(video) Cel mai scump Ferrari F40 a devenit o versiune de curse cu 720 de CP

În weekend-ul care a trecut, casa RM Sotheby’s a organizat o nouă ediţie anuală a unei licitaţii de maşini, care a fost şi cea mai profitabilă din toate timpurile. În total au fost expuse aproximativ 100 de automobile şi chiar dacă nu s-au vândut toate, rezultatele evenimentului au fost record – 32.4 milioane de euro.

Cea mai valoroasă maşină a devenit un exemplar Ferrari F40 LM – 4.842.500 de euro – înregistrând astfel un nou record de valoare.

În 1987, Ferrari şi-a sărbătorit aniversarea de 40 de ani și pentru a marca acest eveniment frumos au lansat o maşină stradală, una dintre cele mai necompromițătoare făcute vreodată – F40. Împrumutând tehnologii dezvoltate pentru maşinile de curse din programul Group B 288 GTO Evoluzione, nu a fost o surpriză atunci când numele evocat F40 LM s-a făcut cunoscut în cele din urmă pe circuit în 1989, asta fiind mai degrabă dorinţa dealerului francez Ferrari Charles Pozzi, decât cea a constructorului italian.

Dezvoltat de atelierul Michelotto, F40 LM a beneficiat de nişte turbo compresoare IHI şi intercoolere mai mari, dar şi de un sistem avansat de injecţie Weber-Marelli, toate sporind puterea de la 478 la 720 de CP. O reducere corespunzătoare a greutății la doar 1.050 kg a dus la performanțe predictibil minunate, în timp ce mașina a mai beneficiat de o rigidizare extinsă a șasiului, o transmisie cu specificaţii de curse, frâne îmbunătățite și o caroserie modificată extensiv.

Drept rezultat este capabil să accelereze cu o secundă mai repede decât un F40 până la 100 de km/h – în 3.1 secunde, iar viteza maximă se opreşte la 367 de km/h.

Acest exemplar special, sașiul nr. 74045, are o istorie fascinantă în spate. Inițial folosit ca un prototip de pre-producție de către uzina producătoare (al treilea F40 făcut vreodată), acesta a fost vândut fostului pilot care a participat la Le Mans și IMSA Rene Herzog, la începutul anului 1992. Herzog a trimis mașina la Michelotto pentru a o converti în specificaţie LM, deși la scurt timp după finalizarea proiectului, a trecut în proprietatea elveţianului Charles Zuger.

În 1995, mașina a fost vândută din nou impresarului Stephane Ratel, cel care a concurat cu aceasta în European GT Championship din acelaşi an, iar la mijloc de sezon a vândut-o echipei franceze Pilot-Aldix Racing, care la rândul său au folosit-o în BPR Global GT Series din acelaşi an.

Condusă de piloţii francezi Michel Ferte și Olivier Thevenin, maşina şi-a început punctul culminant al carierei cu abandonări în fiecare din primele patru runde ale seriei, organizate pe circuitele Paul Ricard, Monza, Jarama și Nürburgring. Cu toate acestea, până la pre-calificările din aprilie 1995 pentru cursa de la Le Mans, automobilul vopsit patriotic în culoarea Racing Blue şi-a îmbunătăţit rezultatele, ajutând echipa să ocupe locul 5 după ce a înregistrat un timp bun pe circuitul Sarthe, acolo unde a devenit şi cea mai rapidă dintre toate modelele concurent în categoria GT1.

Puţin peste șase săptămâni mai târziu, împreună cu al treilea pilot Carlos Palau, echipa s-a calificat pe un excelent loc 7 pentru cursa de 24 de ore de la Le Mans în sine şi pe locul II în GT1, înaintea a şapte exemplare McLaren F1 GTR. Ulterior, cursa a avut loc în condiţii umede, iar acestea au fost de partea rivalilor. F40-ul a finisat pe locul 12 în clasamentul general şi a ocupat locul 6 în categoria GT1. În mod semnificativ, acest lucru s-ar dovedi a fi cel mai bun rezultat realizat vreodată de către un F40 la Le Mans.

Două săptămâni mai târziu, Ferte și Thevenin au ocupat pole-position-ul pentru cursa de patru ore de la Anderstorp şi asta le-a adus victoria în faţa rivalilor care rulau cu McLaren-uri. Sfârşitul sezonului a fost unul mixt: abandonări la cursa de 1.000 de km de la Suzuka (din cauza sistemului electric) şi la cea de trei ore de la Zhuhai (din cauza cutiei de viteze), dar şi o poziţie secundă la cursa de patru ore de la Silverstone, terminând în spatele unui McLaren.

Pentru sezonul din 1996 componența piloţilor a fost păstrată, însă maşina a fost deja adaptată categoriei GTE, beneficiind printre altele şi de un spoiler de dimensiuni mari, şi a luat din nou cu asalt seria BPR, ocupând mai multe poziţii bune la finisarea curselor, însă fără să câştige una.

Cariera competiţională a acestui exemplar F40 LM s-a încheiat la sfârşitul lui 1996. De atunci, a trecut prin dreptul de proprietate al mai multor colecționari înainte de achiziționarea de către, deja fostul proprietar, în 2008. Automobilul a beneficiat de o deservire complexă în 2018 şi este admis pentru a participa la evenimente de curse de epocă și anume în noul program oficial al Ferrari – Club GT Competizion. Se mai menţionează că a fost vândută acum câteva ore cu a sa cutie de viteze originală şi cu un set de roţi de rezervă.

După ce s-a bucurat de o carieră palpitantă, inclusiv două participări la Le Mans, șasiul 74045 este, fără îndoială, cel mai special F40 LM și cele mai exclusive maşini de curse marca Ferrari aflate în proprietate privată. Ar justifica mândria locului în oricare dintre cele mai prestigioase colecții Ferrari de pe glob. Este o mașină de care proprietarul său proaspăt se poate bucura într-o multitudine de evenimente de curse istorice și unul care ar fi cu siguranță salutată la oricare concurs auto.

În total, atelierul Michelotto a construit doar 19 astfel de maşini. Casa de licitaţii consideră că încă a vândut ieftin acest exemplar, planificând să încaseze minim 5.3 milioane de euro.

Un top 5 al celor mai scumpe maşini vândute în acest weekend este completat de: Porsche 550 RS Spyder by Wendler, 1956 (3.042.500 de euro), Ferrari 275 GTB/6C Alloy Berlinetta by Scaglietti, 1966 (2.860.000 de euro), Bugatti Chiron, 2018 (2.275.000 de euro) şi acest Bugatti EB110 Super Sport din 1994 (2.030.000 de euro).

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise