(video) Cea mai rară limuzină prezidențială de la Chrysler are două parbrize și portiere fără mânere

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Deşi cel mai adesea, mașinile pentru președinții SUA au fost construite de mărcile Lincoln și Cadillac, aflaţi că a existat o ofertă în acest sens şi de la Chrysler. Muzeul auto Petersen a realizat un reportaj în care a dezvăluit detalii despre unul dintre exponatele sale – un faeton construit de Chrysler în doar trei exemplare, dintre care unul a servit drept limuzină prezidențială.

Proiectată special şi mai mult pentru ceremonii, mașina s-a remarcat printr-un design neobișnuit. De exemplu avea două parbrize şi portiere fără mânere exterioare.

Automobilul cu denumirea Chrysler Imperial Parade Phaeton a fost dezvoltat în îndepărtatul 1952 pe baza unui șasiu extins al modelului Imperial Crown. Lungimea faetonului rezultat a depășit şase metri, iar între osii (ampatament) măsoară aproape patru metri! Designul exterior a fost dezvoltat de celebrul Virgil Exner, iar din 1955 a fost adoptat pentru vehiculele civile, de producţie în masă ale concernului.

Părțile caroseriei au fost proiectate special pentru acest faeton. Nominal, interiorul mașinii este unul cu patru locuri, dar partea frontală a cabinei este separată de cea posterioară printr-un perete rigid, pe care este instalat un parbriz suplimentar. În plus, două mici scaune rabatabile sunt montate imediat după acest despărțitor, astfel încât în partea posterioară a cabinei puteau fi transportați până la patru pasageri.

Parade Phaeton nu este o limuzină blindată, astfel încât nu are nici geamuri laterale şi niciun acoperiş ca atare. Rolul ultimului îl poartă o construcție uşoară care acoperă doar bancheta VIP din spate. Portierele posterioare se deschid contra direcției de mers, în timp ce toate sunt lipsite de mânere exterioare (se deschid doar din interior). Sub capotă are un V8 HEMI de 5.4 litri cu un randament de aproximativ 180 CP.

În 1952, compania a construit trei mașini şi fiecare dintre ele a supraviețuit până în prezent. Fiecare au fost dislocate în New York, Los Angeles și Detroit. Au fost folosite de mai mulți președinți americani și de alți demnitari și celebrități, inclusiv de echipajul Apollo 11.

Interesant mai este de remarcat faptul că în mod oficial aceste automobile au rămas în posesia producătorului și nu au fost transferare în proprietatea statului. Iar fiecare caz de utilizare a Parade Phaeton de către Casa Albă a fost înregistrat drept luare în chirie/arendă.

Mașina prezentată în acest videoclip este cea din Detroit. Din 1970 a fost în posesia colecționarilor privați și a muzeelor, iar din 2001 rămâne în colecția lui Robert Petersen. Celelalte două Chrysler totuşi le-a predat într-un final autorităților din New York și Los Angeles.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/