(video) Cum în Moldova s-ar putea folosi tot plasticul aruncat la gunoi în facerea drumurilor

Compania care folosește sticle din plastic pentru a face drumuri a căror durabilitate este de trei ori mai mare decât a asfaltului simplu

De la crearea sa în 1907, plasticul a devenit aproape esențial pentru societatea noastră. Costul redus și durabilitatea au făcut din acesta o parte integrantă a multor progrese moderne pe care le-am văzut în societatea noastră în ultimul secol. Se foloseşte până şi în automobile şi nu este de mirare.

Cu toate acestea, după cum știți cel mai probabil, plasticul a devenit acum o problemă masivă și reprezintă o amenințare periculoasă pentru mediul nostru, lucru valabil şi pentru Moldova, despre care se spune la ştiri sau se arată la televizor. De la valuri de gunoi de plastic care se spală pe plaje până la insule de plastic care plutesc prin oceane, cantitatea de deșeuri generate de materialele plastice de unică folosință ne sufocă fauna, ne dăunează sănătății și ne distruge planeta. Încet, dar real o distruge.

Oamenii de știință, ingineri, activiști și grupuri de politicieni din întreaga lume încearcă să vină acum, cât nu este târziu, cu soluții pentru a reduce sau chiar a elimina cantitatea de plastic care este trimisă la gropile de gunoi și își găsește drumul în ecosistemele noastre. O companie din Marea Britanie a dezvoltat o modalitate de a face acest lucru, reparând în același timp drumurile!

Inspiraţie din India

Compania MacRebur, cu sediul în Marea Britanie, a găsit o modalitate de a utiliza pet-urile din plastic, pungile de plastic și alte articole din plastic de unică folosință pentru a crea drumuri mai trainice decât cele asfaltate în mod tradiţional!

CEO-ului companiei, Toby McCartney, i-a venit ideea în timp ce lucra în sudul Indiei. El a fost acolo cu o organizație caritabilă care îi ajută pe oamenii a căror sarcină este să adune obiecte potențial reutilizabile din depozitele de deșeuri și să le vândă pentru a fi refolosite. El a aflat că o parte din deșeurile de plastic colectate de “culegători” au fost folosite pentru a umple gropile de pe drumurile țării. Procesul a funcționat astfel:

  • Plasticul colectat este plasat în groapa de pe drum propriu-zisă;
  • Se toarnă motorină peste cantitatea de plastic din groapă;
  • Se dă foc acestui amestec şi arde până când nu se topeşte tot plasticul, rezultând într-o masă ca umple toate nişele gropii.

McCartney a prevăzut că autorităţilor din Marea Britanie s-ar putea să nu le placă ideea de a da foc la plastic pe străzi, așa că, în schimb, el a format MacRebur împreună doi prieteni de-ai săi. Cei trei și-au petrecut următorii câțiva ani găsind cea mai bună modalitate de granulare a deșeurilor din plastic pentru realizarea de drumuri din asfalt cu durabilitate sporită. Astăzi, compania are trei aditivi făcuţi din deșeuri care pot fi amestecați cu asfaltul tradițional.

Realizarea drumurilor din plastic

Deci, cum poate fi luat un pet utilizat şi aruncat la gunoi pentru a fi transformat în carosabil? Primul pas, desigur, este colectarea deșeurilor din plastic care au fost inițial destinate depozitării la gropile de gunoi. Aceste materiale plastice sunt apoi sortate în funcție de structurile lor polimerice diferite.

Apoi, compania descompune plasticul în trei tipuri diferite de pelet – MR6, MR8 și MR10 – fiecare tip variind în funcție de durabilitatea și utilizarea dorită. De exemplu, MR6 este cel mai bine de utilizat pentru drumurile pe care circulă lent o mulțime de vehicule grele, cum ar fi intersecțiile și sensurile giratorii, deoarece este rezistent la deformaţii. MR8 este cel mai bun pentru parcări, căi de acces și drumuri locale, iar MR10 este cel mai bun pentru autostrăzi unde rezistența la fisuri este extrem de importantă. 

Peletul corespunzător este apoi topit în bitum. Bitumul este un reziduu gros și negru care provine din distilarea petrolului, fiind adezivul care menține asfaltul împreună închegat. Potrivit lui McCartney, aditivii companiei sale pot fi combinate perfect în orice infrastructură asfaltică existentă.

Principala îngrijorare faţă de drumurile din plastic este dacă microplasticele se vor scurge sau nu în mediul din afară când plouă, dar McCartney este convins că acest lucru nu se va întâmpla. Peletele din plastic sunt combinate perfect cu asfaltul obișnuit, astfel încât, în final, nu există materiale plastice propriu-zise în material care formează carosabilele.

“Este important ca materialele noastre plastice să se omogenizeze complet în amestec. Prin urmare, nu există materiale plastice prezente în asfaltul final – doar un bitum modificat cu polimer. Deci, nu există microplastice în amestecul asfaltic final și nu poate apărea nicio levigare a niciunui material plastic”, se spune în secțiunea de întrebări/răspunsuri a companiei, potrivit theheartysoul.com

FOTO: resource.co

Rezolvarea a două probleme deodată

“Vrem să rezolvăm două probleme mondiale. Pe de o parte, o numim epidemia de deșeuri din plastic și, pe de altă parte, calitatea slabă a drumurilor pe care trebuie să circulăm astăzi”, explică McCartney.

Fiecare tonă din acest asfalt nou conține aproximativ douăzeci de mii de sticle de apă din plastic sau șaptezeci de mii de pungi de plastic, iar compania susține că drumurile lor sunt cu 60% mai trainice și pot rezista în timp la uzură de până la trei ori mai mult decât drumurile care se fac în prezent după metode tradiționale. 

Potrivit Societății Americane a Inginerilor Civili, există patru milioane de mile de drumuri în Statele Unite care necesită reparații. Dacă tot carosabilul de pe aceste drumuri ar fi înlocuit folosind asfaltul MacRebur, cantitatea de plastic folosită din depozitele de deșeuri ar fi astronomică.

Compania MacRebur Plastic Roads a furnizat acum pelete pentru drumuri nu doar în Marea Britanie, ci și în Golful Persic, Canada, Australia și Noua Zeelandă. În 2018, primul drum din plastic a fost construit în Statele Unite la Universitatea din California din San Diego. MacRebur a donat materialele necesare.

“Crearea de alternative pentru utilizarea plasticului reciclat va fi o provocare crucială pe care trebuie să o rezolvăm cu toții și întreținerea a peste patru milioane de mile de drumuri în Statele Unite va fi o problemă în continuă creștere. Pe lângă utilizarea materialelor plastice nedorite care ar fi fost destinate depozitelor de deșeuri sau oceanelor noastre, [această tehnologie] reduce și consumul de combustibili fosili și degazarea toxică în timpul fabricării pentru a proteja mediul.”

Tot mai multe companii se reprofilează în acest sens

Există și alte companii care au fost, de asemenea, în curs de dezvoltare a unor tehnologii similare și aceste drumuri noi din plastic se văd de mare succes. În Africa de Sud, Shisalanga Construction a devenit prima companie a țării care a făcut un drum parțial din plastic. A pavat peste 400 de metri de drum pentru care s-au folosit aproape 40.000 de sticle de lapte de plastic de la groapa de gunoi.

Compania TechniSoil Industrial din Los Angeles a dezvoltat un proces similar cu MacRebur și urmează să asfalteze primul drum din plastic din Los Angeles. Ceea ce face ca TechniSoil să fie unic este că această nouă tehnologie va face posibilă reciclarea drumului în sine.

“Acesta a fost întotdeauna sfântul graal al pieței construcțiilor de drumuri. Ați putea recicla 100% din suprafața superioară a drumului, să o măcinați, să o zdrobiți și să o puneți înapoi, având o durabilitate ca și a unui drum asfaltat mixt la cald? Răspunsul este da”, a afirmat președintele companiei Sean Weaver.

Problema a devenit soluţia

Cea mai mare problemă cu plasticul este durata de timp necesară pentru a se descompune în mediul nostru. Cu toate acestea, tehnologia pe care o folosește fiecare dintre aceste companii a făcut din plastic cea mai mare forță.

“La sfârșitul zilei, plasticul este un produs excelent. Durează mult, ceea ce reprezintă o problemă dacă este un deșeu, dar nu o problemă dacă vrem să dureze”, a mai spus McCartney.

MacRebur, Shisalanga și TechniSoil sunt toate exemple ale modului în care inovația poate fi atât durabilă din punct de vedere ecologic, cât și viabilă din punct de vedere economic. Pe măsură ce tehnologia continuă să se dezvolte, sperăm că vom începe să vedem drumuri mai bune și mai puține materiale plastice care se află în șanțurile care se întind de-a lungul lor.

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/