(video) Compania auto Borgward a falimentat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania chineză Foton Motor (parte a BAIC Group) a depus o cerere de faliment la o judecătorie din Beijing pentru subdiviziunea sa Borgward Automobile Co. Din păcate, decizia privind falimentul și lichidarea a fost luată în cadrul unei adunări extraordinare a acționarilor, care a avut loc pe 8 aprilie după o lungă perioadă de criză în companie.

Reînvierea mărcii germane Borgward a fost concepută în ultimul deceniu, iar în 2008, Christian Borgward (nepotul fondatorului companiei Carl Borgward) a înregistrat Borgward Group AG în Germania. După o lungă căutare a unui investitor, a devenit proprietatea concernului chinez Foton, care s-a ocupat de dezvoltarea și producția de mașini Borgward. Primul model a fost introdus în 2015.

Producția de mașini a început în vara lui 2016. Trei crossovere pe o platformă comună s-au născut unul după altul, dar afacerea nu s-a dezvoltat cu atâta succes pe cât se așteptau strategii de la Foton.

După ce și-au pierdut interesul pentru această afacere, au scos Borgward la vânzare, iar în 2018 – 67% din acțiuni au fost cumpărate de compania UCar Group din Hong Kong, care vinde și închiriază mașini. Noii proprietari au lansat producția celui de-al patrulea (și ultimul) model Borgward și ulterior și-au majorat pachetul de acțiuni până la 75.2%. Foton a rămas cu 24.8%, dar a continuat să producă toate modelele Borgward la fabrica sa.

Abia în 2019 a fost stabilit un record de vânzări: 45.000 de mașini distribuite în China. Dar după aceea, toate cărțile au fost încurcate de pandemie, care a lovit puternic UCar. Investițiile în Borgward s-au oprit, iar în 2020 s-au vândut doar 8.703 de mașini. În același timp, biroul german, care era considerat oficial sediul central, a fost închis.

În vara anului 2021, proprietatea Borgward a fost confiscată din cauza datoriilor, iar producția s-a oprit. Iar acum, în aprilie, a venit un sfârşit logic: compania nu își mai poate plăti facturile, iar datoria sa, conform informațiilor preliminare, se ridică la 5.33 miliarde de yuani (836 de milioane de dolari).

Există o mică șansă ca marca istorică să fie cumpărată de un alt producător, dar cel mai probabil istoria Borgward s-a încheiat. Nici în Europa produsele moderne ale companiei nu au reuşit să impresioneze pe nimeni, deşi marca originală a existat în Germania între anii 1929 și 1961, iar atunci a produs o gamă largă de mașini și camioane, care au fost apreciate pentru fiabilitatea lor.

Cmentariile sunt închise