(video) Ce s-a întâmplat în realitate cu unicul Lotus Evija X la Goodwood? Șoferul a pierdut controlul

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Multă lume a fost încântată să vadă debutul dinamic al celei mai extreme creații Lotus, Evija X, la Festivalul Vitezei de la Goodwood. Este o mașină de circuit unică, menită să prezinte posibilitățile extinse ale tehnologiei de propulsie electrică a mărcii. Din păcate, lucrurile nu au mers conform planului, dar nu din motivele pe care le-ați putea crede…

Lotus Evija X a ieșit deja pentru prima sa cursă la Goodwood joi dimineața, ca parte a cursei Supercar Run, și totul a decurs conform planului. După un burnout reușit departe de linia de sosire, a urcat dealul fără prea multe probleme și totul a fost pregătit pentru mai mult când s-a întors după-amiază.

Până acum am văzut cu toții ce s-a întâmplat la începutul celei de-a doua curse, un incident nefericit care a devenit viral pe rețelele sociale. Dar ce s-a întâmplat de fapt? Reprezentanții festivalului au vorbit cu echipa Lotus pentru a afla cele mai mici detalii despre legătura regretabilă a lui Evija X cu baloții de paie.

Să ne întoarcem mai întâi cu o săptămână în urmă, când Lotus a prezentat șoferilor mașina pe care urmau să o conducă la Festival of Speed. Au fost planificate o serie de zile de testare la baza producătorului de la Hethel, o șansă de a se familiariza cu sistemele și performanțele uimitoare ale mașinii. Cu toate acestea, pe o pistă de curse, cerințele atât ale mașinii, cât și ale șoferului erau fundamental diferite de ceea ce li s-ar fi cerut pe dealul de la Goodwood.

Evija X nu este deloc o mașină obișnuită

Poate că se bazează pe aceeași carcasă ca Evija, cu aceeași transmisie și motorizare electrică, dar ingineria din jurul acestor elemente se concentrează în întregime pe maximizarea timpului de tur cu frâne mai puternice și pneuri alunecoase. Este o mașină concepută pentru a menține tracțiunea și aderența, mai degrabă decât pentru a genera un zid de fum din pneuri și, din aproape toate punctele de vedere, complet de nerecunoscut față de omonimul său stradal.

În apropierea liniei de start, dezactivarea controlului tracțiunii era deja un concept străin atât pentru mașină, cât și pentru șofer. Aceasta înseamnă, de asemenea, că nu există niciun răspuns din partea mașinii în cazul alunecării pneurilor. Șoferul este foarte mult pe cont propriu și deține controlul total asupra mașinii.

După cum am văzut la prima rulare a lui Evija X, acest lucru nu o face o bestie imposibil de condus, dar o face mult mai puțin previzibilă. Cu toate acestea, înainte de a doua cursă fatidică, evoluția a fost înăbușită de un McLaren Solus GT blocat, ceea ce a însemnat că Evija X a trebuit să ocolească mașina staționară pentru a se alinia, într-un unghi ușor, la linia de start.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe pilot să se angajeze pe deplin atunci când a primit semnalul de start. Datele arată că a trecut imediat la o cerere de cuplu de 100% de la toate cele patru motoare electrice. Aceasta înseamnă o injecție instantanee de 1704 Nm care nu este limitată de un limitator de turație și care, în câțiva metri, a dus roțile din spate la 274 km/h, iar cele din față la 241 km/h. Burnout-ul rezultat a fost extraordinar, cât a durat.

Accident Lotus Evija X

Motivul pentru care nu a durat a fost unul destul de simplu

Din păcate, șoferul a pierdut controlul. Evija X este capabil să atingă o viteză maximă de puțin peste 386 km/h, iar energia implicată în livrarea puterii a fost pur și simplu prea mare.

Când șoferul a început să ridice piciorul de pe accelerator pentru a încerca să găsească tracțiune, echilibrul mașinii s-a schimbat și a aruncat-o în baloți. În total, incidentul de la start până la impact a durat aproximativ 1.5 secunde! Din păcate, șoferul nu a reușit să mențină controlul.

Vestea bună, desigur, este că nimeni nu a fost rănit. Integritatea habitaclului nu a fost afectată, iar șoferul a scăpat teafăr. De fapt, în afară de un singur panou de caroserie, mașina era complet intactă și ar fi putut rula din nou dacă nu ar fi existat un protocol post-incident care impune verificarea corespunzătoare a mașinii.

Cmentariile sunt închise