(video) Dacia 1300 – mașina care a pus România pe roţi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Vă este familiar modelul Dacia 1300? Mihai, manager de proiect în cadrul Renault Technologie Roumanie, face parte din rândurile numeroșilor români împătimiți de acest model emblematic. Nimic mai firesc, având în vedere că în anii 70-80, Dacia 1300 (şi derivatele sale) era regina șoselelor din România.

În cele ce urmează vă prezentăm povestea acestei „altfel de mașini a poporului” în compania unui proprietar mândru de a sa Dacie 1310 din 1989, restaurată prin eforturi proprii.

În România, „mașina poporului” nu este celebra broscuță Volkswagen, ci Dacia 1300! Ea este cea care, în anii 70-80 ai secolului trecut, a pus, cum se spune, România pe roţi. Copilăria şi tinerețea lui Mihai, care lucrează la Renault Technologie Roumanie, a fost marcată de acest model. Mândru proprietar al unui exemplar Dacia 1310, care a aparținut anterior tatălui său şi pe care l-a restaurat prin forțe proprii, Mihai este un împătimit al acestui model.

„Fiecare român are o poveste personală legată de Dacia 1300. Multă lume întoarce capul după ea pe stradă.”

Un patrimoniu afectiv

Model emblematic al României timp de mai bine de trei decenii, Dacia 1300 a marcat memoria colectivă. Mașină de familie, taximetru disponibil în toate orașele țării, vehicul pentru școlile de șoferi, Dacia 1300 rămâne profund ancorată în patrimoniul afectiv al românilor. După cum explică și Mihai: „Dacia 1300 este un vehicul robust, simplu şi confortabil, calități care fac parte din ADN-ul mărcii Dacia.”

Modelul a fost adoptat rapid de clienţii români, care s-au grăbit să cumpere acest vehicul care era, apropo, la începutul anilor 1970, cea mai modernă mașină din Europa de Est! În plus și cea mai accesibilă, în banii din prezent costând cam 3.200 de euro.

Un patrimoniu de familie

Mihai este posesorul unei Dacia 1310 TLX cu motor de 1.3 litri pe benzină, cumpărată de tatăl său în 1992. Copie identică – la începuturile sale – a modelului Renault 12, vehiculul cunoscut sub denumirea generică Dacia 1300 a fost produs, începând din anii 1980 sub denumirea Dacia 1310.

„Diferența cea mai vizibilă între 1300 şi 1310 o reprezintă noua parte frontală, complet redesenată, cu patru faruri, masca radiatorului de culoare neagră şi blocurile optice spate modificate.”

La jumătatea anilor 80, peste 98% din componentele Dacia erau asimilate în fabricaţie în România, fapt care a facilitat ulterior restaurarea modelelor cu piese de origine. Mihai şi-a restaurat astfel exemplarul său Dacia 1310 TLX, beneficiind şi de sprijinul comunității de colecționari.

„De-a lungul anilor, tot mai mulți români au început să redescopere acest model şi să se alăture comunității pasionaților de vehicule Dacia 1300.”

Nu trece o săptămână în care Mihai să nu se afle la volanul Daciei sale. Este mașina primelor vacanțe în familie şi a primelor lecții de șofat. După atâtea amintiri de neuitat, nu este de mirare că pentru Mihai acest model are o valoare afectivă inestimabilă. Dar nu numai. Mihai este mândru să conducă o mașină Dacia. „Când sunt la volanul Daciei 1310, mă simt pur şi simplu bine.”

Un patrimoniu național

Asemenea lui Mihai, tot mai mulți români sunt mândri de acest model care face parte din patrimoniul auto național.

Dacia 1300 (şi derivatele sale) face totodată parte din istoria României prin succesul comercial (două milioane de exemplare vândute) şi prin longevitatea sa în fabricaţie (35 de ani, din 1969 până în 2004). De-a lungul carierei a cunoscut nu mai puțin de șase evoluții, iar comercializarea ultimului vehicul derivat a continuat până în 2006, adică doi ani după începutul fabricației noului Logan.

„Dacia 1300 este modelul emblematic al României. Datorită prețului său accesibil, ea a fost o adevărată mașină a poporului.”

Succesul Daciei 1300 nu s-a oprit la frontierele României. Modelul a fost exportat în volume importante în țările Europei de Est, dar şi în unele țări din Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină.

Mihai apreciază fiabilitatea mașinii sale şi aceasta este pe bună dreptate: afișează doar 3.400 km pe odometru, însă doar pentru că acesta a reluat afișajul de la zero după 99.999 kilometri… Până acum, afișajul a fost reluat de la zero de trei ori!

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/