(video) Centenarul unui automobilist. Legendarul pilot român Marin Dumitrescu a împlinit vârsta de 100 de ani
Primul automobil care a marcat imaginea sportivă a mărcii BMW a fost legendarul BMW 328. Marin Dumitrescu este unul dintre piloţii români care a făcut această maşină să strălucească pe circuit la începutul anilor ’50 şi care, după o carieră de peste 30 de ani, păstrează încă o amintire specială pentru BMW 328.
Marin Dumitrescu a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani la 19 ianuarie 2019!
Video din 27 august 2014
Marin Dumitrescu este unul din cei mai emblematici eroi a motorsportului românesc, cu o carieră de peste 30 de ani. Este un pionier al curselor de raliu în România şi a continuat implicarea în motorsport ca preparator de automobile de curse, ca mentor şi coordonator de echipă, de multe ori ducând echipa Politehnicii peste echipa de uzină Dacia.
Fiul Radu şi nepoţii Andrei şi Silviu au continuat tradiţia familiei cu titluri în campionatele naţionale de coastă şi circuit. Radu Dumitrescu este campion absolut la coastă, iar cu echipa Politehnica Bucureşti, condusă chiar de Marin Dumitrescu în 1980, reuşeşte titlul de campion la Grupa A pe Circuit. Silviu a devenit vicecampion naţional în 2009 în cursele de coastă. Andrei a cucerit cel mai recent titlu pentru familie. În toamna anului trecut a fost încoronat campion absolut în Campionatul de Viteză în Coastă, la exact 50 de ani după ce Marin Dumitrescu obţinea acelaşi titlu.
Cariera lui Marin Dumitrescu în motorsport a început imediat după cel de-al Doilea Război Mondial în competiţiile de motociclism, la clasa 125 cmc, unde a obţinut un titlu de campion naţional. Ulterior, acesta demarează un proiect de curse de viteză pe circuit (cunoscute atunci drept “Cursele de la şosea”) cu modele Jeep modificate.
Interviu din martie 2015
La sfârşitul anului 1947, în urma unei iniţiative care îi este atribuită lui Jean Calcianu, sunt aduse la lumină şi recondiţionate o serie de modele de competiţie din perioada interbelică şi astfel se pun bazele unui nou campionat de viteză pe circuit. Susţinut de mentorul Artur Strijek şi inginerul Petre Iscu, Marin Dumitrescu construieşte în Uzinele Vulcan două modele performante de competiţie pe baza BMW 328 şi participă cu succes în faţa unor nume consacrate ale vremii, precum Petre Cristea, Jean Calcianu sau Alexe de Vassal.
Primul dintre aceştia, Petre Cristea, era deja unul dintre cei mai de succes piloţi români din istorie, cu o victorie în Raliul Monte Carlo (cu un Ford V8) şi o serie de succese internaţionale la bordul unui BMW 328 care au culminat cu victoria din 1939 pe Nürburgring, în faţa echipei de uzină BMW.
În faţa acestei concurenţe remarcabile, una dintre cele mai importante victorii obţinute de Marin Dumitrescu este la cursa de viteză în coastă de la Sinaia, din 1950. Acesta este de altfel şi subiectul documentarului realizat de echipa Eduard Baban – Cătălin Oprea, documentar disponibil pe DVD, unde Marin Dumitrescu povesteşte despre experienţele sale în motorsport şi numeşte victoria de la Sinaia – “cursa vieţii mele”. Expresia a dat şi numele documentarului.
După întreruperea curselor de viteză de către regimul comunist, Marin Dumitrescu a fost unul din cei care a contribuit la lansarea campionatului naţional de raliuri şi reluarea curselor de coastă. Într-o carieră care se întinde pe mai bine de 30 de ani şi o gamă variată de competiţii, de la cursele de motociclism până la raliuri, a acumulat peste 30 de titluri de campion. Ultimul titlu a fost obţinut chiar în anul de retragere, 1976, cu un model Dacia – Campion Naţional Clasa VI în campionatul de viteză în coastă.
Pentru întreaga activitate, Marin Dumitrescu avea să fie decorat de Preşedinţia României în 2012 cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în rang de Cavaler.
Marin Dumitrescu a fost celebrat în cadrul Concursului de Eleganţă de la Sinaia din 2017, prezentând un legendar BMW 328 Mille Miglia Roadster pe covorul roşu din faţa Castelului Peleş.
Cmentariile sunt închise