(video) Detalii despre Porsche Active Ride, şasiul opţional Porsche care permite maşinii să ”danseze”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mașină sport și sedan touring, agilitate plus confort – acesta este obiectivul atins și pe care îl oferă noul Porsche Panamera. Modul cum a fost dezvoltat șasiul a reprezentat o provocare, deoarece scopurile de a obține tracțiune optimă și viraje de înaltă performanță sunt în contradicție cu confortul de conducere și invers.

Acest compromis este rezolvat în noul Panamera cu șasiul Porsche Active Ride opțional. Producătorul notează că a avut nevoie de șase ani pentru a lucra la sistemul care permite noului Panamera să se adapteze la orice situație de drum, care echilibrează imperfecțiunile drumului, izolându-le. În același timp, își propune să ofere o experiență de condus deosebit de implicată prin stabilirea unui contact ”intim” cu drumul.

„Vehiculul se mândrește cu un control al caroseriei compus – dar rămâne totuși agil pe circuitul de curse”, explică Ingo Albers, șeful sistemelor de propulsie la Porsche.

Setările variază în funcție de modul de conducere (Normal, Sport și Sport Plus), dar beneficiile sistemului se aplică în toate cele trei moduri.

Șasiul permite, de asemenea, noi funcții – reduce automat înclinarea caroseriei (înainte/înapoi) și ruliul (dreapta/stânga) în toate modurile de conducere. Prin urmare, corpul rămâne orizontal. De asemenea, adaptează distribuția sarcinii pe roți la gradul de aderență disponibil și coboară șasiul atunci când virajele sunt abordate într-un mod plin de spirit în modul Sport Plus. Rezultatul este o tracțiune mai mare în toate situațiile.

La atingerea unui buton, șasiul inovator poate face mai mult decât să compenseze mișcările corpului. Panamera se poate apleca în colțuri ca o motocicletă, înainte când accelerează sau înapoi când frânează precum un elicopter, pentru a face situațiile mai confortabile.

Sistemul poate ridica suplimentar caroseria pentru a face mai confortabilă îmbarcarea și debarcarea pasagerilor.

Construcția noii suspensii de pe Porsche Active Ride nu este comparabilă cu cea a unui șasiu obișnuit. Barele stabilizatoare rigidizează de obicei osia pentru a reduce ruliul vehiculului, dar Porsche a eliminat acest lucru, astfel că noul Panamera poate absorbi o denivelare a drumului, de exemplu cu partea frontală stângă, fără a transfera mișcarea caroseriei pe, ori a pune în funcțiune componentele suspensiei din zona dreaptă.

Acest lucru a oferit inginerilor un spațiu mai mare de lucru pentru a spori confortul, dar mișcarea, ruliul, oricum trebuia să fie absorbit în altă parte. Într-un șasiu obișnuit, amortizoarele sunt cele care absorb vibrațiile corpului. Dar amortizoarele active ale noului șasiu Porsche pot face mai mult – sistemul stabilizează vehiculul controlând individual roțile.

De exemplu, o roată poate fi rapid lipită de drum sau retrasă în compartimentul din aripi. În acest scop, fiecare amortizor dispune de o pompă hidraulică acționată electric care împinge uleiul hidraulic în jurul unui ciclu, sub presiune ridicată, pentru a gestiona activ compresia și reculul.

Sistemul de control folosește și senzori pentru a determina cum ar trebui să răspundă amortizorul. Aceștia analizează accelerația roților și a caroseriei, precum și mișcarea corpului și a arcului. Spre deosebire de sistemele bazate pe camere, aceasta funcționează în toate condițiile de vizibilitate și de drum.

Sistemul este cu siguranță suficient de rapid – are o frecvență de control de 13 herți, ceea ce înseamnă că se fac până la 13 ajustări pe secundă. „Cu acest tip de design, teoretic nu mai avem nevoie de un arc de suspensie tradițional”, spune Albers.

Sistemul ar putea să-și asume rolul arcului de a absorbi șocurile. Cu toate acestea, acest lucru ar consuma foarte multă energie, astfel că șasiul oferă un arc pneumatic cu o singură cameră, per roată. Acesta este chiar mai ușor și mai eficient decât arcul pneumatic cu dublă cameră al șasiului standard.

Porsche Active Ride (opțional doar pentru modelele E-Hybrid) necesită și o sursă de energie de înaltă performanță. Pe noul Panamera Turbo E-Hybrid, acest lucru este asigurat de o baterie de înaltă tensiune de 400 V. Prin urmare, tehnologia nu este o opțiune pentru versiunile non-electrificate. Însă o versiune pentru vehicule integral electrice a fost deja dezvoltată și va fi lansată treptat în viitoarele mașini sport Porsche!

Iată câteva demonstrații, cert că statice, ale Porsche Active Ride. Deocamdată nu am putut afla dacă automobilele clienților vor putea fi controlate la fel prin smartphone-ul personal.

@outofspecstudios

Porsche went crazy with their new Active Ride system on the G3 Panamera

♬ original sound – Out of Spec

Cmentariile sunt închise