(video) Cum arată o maşină de curse Porsche care nu a ieşit pe circuite de jumătate de secol şi care nu a fost restaurată

Porsche a arătat în ce stare este o maşină de curse de model 910/8 Bergspyder, după 52 de ani de la ultima sa apariţie la un eveniment sportiv. Automobilul este păstrat în muzeul Porsche şi s-a decis ca acesta să nu fie restaurat, ci doar îngrijit, pentru ca să fie păstrat neschimbat pentru generaţiile viitoare.

Interesant este că acest rar 910/8 Bergspyder este una din trei maşini, dintr-un total de aproximativ 640 de modele de curse din patrimoniul muzeului, care au rămas neatins de la dezafectare!

Muzeul Porsche va prezenta în viitorul apropiat pentru prima dată o maşină de curse care şi-a finalizat cariera fără pagube serioase și care a rămas practic intactă. Acest 910/8 Bergspyder a strălucit pe pistele de curse ale Europei în anul 1967 și chiar a devenit modelul iubit al lui Gerhard Mitter, pilot german care a câştigat pe atunci popularul European Hill Climb Championship.

Conform informaţiilor din arhivele mărcii, construcția exemplarului Porsche 910/8 Bergspyder s-a încheiat în ziua de 13 mai 1967. Vehiculul a fost dotat cu un motor boxer cu opt cilindri, care mai poate produce şi astăzi 275 de cai putere.

În construcţia sa au fost utilizate mai multe materiale uşoare, printre care: aluminiu, titan și plastic. Un cadru spațial din oțel îl are ascuns sub corpul din fibră de sticlă, în timp ce jantele roţilor îi sunt din magneziu curat.

Dedesubtul maşinii și partea din față a caroseriei îi este din făcută din plastic ranforsat cu fibră de sticlă. În partea posterioară se mai remarcă un spoiler integrat, fixat pe trei plăci perforate, soluţie care permitea ajustarea acestuia în dependenţă de specificul circuitului pe care rula.

Greutatea totală a unui Porsche 910/8 Bergspyder este de doar 450 kilograme, iar până la 100 de km/h poate accelera în trei secunde!

După ultima cursă din octombrie 1967, toate lichidele tehnice au fost drenate din mașină. Recent, Spyder-ul a fost curățat de murdărie și praf, i-a fost lipit logoul care deja începea să cadă, iar toate componentele mecanice i-au fost prelucrate cu ulei de arme. Scopul rămâne în continuare de a-l păstra aşa cum acum 52 de ani a fost urcat pe un transportor şi dus în depozit.

Directorul muzeului Porsche, Achim Stejskal, a promis că maşina va fi probabil expusă într-o bună zi acolo, însă deocamdată nu a venit momentul.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise