(video) Dacă acolo se poate, de ce nu şi în Moldova? În Uganda se pregătește producția de autobuze electrice
Dacă acolo se poate, de ce nu şi la noi? În Uganda, o ţară din centrul Africii, semnificativ mai “rămasă în urmă” (dacă este să vorbim despre sate) decât Republica Moldova, se pregătește producția de autobuze electrice! Unde mai pui că se anunţă că sunt şi de construcție proprie!
Fiind una dintre cele mai sărace țări de pe continent, Uganda nu are practic nicio industrie auto. Transportul comercial este reprezentat de maşini second hand, cu volane pe dreapta şi de cea mai diferită vârstă.
Dar, din câte se pare, guvernul local a început să lupte împotriva acestui lucru, una dintre deciziile recente fiind interzicerea importului de automobile cu vârstă mai mare de opt ani.
Există în Uganda şi o mică companie auto numită Kiira Motors Corporation, care, până nu demult, asambla autobuze pe şasiuri de camioane marfare, în principal fiind vorba despre unele de origine chineză. Dar mai nou, anume cei de la Kiira, cu sprijinul autorităților, au construit autobuzul electric Kayoola EVS.
Vehiculul este un autobuz tipic de oraş, pătrăţos, cu o lungime de 12 metri, cu 49 de locuri şi proiectat pentru maxim 90 de pasageri.
Despre prezenţa unui sistem de climatizare nu se menţionează, ceea ce ar fi normal să aibă reieşind din clima aridă a ţării, însă există porturi USB, Wi-Fi și o rampă pentru accesul pasagerilor în scaune cu rotile. Podeaua din interior le este originală, din bambus, despre care cunoaşte toată lumea cât e de rezistent.
Originea unităților de propulsie și alte detalii tehnice sunt, de asemenea, necunoscute la moment, dar cel mai probabil specialiştii locali au cooperat cu cineva din China, asta pentru că din punct de vedere al designului exterior se intersectează cu autobuzele electrice produse de Yutong.
Cu toate acestea, unele informaţii esenţiale au fost publicate: puterea motorului electric de pe puntea din spate este de 245 kW (333 CP), capacitatea setului de acumulatori este de 560 kWh, autonomia se ridică până la 300 de km, iar timpul necesar încărcării rapide şi complete este anunţat ca fiind de doar două ore!
Primele exemplare prototip au finalizat deja teste rutiere pe distanţe de 130 km, iar în prezent se amenajează o linie de producţie pentru asamblarea lor în masă.
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise