(video) De la concept la prototip. Robotul mobil de încărcare a celor de la VW devine uşor realitate

Exact acum un an a fost arătat în calitate de concept, iar acum a ajuns în fază de prototip. Vorbim despre noul robot de încărcare mobil care este dezvoltat de Volkswagen Group Components şi are menirea de a aduce infrastructura de încărcare la mașină, nu invers.

Creșterea rapidă a numărului de vehicule electrice în țările dezvoltate necesită o creștere a numărului de stații de încărcare pentru acestea. Construcția unei stații de la zero nu este o problemă, dar nu este chiar atât de ușor în a o integra în parcarea existentă a unui magazin, clădire de birouri sau business centru. Volkswagen a propus o soluție pentru astfel de situații.

La un astfel de robot, care tractează un powerbank plin cu energie, se poate apela printr-o aplicație de pe un smartphone sau prin sistemul multimedia al mașinii. Cu un braţ mobil, robotul singur va deschide portul de încărcare al electromobilului şi va conecta cablul de încărcare compatibil, care este conectat la sursa de energie. Robotul este echipat cu scanere și senzori care îi permit să navigheze liber în spațiu în baza protocolului V2X, fără a zgâria mașinile parcate.

După acest proces, robotul se va întoarce în staţia de unde a pornit şi va căra un alt powerbank spre o altă maşină, la comandă. Între timp, el va monitoriza continuu starea de încărcare a vehiculelor deservite şi se va întoarce pentru a colecta blocurile de stocare a energiei goale, pentru a le aduce înapoi la stația de încărcare şi pentru a le pune la încărcat.

Capacitatea de încărcare anunţată preliminar este de până la 25 kWh (AC) şi de până la 50 kWh (DC). La moment, Mobile Charging Robot este încă în stadiul de prototip, iar compania germană nu a dezvăluit când va începe să-l producă în masă.

Potrivit lui Mark Möller, șef de dezvoltare la Volkswagen Group Components, nu va fi nevoie de mult timp pentru a lansa o astfel de staţie mobilă complet funcţională. Aceasta are un potențial comercial imens, deoarece va permite clienţilor să refuze la ideea de a instala puncte de încărcare staționare (care sunt mai scumpe). În plus, situațiile în care accesul în zonele/locurile de încărcare va fi blocat de mașini parcate necorespunzător este exclusă automat.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise