de curse Le Mans au determinat dezvoltarea noii structuri și au fost alese deoarece sunt printre cele mai stricte reglementări de siguranță din lumea sportului cu motor. În plus, cerințele pentru testele de impact pentru mașinile de curse numai pentru utilizare pe circuite sunt unice, sporind nevoia unui design realizat pe foaie curată, lipsit de orice compromis.

Pentru o mașină hipersport inspirată de măreția sportului cu motor – un element definitoriu pentru caracteristica lui Bolide – factorii de siguranță precum protecția împotriva răsturnării sunt esențiali, iar unul dintre cele mai exigente teste FIA ​​necesită o sarcină de 7.5 tone aplicată pe montantul A al mașinii.

Pentru a trece testul, deformarea maximă nu trebuie să fie mai mare de 50 mm în punctul în care este aplicată sarcina și nu este permisă nicio defecțiune a structurii la 100 mm de acel punct. Aceasta înseamnă că fisurile mici, localizate, sunt permise doar în punctul de impact. Cu toate acestea, atunci când Bolide a fost testat, nu au existat crăpături deloc, datorită integrității structurale inerente designului monococului, și mai ales în unghiul montantului A, secțiunea transversală a acestuia și materialele de înaltă tehnologie utilizate.

Un al doilea test de răsturnare a observat o sarcină și mai mare – 12 tone – aplicată montantului B, în timp ce al treilea a implicat o sarcină longitudinală de 6 tone aplicată monococului pentru a simula o răsturnare care are ca rezultat un impact din spate cu o barieră. Dar răsturnarea este doar una dintre multele cerințe riguroase de testare pe care Bugatti le-a îndeplinit în procesul de dezvoltare exhaustiv pentru Bolide, concentrându-se pe fiecare parte și fiecare subsistem al mașinii hiper sport.

Pentru a asigura niveluri și mai mari de siguranță, Bolide este echipat cu un sistem automat de stingere a incendiilor de grad militar, care reprezintă o îmbunătățire majoră a siguranței din toate punctele de vedere, în comparație cu sistemele utilizate pe scară largă în mașinile de curse tradiţionale.

Iar pentru a face mai comodă intrarea și ieșirea din cabină, secțiunile exterioare ale tetierelor sunt atașate la portierele cu deschidere verticală. Proiectate conform reglementărilor GT3, în conformitate cu cerințele de ambalare ale mașinii, acestea sunt conectate la cadrul ușii folosind un suport în formă de x, care este o componentă structurală, deoarece sarcina de testare a tetierei este aplicată în exteriorul ușii. Creat de echipele de design și inginerie, suportul este fabricat din aluminiu imprimat 3D și, deși cântărește doar 300 de grame, poate rezista la o sarcină de peste 700 kg!

În interiorul lui Bolide, șoferul și copilotul sunt asigurați fiecare cu un set de centuri de siguranţă cu prinderi în șase puncte, aprobat de FIA. Pe lângă menținerea fermă a ocupanților în timpul forțelor extreme generate în timpul virajelor, accelerației și frânării – în unele cazuri extinzându-se până la 2.5g – acestea oferă cel mai înalt nivel posibil de siguranță.

Scaunele sunt, de asemenea, testate conform reglementărilor LMH, iar ocupanții vor beneficia nu numai de nivelul ridicat de siguranță, ci și de confortul optim care a fost conceput pentru a oferi o experiență de conducere fără oboseală. Pentru o siguranță și mai mare, cabina lui Bolide este compatibilă cu sistemul „HANS® Head And Neck Support”.

Caracteristicile de siguranță pasivă de ultimă generație ale lui Bolide sunt perfect completate cu tehnologiile de siguranță activă de vârf în sporturile cu motor, inclusiv controlul tracțiunii, ESC şi ABS, toate asigurând că este întotdeauna stabil și gata de cursă indiferent de condițiile meteo. Iar un sistem de climatizare de înaltă performanță le va permite proprietarilor să concureze în condiții înăbușitoare care s-ar dovedi provocatoare sau chiar imposibile pentru multe alte mașini de curse.

Când primii clienți își vor primi mașinile în 2024, ei vor putea experimenta cele mai impresionante niveluri de tracțiune și aderență oferite de combinația dintre tracțiunea integrală cu diferențiale controlate electronic, slick-urile Michelin Pilot Sport de înaltă performanță și o cantitate incredibilă de forță de apăsare oferită.

Drept urmare, natura fără compromisuri a acestei extraordinare mașini hiper sport o plasează într-o clasă proprie. Alimentat de legendarul motor W16, Bolide generează 1.600 CP la 7.000 rpm și 1.600 Nm de la 2.250 rpm. Cu o greutate uscată de doar 1.450 kg și o forță de apăsare de aproape 3.000 kg la viteză maximă, oferă o experiență de condus cu adevărat palpitantă, dinamică și axată pe pistă. Cu toate acestea, este o experiență unică, care nu vine în detrimentul rafinamentului: datorită funcțiilor precum controlul climatizării, servodirecției și a scaunelor cu design ergonomic, atât șoferul, cât și copilotul se pot bucura de tur după tur pe circuitul lor preferat în confort și siguranță.

Proprietarii vor beneficia de nivelurile remarcabile de manevrabilitate completă, asigurată nu numai de cuplul disponibil în întreaga gamă de turații optimizată pentru pistă a motorului W16, ci și de faptul că anvelopele și frânele din carbon sunt proiectate pentru a oferi în permanență performanțe excepționale în toate condiţiile de pe circuit. Cei 60 de litri de lichid pompați prin sistemul de servodirecție în fiecare minut asigură că manevrele de direcție rămân întotdeauna la cele mai înalte niveluri. Ca orice alt aspect al mașinii, Bugatti Bolide a fost desenat, dezvoltat și testat pentru a oferi cele mai înalte niveluri de performanță, siguranță și confort pentru a oferi pilotului o experiență incomparabilă și de neuitat.

Amintim că la momentul prezentării conceptului, care arăta puţin diferit, s-a comunicat despre folosirea mai multor componente ultra uşoare, inclusiv imprimate 3D, astfel încât greutatea totală i se ridica la 1.240 kg. Mai mult, cu benzină 110 propulsorul putea genera până la 1.850 de cai putere. Astfel fiind spuse, detaliile tehnice şi o serie de caracteristici dinamice încă nu-i sunt complete.

Cmentariile sunt închise