(video) Daimler Trucks a făcut primele exemplare Mercedes-Benz eActros şi le-a dat în exploatare

Dintre toţi producătorii de camioane (cu experienţă) doar Daimler Trucks s-a apropiat cel mai mult de lansarea în masă a unor astfel de autovehicule cu sisteme de propulsie complet electrice.

Puţină lume cunoaşte că germanii deja produc camionete Fuso eCanter (în colaborare cu Mitsubishi) care au o autonomie de 120 de km, însă iată că au ajuns la acea maturitate care le permite să lanseze un produs sub propriul brand şi aici vorbim despre noul eActros!

Noul Mercedes eActros este un camion electric construit pe baza platformei unui model Actros obişnuit. Arhitectura vehiculului a fost configurată special pentru un sistem de acționare electric, cu o mare proporție de componente specifice.

Axa de acționare, de exemplu, se bazează pe modelul ZF AVE 130, care și-a dovedit deja valoarea în calitate de axă portantă cu podea joasă în autobuzele hibride și cu celule de combustie de la Mercedes-Benz și este acum revizuită fundamental pentru eActros. Carcasa axului a fost complet reproiectată și este montată într-o poziție semnificativ mai mare, mărind astfel garda la sol cu peste 200 de mm!

Sistemul de antrenare cuprinde două motoare electrice amplasate în apropierea butucilor roților din spate. Aceste motoare asincrone trifazate sunt răcite cu lichid și funcționează cu o tensiune nominală de 400 volți. Fiecare generează 170 de CP şi un cuplu maxim de 485 Nm. Raporturile de transmisie convertesc acest parametru la 11.000 Nm fiecare, rezultând o performanță de conducere echivalentă cu cea a unui camion diesel.

Mercedes Benz eActros 2018 camion electric 1

Sarcina maximă permisă pe osie este de 11.5 tone. Energia pentru o rază de până la 200 km este asigurată de două baterii litiu-ion cu o putere de 240 kWh. Acestea și-au dovedit deja valoarea în folosință cu EvoBus GmbH – deci nu mai pot fi considerate prototipuri.

Bateriile sunt adăpostite în unsprezece pachete: trei dintre acestea sunt situate în zona cadrului, celelalte opt se găsesc dedesubt. Din motive de siguranță, acumulatorii sunt protejați de carcase din oțel. În eventualitatea unei coliziuni, montările îi dau drumul și se deformează, ceea ce duce la deturnarea energiei dincolo de baterii, fără a le deteriora.

Bateriile de înaltă tensiune nu furnizează doar energie pentru sistemul de acționare, ci pentru vehiculul în ansamblul său. Componentele auxiliare, cum ar fi compresorul de aer pentru sistemul de frânare, pompa servodirecției, compresorul pentru sistemul de climatizare al cabinei și, după caz, corpul frigorific, sunt și ele alimentate electric.

Bateriile descărcate pot fi complet încărcate în interval de trei până la unsprezece ore, presupunând o capacitate reală de încărcare de 20 până la 80 kW de la un dispozitiv de încărcare mobil la un depozit de flote. Standardul de încărcare utilizat este Sistemul de încărcare combinată – CCS.

Rețeaua de la bord, formată din două baterii convenționale de 12 volți, este alimentată de la bateriile de înaltă tensiune printr-un convertor DC-DC. Acest lucru asigură faptul că toate funcțiile relevante ale vehiculului, cum ar fi lămpile, indicatoarele, frânele, sistemele de suspensie pneumatică și sistemele de cabină, rămân operaționale în cazul în care rețeaua de tensiune înaltă nu funcționează sau este oprită. Rețeaua de înaltă tensiune poate fi activată numai dacă sunt încărcate ambele baterii de joasă tensiune (LV).

Mercedes Benz eActros 2018 camion electric 32

Zece vehicule cu două şi cu trei axe, cu o greutate brută de 18 sau 25 de tone, vor fi predate în următoarele săptămâni unor companii din Germania şi Elveţia, care le vor folosi după propriile necesităţi şi în acelaşi timp vor testa eficiența economică în condiții reale.

Acești clienți distribuie bunuri prin rețeaua de drumuri din aceste ţări, dar în sectoare și categorii foarte diferite. Paleta variază de la alimente până la materialele de construcție și materiile prime. Vehiculele sunt folosite de clienți pentru sarcini care altfel ar fi realizate de vehiculele cu motoare diesel convenționale. Potrivit necesităților, se vor folosi corpuri de cutii frigorifice, cisterne sau părți cu prelată. Conducătorii eActros vor fi instruiți special pentru a lucra cu vehiculul. Clienții pilot vor testa vehiculele în operațiuni reale timp de douăsprezece luni, după care camioanele vor merge la o a doua rundă de clienți pentru încă douăsprezece luni.

Obiectivul pe termen lung al Daimler Trucks, în acest sens, este să facă posibilă folosirea unor astfel de camioane, fără să genereze emisii și zgomote, în medii urbane. Vânzările modelului de serie vor trebui să înceapă în anul 2021.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise