(video) Carlos Ghosn, în prima conferinţă de la libertate: “Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea”

Carlos Ghosn a susținut în această după amiază de miercuri prima sa conferință de presă după ce a fugit din Japonia și s-a stabilit în Liban. Cel puţin 100 de jurnalişti s-au adunat la Beirut pentru a asculta declaraţiile omului de afaceri.

Cu această ocazie, fostul șef al Alianţei Renault-Nissan s-a plâns de condițiile de detenție pe care le-a suportat în Japonia și a susținut că dacă rămânea acolo nu ar fi avut nici o șansă la un proces corect, scrie b1.ro

“Acum de 400 de zile am fost luat în mod brutal din lumea pe care o știam și nu am avut de atunci niciun moment real de libertate. Nu mi-am văzut familia timp de șase săptămâni și am fost interogat chiar şi timp de 8 ore pe zi, fără prezența unui avocat. Doreau să mă țină în izolare cât mai mult. Va fi tot mai rău dacă nu vei mărturisi tot, mi se tot spunea”, a afirmat Ghosn.

Acesta a refuzat însă să ofere vreo informație despre evadarea sa spectaculoasă, asemănătoare conform zvonurilor unei scene dintr-un film.

“Nu vreau să vorbesc despre cum am părăsit Japonia, ci despre de ce am făcut-o. Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea. Nu ar fi trebuit să fiu arestat, acuzațiile ce mi se aduc sunt cu totul false. Nu am fugit de justiție, ci de injustiție. Nu am avut de ales pentru că în Japonia nu aveam cum să fiu judecat în mod corect. În Japonia rata de condamnare este de 99.4%, iar pentru străini este și mai ridicată”, a susținut fostul șef al Nissan.

Ghosn pledează în continuarea nevinovat şi a acuzat că multe persoane au fost implicate într-un complot pentru a-l distruge.

“Procurorii japonezi au ascuns dovezi și au dat presei informații false. Acuzațiile de fraudă financiară sunt nefondate. Mulți oameni au fost parte a complotului, inclusiv Saikawa, fostul șef al Nissan și Toyoda, mebru al board-ului care a fost legătura cu autoritățile japoneze. Nu vreau să spun mai multe nume din autoritățile japoneze pentru a nu face probleme Libanului, țara care mă găzduiește”, a mai declarat el.

https://autoblog.md/video-carlos-ghosn-a-fost-incatusat-de-procurorii-din-tokio/

Managerul cu trei cetăţenii a mai vorbit și despre condiții inumane de detenție și tehnici dure de anchetă.

“Am fost arestat pentru o compensație ce nu fusese stabilită și nici plătită. Am stat 130 de zile în detenție, la izolare, într-o celulă mică, fără ferestre. De două ori pe săptămână puteam face duș, aveam voie o jumătate de oră pe zi afară și interogatoriile erau și ziua și noaptea. Nu voiau adevărul, ci să se asigure că își construiesc un caz puternic împotriva mea.

Nu a existat prezumția de nevinovăție. Nu era niciun semn că urma să fiu tratat corect. Am simțit că eram ostatic într-o țară pe care am servit-o 17 ani și unde am salvat Nissan. Am fost considerat un model în Japonia, dar mai nou am fost numit un dictator rece și lacom. Autoritățile japoneze nu m-au lăsat să-mi văd soția fiindcă știau că asta mă va traumatiza. Avocații mi-au spus că e foarte posibil să aștept cinci ani în Japonia până la proces”, a completat fostul șef de la Nissan.

Potrivit informaţiilor neoficiale, Carlos Ghosn ar fi părăsit Japonia ascuns fie în husa unui instrument muzical, fie într-o cutie mare pentru transportul de echipamente audio, profitând de faptul că, pentru zboruri private, controlul cu raze X nu este obligatoriu la bagaje în aeroportul Kansai din Osaka. Apoi, tot datorită complicilor, a ajuns la Beirut cu două avioane ale unei companii private din Turcia, pe ruta Osaka – Istanbul – Beirut.

Ghosn este inculpat în Japonia pentru posibile fraude financiare și a fost eliberat pe cauțiune în aprilie 2019, dar cu interdicția de a părăsi arhipelagul nipon. Omul de afaceri deţine trei naţionalităţi – franceză, braziliană şi libaneză. Deocamdată nu este clar ce ar putea face Japonia pentru a-l aduce înapoi pentru că are tratate de extrădare doar cu SUA, ceea ce înseamnă că va fi dificil ca Ghosn să fie adus înapoi din Liban.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/